Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Уважаеми стари и бъдещи приятели,

 

В периода на задължително спиране на работата на медицинския център, заради заплахата от COVID-19 бихме искали да съхраним контактите с вас и да ви бъдем максимално полезни.

 

Д-р Емилова ще отговаря безплатно на ваши въпроси, изпратени на имейл info@emilova.org. Продължаваме да общуваме в нашата facebook страница @emilovaclinic, както и в нашия Instagram профил emilova_clinic.

 

Планираме скоро да предоставим по-удобна и модерна връзка чрез мобилно приложение. Така винаги ще можете да се консултирате, да споделяте своите здравословни проблеми и изследвания и дори да контактувате с нас на живо от разстояние.

 

Мисията Здраве остава най-важна за медицинския център и до очакваната ни нова среща. Диалогът и споделеното насърчение са изключително важни за нас!

- Доктор Емилова, намираме ви в курорта Боровец, в хотел Рила, по какъв повод сте там?

- От много години през летните ваканционни месеци преместваме центъра си в планината. Кристалният въздух, чистата природа, магията на вечната гора прибавят към ефектите от лечението и една запомняща се почивка. Много пациенти ползват уикенд програмите ни за релаксация и диагностика, заедно със семействата си по няколко пъти месечно. Боровец е близо до София и така скъсяваме разстоянията с много чужденци, които идват у нас заради програмите ни.

Освен това през лятото край морето е твърде натоварено, шумно и често от стаята си пациентът вижда и усеща повече скари и дюнери, отколкото морски аромати. Има и още една причина – центърът ни няма собствена база, а цените в хотелите по морския бряг лятно време скачат, заедно с температурите, или поне така беше години наред.

За моя екип преместването от море на планина отнема доста време и усилия, защото имаме отлична техника за изследвания и диагностика, която изисква внимание при транспортиране. Но добрите резултатите на многобройните пациенти помагат бързо да се забравят неудобствата.

- Вашето гладолечение направи бум в страната ни, макар че се появиха и негови критици – какво бихте казали на онези, които не одобряват методите ви на лечение, или пък пускат слухове по ваш адрес?

- Бих искала да уточня, че при нас не се гладува. Самите пациенти твърдят, че системата за лечение с плодове, чай и мед се понася много леко и преди да дойдат в центъра, са се колебаели как ще изтърпят лишенията. Това объркване се преодолява още в първите дни и доста често е предизвикано от „съветите“ на някой близък или колега, чул и недоразбрал за метода.

При нас се работи индивидуално с всеки пациент, като се определя колко дни да приема плодове, чай и мед, какви да са билките, кога да приема бульон от зеленчуци за набавяне на микроелементи, каква точно да е схемата на захранването, а също и режимът на природосъобразно хранене след това. Цикълът не се задейства напълно, ако не се спазва двигателната култура. И тя се подбира индивидуално.

Любопитно е, че отрицателни мнения за метода се изказват най-често от хора, които са подчинили живота си на системата – обилна закуска, обяд с първо, второ и трето, късна вечеря с много меса и няколко аперитива пред телевизора. Всеки избира сам как да скъси или удължи живота си, но първо на всеки трябва да се гарантира достъп до информация за възможностите да е здрав, без скъпи лекарства и опасни изследвания.

В Европа, САЩ, Русия, страните от Изтока се насърчават на държавно ниво санаториумите за лечение с вода, зеленчукови сокове, отвари от билки, продължително гладуване и др. При нас се отрича на едро, а в същото време липсват програми за профилактика.

- За какво ви критикуват най-често?

- Подобна статистика нямам, може би защото усилията ни са насочени към събиране на точна информация за десетките хиляди пациенти, като в нея се отразяват етапите на излекуване, изследванията, промените в теглото и др. Самата аз в началото на прилагането на метода се удивлявах на резултатите – например Сийка от Варна се лекува от астма и след двадесетина дни установява, че от кожата на главата и без никаква хирургическа намеса е изчезнала голяма брадавица, тормозила години наред и нея и фризьорката и. Придържам се към правилото да не отделям време за критикарите. Всеки, който иска да види ефектите от метода, е добре дошъл. Имаме и страница в Интернет с подробна и полезна информация. Самите ние не сме си спестили нито един възможен въпрос.

