Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в х-л "Аква Азур" в курорта Св. Св. Константин и Елена.

 

За информация и резервации се обаждайте на тел. 0888 951 288.

 

От тук можете да закупите хранителни добавки, пробиотици и книги на здравословна тематика.

Новините Днес

- Д-р Емилова, какво трябва да знае обикновеният българин за ГМО?

- Най-важното, което трябва да се знае е, че т.нар. ГМО, са неестествени, чужди на природата организми, творения на генното инженерство. Тези технологии обаче, които са свръхмодерни за нас хората, са изключително примитивни за мъдростта на природата. Другият важен аспект е, че тези ГМО са патентовани и когато вие си купувате например семена, вие не ги купувате, а ги наемате, за да ги използвате за посев една година. Вие не можете да си отделите от тях за посев следващата година. От този момент нататък селският стопанин става 100% зависим от волята на този, който му продава семената, а цените растат главоломно. И още нещо. Не е възможно съществуването на чиста природа и ГМО. Изборът „за” ГМО е еднопосочна улица, с непредсказуем, тъжен край.

- Кой и колко печели от налагането на закона за ГМО у нас според Вас?

- Ще ви кажа кой губи – 7 милиона българи. Дори и на първо време вредите за здравето и околната среда да са незабележими, черният ПР за България ще бъде катастрофален. Не се заблуждавайте, че регулациите на пазарите за храните утре няма да се променят. Колкото повече тези генно променени организми по света навлизат, толкова повече ще се затяга режимът. Ако днес няма етикети за ГМО, утре ще има, ако днес няма глоби за ГМО, утре ще има, ако днес цивилизования свят купува от България, утре ще каже „не.” Никой богат човек не се храни с ГМО. В дългосрочна перспектива няма печеливш.

- Бихте ли цитирали проучвания, които са доказали конкретни вреди от употребата на ГМО?

- Съществуват вече достатъчен брой, натрупващи се независими научни изследвания, всички от които са с негативни резултати по отношение на здравето. Последното е от 07.2009 г. на учени от Университета Каен, Франция, които демонстрират токсичност при плъхове, хранени с 3 вида царевица, единият, от които е одобрен в Европа. Наблюдавани са увреди на черния дроб, бъбреците, а също така сърцето, кръвотворните органи, слезката. Общо взето мненията относно ефектите за ГМО се поляризират, като от едната страна са производителите, а от другата независимите изследвания. Въпросът е може ли да има среден път? Ами ще ви го илюстрирам така. Ако на единия полюс сложим здравето и живота, а на другия смъртта, това което остава по средата са болестите. Днес ние сами можем да изберем пътя си и да си отговорим, ако тези храни не ни правят по-здрави, накъде вървим.

- Ако всичко това е вярно, какви са личните ви прогнози за здравето на днешните деца на България в близките 20-30 години?

- В момента в България има епидемия, но тя не е от птичи или свински грип. Тази епидемия е от автоимунни нарушения. Почти всяко дете страда от някакъв вид алергия. Всяка 3-5-та жена в България в момента има тиреоидит на Хашимото (автоимунно нарушение на щитовидната жлеза). Какво означава това? Имунната система, която ако си я представим като един компютър не може да даде точен отговор на задачите, които ѝ даваме и започва да греши. Тези грешки първоначално са малки, но те се натрупват. Внасяйки тези ГМО в нашата околна среда, в нашата храна ние ще усложним още повече обстановката, която и без това не е розова. Накратко – последствията са непредсказуеми.

- Какви опити са правени с ГМО в световен мащаб?

- Това е много важен въпрос, защото се спекулира с това, че ако отхвърляш ГМО, отхвърляш науката. Трябва обаче много ясно да се разбере за каква „наука” става въпрос и ако хората я одобряват, да продължаваме в същата посока. Висшият пилотаж и най-голямата гордост на генното инженерство са така наречените химери (по името на Химера - древно чудовище от гръцката митология с лъвска глава, опашка на дракон и туловище на козел). През 2003г. китайски учени са слели успешно човешки клетки със заешки яйцеклетки. В Минесота пък през 2005г. изследователи в Клиниката Мейо, САЩ са създали свиня с човешка кръв. Друг „учен” Вайсман чрез инжектиране на човешки нервни клетки в мозъците на миши ембрион е създал мишки, които имат 1% човешки мозък. Тези експерименти поставят множество отворени въпроси пред нас.

- Защитниците на ГМО твърдят, че вкарването на тези организми в земеделието ще увеличи добива и ще разреши кризата с храната в световен мащаб. Вярно ли е това?

- Опитът от изминалите години на ГМО култури не оправда първоначално обещаното изобилие по отношение на добивите. Преди няколко месеца излезе много сериозен американски доклад(за ГМО), озаглавен „Първите 13 години”, който показва, че ГМ култури дават по-ниски добиви. Друг анализ за същия период показва, че употребата на хербициди при ГМ култури не намалява, а се увеличава. Още нещо, в периода 1993 -2003г. в Индия са се самоубили 100 000 фермера, отглеждали ГМ култури, защото не са могли да си върнат кредитите, от очакваните високи добиви.

- Въпреки ожесточените дискусии в цял свят производителите на ГМО продължават да се развиват и да търсят нови поприща. Как стои въпросът във фармацевтиката?

- Става дума за индустрия с годишен оборот за сега 10 милиарда долара. Тяхната задача не е да се занимават с контрол на храните, нито с опазването на природата или здравето. Относно фармацевтичната индустрия. Нека погледнем какво стана с току що развихрилият се скандал със свинския грип. Според Волфганг Водарг, шеф на здравната комисия на Съвета на Европа, фармацевтичните компании са предизвикали масова психоза благодарение на група сътрудници от Световната Здравна Организация, тясно свързани с тях. Благодарение на това, от продадените ваксини са спечелени между 7.5 и 10 милиарда долара. Много хора си задават въпроса на Пърси Шмайзер, съдил се дълги години с Монсанто: “Кой, по дяволите, управлява? Шепа алчни глави на корпорации, или ние хората?"

- Българското правителство се оправда за решението си с ЕС и неговите директиви за освобождаване на ГМО в околната среда...

- Преди повече от 20 години имаше един такъв израз „Така каза другаря Ленин.” Върви и го намери какво и къде е казал, но мълчиш, защото нямаш право да питаш. Сега гледаме същия филм. Необяснимо е това странно желание на хората, искащи да променят закона, въз основа на някаква мъглява директива. Тези хора нямат право да вземат едностранчиви решения, още повече, когато тези решения касаят здравето, екологията и икономиката на цял един народ.

- В същата тази Директива 2001/18/ЕО на Европейския парламент и на съвета се посочва, че освобождаването на ГМО в околната среда следва да бъде внимателно контролирано. Смятате ли, че институциите у нас са подготвени за такъв контрол?

- Трябва ясно да се разбере, че тук става дума за живи организми, които се размножават и имат свой живот. Не става дума за найлонови торбички или токсични отпадъци. Кой може да контролира природата? Кой може да контролира живота? Контролът на ГМО по документи може да съществува, но практически е невъзможен! Затова и бащата на молекулярната биология д-р Ървин Чаргоф предупреждава, че “генното инженерство е по-голяма заплаха за света от ядрените технологии”.

Д-р Емилова


Clinic04

Facebook