Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

В момента клиниката е в почивка. От 6 януари 2020 г. ще работи в х-л "Аква Азур" в курорта Св. Св. Константин и Елена.

 

За информация и резервации се обаждайте на тел. 0888 951 288.

 

От тук можете да закупите хранителни добавки, пробиотици и книги на здравословна тематика.

Днес+

В медицинския център на Д-р Емилова гладни хора от цяла България и все повече чужденци играят хора, пеят, правят гимнастика, плуват и се усмихват много повече от охолно натъпканите с деликатеси. Убедени в ползата от здравословното хранене и научили някои прости секрети за природосъобразния живот, пациентите водят и децата си при варненската лекарка. Според нея българската система за лечение с плодове, чай и мед е с доказани в практиката възможности и приложена под контрол на медицински специалист, може да осигури здраве за нацията.

- Християнският свят в момента пости за Великден. В нова мода ли се превръща това и може ли всеки да я спазва?

- Традициите на много български поколения не са просто мода, а утвърдена система на живот. Предимствата й са доброто здраве и атмосферата на спокойствие и уважение между хората.

Допреди няколко десетилетия у нас са постели всички хора и са се раждали здрави деца. С голямо задоволство виждам, че в нашия медицински център идват все по-млади хора, за да избегнат високото кръвно, омазняване на черния дроб, диабет тип 2 и др. Информираният човек сам може да прецени към каква храна да посегне, за да не се превръща в роб на тенджерите и тавите. А също и за да си осигури по-добро качество на живот и да предаде на децата си традиция за здравословно всекидневие.

- А защо да се ограничаваме в храненето, точно когато сме застрашени от пролетната умора?

- Това състояние се предизвиква от по-малкото слънце, като липсата му ограничава формирането на мелатонин в организма. Пониженото ниво на това вещество влошава съня и сутрин сме отпуснати и сърдити на себе си и на целия свят. Освен това в зимното ни меню има повече концентрирани храни. През многото календарни празници се забравя за разделното хранене и мазни меса се комбинират с бяло брашно и захар. Токсичните вещества в организма и неспокойният сън ни правят податливи на болести и лошо настроение.

Симптомите на пролетната умора са тъмни кръгове под очите, отпусната и безцветна кожа, отоци, увеличен черен дроб, главоболие, нощни кошмари, агресивни изблици и др.

Съвсем не случайно този период съвпада с постите. На когото не е безразлично собственото здраве и здравето на близките му, избира разтоварващо хранене поне за 2-3 дни. Приемат се плодове, чай с мед и прясно изцедени сокове. Освен че се изхвърлят натрупаните през последните месеци отрови, се стапят и 2-3 килограма и самочувствието идва с лекотата.

Препоръчвам след този кратък период до обед да се приемат само чай, подсладен с мед и плод, а на обед и вечер да се сервира голяма свежа салата, подправена с лимонов сок и зехтин и без никаква сол. Може да се прибави постно ястие с малко сол и 1-2 филийки истински пълнозърнест хляб.

Ако не сте сигурни в качеството на хляба, сложете в супата или ястието овесени трици. Фибрите им са водно разтворими и подобно на пектина от ябълките всмукват отлично част от вредните мазнини, излишната глюкоза и опасни продукти на гниене и ферментация в дебелото черво.

Добър ефект се постига, ако в нарязани плодове прибавим 1-2 супени лъжици смляно ленено семе. Този вкусен десерт осигурява на организма омега-3 есенциални мастни киселини за намаляване на теглото, на триглицеридите и холестерола и за предпазване от диабет, инфаркт, инсулт и рак.

Сред лесните и ефикасни средства срещу пролетната умора са покълналите семена. Природните вещества в кълновете са несравнима аптека- витамин С се увеличава 500 пъти, витамините от група В- от 300 до 1300 пъти, богата е частта на ензими, минерални соли, микроелементи и прана- енергията на живота. Разнообразието е голямо, при нас в медицинския център покълвахме семена от жито, соя, нахут, овес, слънчоглед, люцерна и др.

В заведенията за хранене на много европейски университети те се предлагат заедно с ястия и салати, защото са доказано полезни.

Като изпитано българско средство за укрепване на организма след зимата у нас са се утвърдили зеленолистните зеленчуци. Доказано е, че хората, които ги консумират редовно, са най-здрави и живеят по-дълго.

- Как натовареният градски човек да спазва тези препоръки?

- Убедена съм, че всеки прави личния си избор за качество на живот. Фактът, че близо 37000 души от цял свят са преминали през нашия медицински център, показва необходимостта от информация за природосъобразния живот. В цял свят се забелязва промяна в навиците, и дори съпругата на новия американски президент - Мишел Обама, разкопа в двора на Белия дом лехи за био-репички и салати.

И у нас има интерес към тия продукти, има производители и сертифициращи органи. Но все още няма държавна политика, а тя е необходима, за да останат живи българи. Ако не започнем веднага промяна, след 50-100 години за управниците няма да има електорат. Нацията е болна и ситуацията не може да се промени от закостенели чиновници и с наредби.

Дават се предписания за храненето на децата и учениците, основани на изследвания отпреди половин век. А са настъпили сериозни промени, отразени в медицински изследвания, които изискват при взимане на решения за здравословно хранене и навици да се чуват и мненията на по-широк кръг практикуващи специалисти. От това биха спечелили всички. На малките не бива да се дават кифли, кроасани и разредено мляко, а плодове и зеленчуци. Много се надявам, че поне за детската възраст ще има повече отговорност и по-малко формализъм от страна на институциите.

- След като научихме, че в традиционните български млечни продукти има всичко друго, но не и мляко, как избирате какво да се сложи на масата?

- От много години семейството ми, богато вече и с две внучки близначки, се храни природосъобразно, по начина, препоръчван на посетителите на медицинския център. Плодове и зеленчуци отглеждаме в селска градина, правим си хляб от пълнозърнесто брашно, което купуваме от наш добър познат пациент. Квасим истинско мляко с лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус. Така се е правило киселото мляко през вековете в българските домове и всички в медицинския център не само могат да го опитат, но и да си вземат закваска.

За качеството на живот сме отговорни сами и ако искаме да сме здрави, е добре да се доверим на здравословните традиции.

Д-р Емилова


Phys30

Facebook