- Може ли да се лекува всяка болест с чай и глад? И има ли болести, при което гладолечението е абсолютно забранено?

- Наблюденията ми показват, че методът е универсален. Секретът е в индивидуалното му приложение и необходимостта да се практикува под контрола и със съветите на лекар, който го познава и го е прилагал върху себе си. По света има много школи за лечение с различни видове ограничаване на вредните храни. Безценен, според мен, е българският опит, основан на християнската традиция, да се пости и да се живее умерено – в хармония с природата и с годишните цикли. Вековната мъдрост, постигната при празнично – обредния и всекидневен живот, е установила правила какво и кога да се слага на трапезата. Всичко това е зачеркнато с лека ръка преди няколко десетилетия. Удивително е колко бързо са се развили характерните за градската цивилизация болести и как тежки хронични болести добиват епидемични размери. На първо място в света сме по брой починали от увреждане на сърцето и съдовете, по ранно затлъстяване, все повече са младите хора с хормонални смущения, причинени от химията в месото и др.

Като прибавим вредния и много широко разпространен до скоро навик да не се кърмят бебетата, получаваме сериозна картина на болен и обречен народ. Точно за това е задължително всеки да може да се запознае с алтернативни методи за опазване на здравето си и да може да избере как да се пази и лекува.

Отлични резултати с плодове, чай и мед се постигат при високо кръвно, затлъстяване, алергии, мигрена, астма, тежък хроничен запек, втори тип диабет (на възрастните), редица кожни заболявания, при често боледуване от грип, ангини, бронхити, бронхопневмонии и др. Все по-често ни търсят и млади хора, или семействата им за справяне с хронични зависимости, анорексия и булимия.

Методът не се прилага при базедова болест, сърдечна, бъбречна, чернодробна и дихателна недостатъчност и други тежки терминални състояния. За жалост, много пациенти идват при нас, след като са опитали всичко друго, гаврили са се с организма си и очакват чудо.То наистина може да стане, но не за час или ден, а с отговорно отношение на всеки от нас към собственото здраве и това на хората, които обичаме.

- Възможно ли е гладът да отключи онкологични или сърдечно съдови заболявания?

- Като съвършена и уникална система организмът на всеки човек следва стъпките на себеобновяване при прилагане на метода. Първо започват да се чистят излишните мастни натрупвания, изхвърлят се токсините, както и вредните натрупвания и така стъпка по стъпка от изтормозеното и натежало тяло изскача индивидуалната обвивка на личността. Често пациентите ми разказват, че след престой в центъра, близките им не могат да ги познаят и нетърпеливо разпитват какво точно се е случило, как е станала магическата промяна. Защото здравите хора са спокойни, шегуват се, танцуват, имат свой блясък и винаги са заредени с добро настроение.

Твърденията за отключване на сериозни заболявания нямат никакво основание и веднага мога да дам пример със собствения си опит. Преди да науча за метода и да се срещна с изключителната Лидия Ковачева, за да поема по собствения си път в лечението, имах тежка мигрена, бъбреците ми бяха увредени с очаквана прогноза за преминаване на хемодиализа и още много сериозни страдания. Спасих се от тях и получих увереността да започна да прилагам постигнатото при хиляди хора.

Тъй като става дума за онкологични заболявания, а те са нещо вече много разпространено, се чувствам длъжна да споделя следното. Никой от сериозните изследователи на тази световна пандемия вече не се съмнява, че безпрецедентните химически атаки от околната среда, въздуха, водата, храната, прекаляването със животински белтъчини, силният емоционален стрес, деформиращи и разрушаващи здравето навици – тютюнопушене, алкохолизъм, наркомания – тези продължителни стресове намаляват, или напълно разрушават съпротивителните сили на организма срещу болестите и разчистват пътя за развитието на рака (Пааво Айрола – „Ракът”).

