Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

В момента клиниката е в почивка. От 6 януари 2020 г. ще работи в х-л "Аква Азур" в курорта Св. Св. Константин и Елена.

 

За информация и резервации се обаждайте на тел. 0888 951 288.

 

От тук можете да закупите хранителни добавки, пробиотици и книги на здравословна тематика.

Д-р Людмила Емилова има три специалности – вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. Десетки хиляди хора – сънародници, а също и от много европейски държави, САЩ, Русия са прилагали с нейните съвети метода за лечение с плодове, чай и мед. „Дълъг колан – къс живот“ е сред любимите мъдрости на лекарката заради поразителната ѝ точност. От 17 години д-р Емилова прибавя опита на целия си екип от млади лекари към вековните традиции.

- Защо вкусните храни (торти, донъти, чипс...) са вредни?

- Огромните количества захар, сол, консерванти и оцветители, съдържащи се в лъскаво опакованите и натрапчиво рекламирани храни, ги правят опасни. Притеснителен е фактът, че точно тези продукти са най-достъпни за децата и учениците. Все още липсва достатъчно информация за полезните ефекти от здравословните продукти, за да може всеки да направи личния си избор как да се храни и какво да слага на трапезата на децата си. Наскоро моя пациентка донесе от Швейцария чипс от червено цвекло, тиквички и моркови, приготвен без сол. И у нас могат да се правят такива продукти и да не се слагат автоматично в графата „лукс“. Имаме чудесни плодове и зеленчуци, отлични на вкус са десертите от сурови ядки и мед, пресните сокове.

- Ако волята ни позволява да спазваме само едно правило, когато се храним, кое трябва да е то?

- Правилото е да не прекаляваме с нищо. И това се постига с лекота, защото приемането на плодове, чай и мед, придържането към природосъобразния живот дават отлични резултати и ни мотивират да сме здрави, работоспособни и заредени с положителни емоции. Ако ви се иска да прегърнете непознат, ако в съзнанието ви се е върнала мелодия от щастлив миг, ако на кресливата съседка отправяте най-широката си усмивка, значи сте намерили правилния път към здравето и доброто самочувствие.

- Когато говорим за правилно хранене, всички ли разбираме едно и също?

- Убедена съм, че едно от най-големите предимства на метода в нашия медицински център е неговата универсалност. Тя е в индивидуалния подход на приложение, която пред всекиго отваря нова врата на познание за здравето. Постиженията са трайни, защото до тях се стига по собствен път. Според мен е важно не да разбираме едно и също нещо, а да го тълкуваме правилно по свой начин. Така и методът се обогатява, защото всеки човек е уникална вселена.

- Има ли по магазините храни, за които може да кажем, че са вредни?

- Спомням си, че когато преди години започнах да работя по метода за безлекарствено лечение, като първо го приложих върху себе си и своите най-близки хора, от кварталния магазин си купувах само веро (тогава нямаше други препарати за миене на съдове). Всичко друго беше излишно за трапезата, а често и много вредно. Пациенти са споделяли, че се променят възприятията им и пречистващият се организъм улавя неприятните миризми на застояли и некачествени продукти. Всеки сам избира дали ще се трови и по какъв точно начин да го направи. Но е крайно време да спрем да си затваряме очите пред некачествените продукти и липсата на контрол. Търговските интереси не могат да стоят над човешкия живот и здравето. Особено обезпокоителна е тенденцията да се допускат и генно модифицирани храни, като щяло да има ограничения за продажбата им на 200 метра от детски заведения и училища. Звучи ми като поредна гавра с българския народ. Той вече опита сирене от тебешир, мляко с нишесте и суроватка, „натурални“ сокове от боядисана вода, месо с хормони и какво ли още не. Е, сега да го довършим с ГМО!

- Усвояваме ли калция от млякото? От кравето, не от майчиното.

- Научни наблюдения сочат изключително нисък процент засегнати от остеопороза в Изтока. А там поради климатичните особености и местните традиции мляко почти не се консумира. Набавянето на калция става чрез чисти природни продукти, като сусама например. Сред трайните навици, усвоени от пациентите ми, най вече жените, е да си смилат сусамено семе и да го приемат с мед всеки ден. Изследванията за костна плътност на тези хора, даже и на пенсионна възраст, показват ефективността на тази изпитана рецепта. Самата аз съм пример за това.

