Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

В момента клиниката е в почивка. От 6 януари 2020 г. ще работи в х-л "Аква Азур" в курорта Св. Св. Константин и Елена.

 

За информация и резервации се обаждайте на тел. 0888 951 288.

 

От тук можете да закупите хранителни добавки, пробиотици и книги на здравословна тематика.

Народно дело

Д-р Людмила Емилова е известна в България, а и отвъд границите, с програмата си за лечение на голям брой заболявания с методите на алтернативната медицина. Основният подход е плодово-чаеният разтоварващ режим, който в зависимост от нуждите и състоянието на всеки отделен пациент се комбинира и с други природни методи. Точно уважението към природата и използването на нейните ресурси за целебни цели по никакъв начин не кореспондира с така нашумелите през последните години ГМО, които ни заливат от всички страни и за които няма никакви категорични данни точно по какъв начин ще повлияят върху Земята и в частност върху човека.

- Д-р Емилова, доволна ли сте от компромисното решение, което бе взето по отношение на ГМО и смятате ли, че то дава достатъчни гаранции, че поне за някакъв период нещата ще се отложат?

- Вижте, нека не се заблуждаваме, този въпрос има само едно решение – недопускане на генномодифицираните организми на нашата земя. За да се случи това, е необходимо политиците да довършат нещата докрай с мисъл за живота, с мисъл за бъдните поколения. Не мога да коментирам поправките към закона, които дори не са известни.

- Как ще коментирате позициите на отделните партии у нас?

- Тази кауза – „България свободна от ГМО” - е национална, дори бих казала, че каузата е чисто човешка. Тук цветовете и партиите според мен нямат значение.

- Българското правителство се оправда за решението си с ЕС и неговите директиви за освобождаване на ГМО в околната среда...

- Преди повече от 20 години имаше един такъв израз: „Така каза другарят Ленин.” Върви и го намери какво и къде е казал, но мълчиш, защото нямаш право да питаш. Сега гледаме същия филм. Необяснимо е това странно желание на хората, искащи да променят закона въз основа на някаква мъглява директива. Тези хора нямат право да вземат едностранчиви решения, още повече когато тези решения касаят здравето, екологията и икономиката на цял един народ.

- Смятате ли наистина, че тоталната забрана на ГМО реално ще гарантира чистотата на българската природа и продукция?

- Забраната за отглеждане на генномодифицирани организми в България максимално ще запази природата и здравето на хората. Да спрем събитията – не можем, но можем да ограничим щетите. Можем да заявим с нашите действия, а не само на думи, че ние сме хора - мислещи, чувстващи, реагиращи.

- Преди да се вземе последното решение за ГМО, във Варна, Велико Търново, Пловдив, София се състояха протести. Как ще коментирате факта, че тези инициативи не успяха да пожънат успех заради скромната численост на протестиращите? Изобщо българинът вълнува ли се достатъчно от важни теми като ГМО, или просто въпросът все още не е осъзнат от хората?

- Защо мислите, че инициативите нямат успех? Аз мисля, че това, което се случи, е прецедент в новата история на България. Хора от цялата страна се надигнаха и благодарение на самоотвержения им труд България разбра за какво става дума. Мисля, че българинът се събуди от дългия си сън. Вие знаете, че лично премиерът, президентът и председателят на Народното събрание се ангажираха с каузата. Ако това не е успех?

- Вие сте върл противник на ГМО, но имате ли възможност да се включите в медицински инициативи, които да докажат неоспоримо вредността им? Защото в публичното пространство представителите на народа спекулират с това, че нямало било изследвания върху вредите от културите мутанти?

- Първо, искам да ви кажа, че последните години се натрупаха изследвания върху ГМО от учени от целия свят, които ясно показват вредите. Ако е необходимо, ще ви цитирам изследванията и имената на колегите. Нека тези, които казват, че няма такива изследвания, да обяснят ползите за здравето от генномодифицирани храни. Бъдете сигурна, че ако тези продукти бяха полезни, тази индустрия щеше да ги тиражира в целия свят, както ни проглушиха ушите със свинския грип. Но ГМО са неуспешен експеримент на „човешкото” мислене. Човекът със своя ограничен ум не може да дава урок на природата. Когато попитали бащата на молекулярната биология професор Джеймс Уотсън (откривателя на ДНК молекулата) какво мисли за генетично изменените организми, той отговорил: „Ние не можем да играем ролята на Господ.“

- Как ще продължите борбата с ГМО оттук нататък?

- Нека не бързаме. Да видим първо какво ще се случи с гласуването на закона през следващите дни.

- Разбрах, че напоследък сте се срещали с различни представители на властите по въпроса за ГМО. Разкажете за тези срещи, има ли поети ангажименти, какви са впечатленията Ви?

- Готова съм да разговарям и да обсъждам проблема с всеки, който се интересува. Не искам да конкретизирам, за да не правя реклама на някого или да засегна другиго. Има обаче нещо общо - досега не съм срещнала някой, който да е казал: „Аз искам моето семейство да се храни с генномодифицирани храни или ГМО са страхотни, ще отглеждам само генномодифицирани култури в градината си.”

- Разкажете за някои от модифицираните продукти?

- Най-известен е рибодоматът, който е домат с гени от студеноводна риба, които правят зеленчука студоустойчив. В соята има гени от вирус, от почвен бактерий и друго растение. В царевицата също. Сега се работи по преноса на ваксини и лекарства в растенията. Например създаден е банан, който съдържа ваксина срещу хепатит Б. Цялата тази "игра" с природата не е безопасна. Такива модифицирани храни създават условия за алергии, има данни за токсичност, безплодие, тумори. Не случайно биохраните са многократно по-скъпи в развитите страни.

Д-р Емилова


Clinic04

Facebook