От 05.05.1993 г. до август 2010 г. в нашата клиника са се лекували 38 833 човека. Хиляди са тези, които боледуваха често от остри респираторни заболявания на горните и долни дихателни пътища и почти всеки месец пиеха антибиотици. След като изпълниха нашата програма и включиха след нея природосъобразно хранене, те вече не боледуват и от много години не са пили никакви антибиотици. Какво по-голямо доказателство за увеличаване на имунитета и за намаляване риска от рак при всички които правят тази програма?

- Какви изследвания правите на желаещите да стопят кила?

- В центъра приемаме пациентите с всички епикризи и медицинска документация за запознаване със състоянието им. На всеки от тях, независимо колко килограма е, се правят всички необходими лабораторни, включително хормонални и инструментални изследвания. Като допълнителен тест при тези със затлъстяване правим обременяване с глюкоза, като изследваме не само кръвната захар на гладно, 1 и 2 часа след глюкозата, но и инсулина в тези часове. По този начин рано установяваме т. нар. състояние на хиперинсулинизъм, което предшества развитието на диабет 2-ри тип. И така , нашите пациенти няколко години по-рано разбират за опасността от диабет и са силно мотивирани да намалят трайно килограмите, спазвайки нашите препоръки и никога да не стигнат до тази болест.

Много се гордея с факта, че от януари 2004 г. досега сме направили 5546 проби за хиперинсулинизъм и сме предпазили хиляди хора от диабет 2-ри тип. Последвалият спокоен разговор между мен и пациента, един поглед върху всекидневните занимания и на пръв поглед дребни изкушения може да даде неочаквана насока при определяне на лечението. Разбира се, много съм подпомогната от екипа отлични специалисти, с които работя. При нас за пациентите се осигуряват всички модерни изследвания за точна диагностика.

- Какъв е случаят с Александър Божков? Той сподели ли с вас, че е болен, когато потърси помощта ви? Спомням си, че двамата дори участвахте в телевизионно предаване, посветено на отслабването. С днешна дата в какви отношения сте със семейството му – съпругата и дъщерята? И колко точно свали Божков?

- Моята работа, освен че ми носи огромно удовлетворение от постигнатите резултати, ми дава уникалната привилегия да срещам много изключителни личности, като тази на Александър Божков. Абсурден е фактът, че нечий болен мозък е могъл да направи връзка между плодолечението и раковото заболяване. По неговата извратена логика досега аз щях да имам 38 833 пациенти болни от рак и аз самата щях да съм между тях.

- Говори се, че сте помогнала на Рангел Вълчанов да възкръсне след тежка диагноза рак. Как стана това? Колко време ви отне като гладолечение? Колко кила свали той?

- Рангел Вълчанов направи няколко филма за центъра. В един от тях „Изстрели в храма на удоволствията“ той разказва и показва личното си отношение към нашата програма. И ефекта върху собственото му здраве, външен вид и самочувствие. Не съм имала по-скептичен пациент от нашия именит режисьор, преди да започне програмата и по-възторжен последовател, след като направи първите няколко дни от нея. И така е и досега…

- Вашата снаха има интересна история около забременяването. Бихте ли ни я припомнила?

- Цялото ми семейство, близките ми и много приятели прилагат метода с голям успех. Нещо повече – така успях да отсея познанствата, родени от дълги софри и обилни банкети. Оказа се, че общуването е много по-вълнуващо и ценно, когато заедно ходим по планински върхове, пеем, танцуваме, хапваме сезонни плодове или деликатеси от сурови ядки, мед и подправени с билки. Синът ми и дъщерята, която работи в екипа на центъра, са последователни привърженици на здравословното хранене и са увлекли много свои млади приятели в тази кауза. Родителите на снаха ми също се придържат към здравословно хранене и физическа активност. Радост за всички ни са двете внучки близначки Людмила и Весела. Те са вече в четвъртата си годинка и като всички във фамилията обичат плодове, сокове от пресни плодове и зеленчуци и не консумират захарни сладкиши, чипсове и десерти, напитки с оцветители и консерванти и др.