Не случайно природата е отредила бебето и майката да са една система, а само допреди петдесетина години момчетата у нас са били кърмени до 3 години, момичетата – поне до 2. Разбиването на тази вековна традиция и захранването на невръстни бебета с краве мляко е основна причина за появата на диабет от първи тип в ранна възраст. Прехвалената полезност на млякото не бива да се приема „по подразбиране“. Какво хранително вещество би могло да има в кофичка мляко, която струва няколко стотинки? В нашия медицински център предлагаме специално заквасено за пациентите краве мляко, в което има Лактобацилус Булгарикус.

- Като че ли знаем най-важното за отслабването – по-малко ядене, повече движение. Но дали е точно така?

- Модерният градски човек мисли, че знае всичко. Заблудата идва от насложените шаблони. Млади жени споделят с мен, че в офиса хапват само зърнени ядки с плодово мляко и въпреки това пълнеят. Обяснението е просто – комбинацията от ядки с изтекъл срок на годност и мляко, в което има много химия и никакви „плодове“ натоварват организма и той намира своя начин за реакция. Добрата новина е, че много заетите дами, избрали за менюто си, например, покълнали семена и прясно изцедени сокове, бързо се възстановяват и заедно с доброто здраве и самочувствие намаляват и килограмите. Разбира се, за всекиго правя индивидуална програма – каква храна да се приема, как да се комбинира с двигателен режим и др.

- Има ли шаблон за постигане и поддържане на идеалните килограми или индивидуалната диета е решаваща?

- Идеалните килограми се постигат не като самоцел, даже бих казала, че са бонус за излекуването на безброй тежки болести с приемането на плодове, чай и мед. Методът има многовековна традиция по нашите географски ширини и заслужава да бъде изучаван и обогатяван в обществена полза. Систематизираните от екипа ми наблюдения на над 38000 пациенти съм готова да предоставя за анализ на всяка институция, отговорна за здравето на българина. Изкушавам се да споделя една открояваща се тенденция – най-много килограми са свалили хората с изключително тежки диагнози, потърсили помощ при мен, след като са опитали всичко друго. За това съветът ми е да не отлагаме и да не се самозалъгваме – грижата за здравето ни и за здравето на децата ни е наша отговорност.

- Медиите пропагандират десетки диети, Интернет предлага обилна, но разнопосочна информация... Как да стигнем до истината за правилното хранене?

- Често методът на нашия медицински център се прибавя автоматично към диетите. Но той не е диета, а лечение, при което организмът се чисти, без да се подлага на лишения. Плодовете и медът дават чувство за ситост и пациентите ни могат да се занимават с многобройните програми на центъра за двигателна активност, а също и да играят хора, да танцуват и да имат отлично разположение на духа.

Категорично не одобрявам някои от най-прехвалените диети, тъй като имам много случаи на млади жени с поражения от прилагането им. Приемането на големи количества месо например може да има тежки последици с увреждане на съдовете, бъбреците, дишането и др. Изумително е как хора без медицинско образование раздават съвети „от последна инстанция“ и никой не санкционира тази безотговорност.

- От психологична гледна точка хранителните нарушения са душевни разстройства, а храната задоволява неосъзнати емоционални нужди и желания. Защо тогава търсим проблема в чинията си?

- Може би защото е по-лесно да погледнем само повърхността и да се направим, че проблеми няма. Чинията, хладилникът, менюто, дебело колкото „Под игото“, ни правят зависими, а не уверени. Една разходка в планината с диня в раницата лесно ще измести от личния ви олтар съдомиялната машина и ще ви накара да погледнете към облаците с усмивка. Просто опитайте!

- Дрога ли е захарта?

- Като някои други бели отрови – сол и брашно, захарта е сред причините за много от упоритите и все по-разширяващи се заболявания. Не случайно след прилагане на метода пациентите споделят, че храните, които са консумирали по-рано, им се струват отровно сладки или солени. Вкусът се променя, а това е знак, че организмът ни отлично отсява вредностите. Захарта не прави живота ни по-сладък, а го вгорчава. В някои случай по фатален начин, както е при диабетиците.

- Вие смятате ли, че имате излишни килограми?

- Цялото ми семейство заедно с двете тригодишни внучки близначки се храни природосъобразно. Хляб печем от смляно вкъщи пълнозърнесто брашно. Плодове и зеленчуци имаме в двора на стара селска къща близо до Варна, където често намираме спокойствие и пълноценно зареждане. Поне два пъти годишно заедно със съпруга ми по 20 и повече дни приемаме само сезонни български плодове. Тогава се чувствам най-добре и си давам сметка, че методът помогна да отхвърлим тежки заболявания и да прибавим „живот в годините“, както обичаше да казва Лидия Ковачева.

Д-р Емилова


Emi06

Facebook