- Какво ще посъветвате жените, който вярват на неписаното правило, че миома се премахва с глад? Вярно ли е това? Има ли такова правило?

- За повечето гинекологични болести и репродуктивни проблеми при жените лечението с плодове, чай и мед е много резултатно. Ако миомните възли са по-малки, те могат да се премахнат с нашата програма. Гордост за центъра са „бебетата на д-р Емилова“. Над 50 дечица се родиха след прилагане на метода от двамата родители, като в много от случаите майките са били с диагнози, при които зачеването и раждането са трудно постижими с методите на официалната медицина. Вече имам наблюдения и върху развитието на тези деца. Те растат спокойни и жизнени, кърмени са продължително, стават по-добри и успяващи ученици, боледуват по-малко в сравнение с връстниците си. Обяснението е просто – менюто им е здравословно и вместо вафли и чипс хапват плодове, ядки, покълнали семена, зеленчуци. Така и постиженията им в спортни и други надпревари идват някак естествено и за гордост на родителите им.

- Вие самата с какво се храните? Англичаните казват, че една ябълка на ден е гарант за здраве и дълъг живот – вярно ли е според вас? Ядете ли ябълки и по колко изяждате?

- Съветът ми е да избираме плодове според сезона, расли на чисти места. Най-голям прилив на сили и лекота имам, когато прилагам метода по 20 дни. Задължително правя това през пролетта и есента. Много обичам черници и дини. В планината редовно пия сок от боровинки, харесвам и сок от моркови. В двора на фамилната селска къща на съпруга ми, където често ходим, имаме овошки, засели сме зеленчуци, цветя и подправки. Хляб у нас месим от прясно смляно зърно с цялата обвивка, покълваме различни семена. В менюто ни са чист мед и заквасено с Лактобацилус Булгарикус в мляко. Осигуряваме и за пациентите закваски с този чудодеен, предпазващ от рак бацил. При специални поводи и празници на трапезата имаме месо от прясно заклано животно, гледано в селски двор.

- Стефан Данаилов е ваш емблематичен клиент. За съжаление той май загуби битката с килограмите? Защо? Подобен е и случаят с Марта Вачкова?

- Стефан Данаилов и Марта Вачкова са добри мои приятели, но когато не устояват на изкушенията, след добри резултати се връщат към старите килограми. Проявявам разбиране, защото често динамиката и стресът могат да провокират подобно поведение. В крайна сметка решението всеки взема сам, а моята работа е да дам верния съвет и да насърча пациента да си е полезен в мисията за постигане на безценното здраве.

Наистина имам емблематични пациенти и те не са звезди в традиционния смисъл на израза. Емблематична е например пощальонката Виолета от Шумен. Въпреки че беше млада, тя тежеше 147 кг при ръст 152 см. Списъкът с болестите й беше дълъг. Заради тежки отоци прекарваше нощ след нощ в продължение на една година на стол, вместо в леглото. Месечният й цикъл беше спрял. Случайно чула по радио интервю с мен и чрез колеги издирила координатите ми. Дойде заедно с майка си в кабинета ми и призна, че повече не иска да живее като мърдащ труп. Виолета беше много упорита, успя да свали 90 кг за 2 години, а шепите с лекарства останаха кошмарен спомен. В живота й се появи приятел и ние със съпруга ми бяхме кръстници на сватбата на тази голяма звезда. Играхме хора и ламбада и се веселихме, заедно с удивените от превъплъщението на Виолета близки и приятели.

- Напоследък нашумяха прахчета за отслабване, предлагани от известен столичен хомеопат. Какво е мнението ви за тях? На етикета им пише, че са храна за космонавти – така ли е наистина? Какво е вашето компетентно мнение за отслабването с прахчета?

- Оценката за вълшебни медикаменти и диети в крайна сметка дават пациентите. Но е жалко, ако рекламата измества медицината. Безпокои ме фактът, че имаше увеличаване на пациентите в центъра, които след диети с прием само на месо, имаха оплаквания от тежест в черния дроб, изтънена коса и нокти, увреждания по кожата, увеличени нива на мазнините и пикочната киселина в кръвта. Тревожно е, че зад тези симптоми, може да са заложени като бомба със закъснител сериозни проблеми с бъбреците и други органи. Като заключение искам да подчертая за всички млади хора, на които най-много влияят рекламите: Всички таблетки и прахчета за отслабване имат един-единствен ефект – намаляват апетита (но увреждат здравето), а това може да го постигнете и сами – с воля!

- Имате ли идея кой пусна слуха, че във вашите чайове има доста силни вещества, които притъпяват апетита. Правила ли сте разследване, защото това е голям удар по кариерата ви? Говори се дори, че това се наркотични вещества, които убиват апетита, така ли е?

- Убедена съм, че всеки отговаря първо пред своята съвест за думите и делата си. Никога не съм се занимавала с разследвания за нечие налудничаво твърдение. Само ще отбележа, че след излизане на публикацията във вестник „Шок” преди много години дори наркодилърите явно не повярваха и не ме потърсиха като потенциален клиент. Чайовете при нас са наистина специални. Билките подбираме от запазени от вредностите на цивилизацията места и много често са доставени от наши пациенти, за които знаем откъде са откъснали полезното растение. Никога не сме предлагали чай от растения, набрани извън българската територия.

- При какви условия килограмите, свалени от ваши пациенти се после се възвръщат? Къде бъркат лекуващите се? Имате доста ВИП пациенти като Стефан Данаилов, Рангел Вълчанов, Стефан Диомов, Тони Димитрова, Глория... Интересно е, че някои напълняха от ново, а други не. Защо?

- Ще започна отзад напред – с Глория. Тя е добър пример за резултати, постигнати с вътрешна убеденост и самодисциплина. Глория се придържа към метода много стриктно, посещава центъра доста редовно, според ангажиментите си. Храни се природосъобразно и внимателно подбира менюто си, спортува много. Дъщеричката й и майка й също спазват този режим и се радват на добро здраве. А по отношение на това къде бъркат лекуващите се – в качеството и количеството на храната и в липсата на физическа активност.

- Мнението ви ГМО храните. Ще предизвикат ли мутации в човешкото ДНК?

- В екипа на центъра ни има млад лекар (д-р Хачикян), който повече от 7 години се занимава с проблема ГМО. Изумена съм от лекотата, с която се тръгна у нас към одобряване на експерименти с такива култури и разрешаване на засаждането им. Щяло да бъде контролирано. А кой ще контролира последиците за децата и внуците ни? Заплахата ГМО е много по-сериозна, отколкото изглежда на повърхността. Защото пораженията ще са убийствени за всички живи организми. Нещо повече, те не могат да се прогнозират с точност и ще ни поставят пред свършения факт на унищожена природа. В Швейцария например е прието законодателство, което не позволява дори внос на подобни продукти. Какво ни пречи да приемем този модел в полза на чисто земеделие и носещ добри приходи туризъм?

- Вие лично, включвате ли в менюто си месо, кренвирши, кюфтета, пържоли, люти чушки, хляб – все неща, без които не се сяда на българската трапеза?

- Впечатлението ми за традиционната българска трапеза е, че на нея има варива, лук, чесън, пълнозърнест хляб, зеленчуци и плодове, а по празниците – прясно заклано пиле или петле, агнешко, свинско. Само в определени периоди от годината се яде кисело мляко и сирене, баница. А месото се приготвя варено или печено, без никакви запръжки и остри подправки. Ние в семейството се придържаме към този тип хранене. От аз започнах тази програма през 1992 г., в дома си не сме внасяли кренвирши, колбаси, не купуваме месо и други животински храни от магазин.

- Каква е вашата версия, защо българката дебелее през последните години?

- Българката продължава да е най-красива и открояваща се сред европейките. За жалост, от претоварване и грижи се състарява рано и много боледува. Трупането на килограми се овладява лесно, ако всяка жена започне, колкото се може по-рано, да се грижи за себе си чрез профилактика, пълноценно хранене и двигателна активност. Задължително е най-малките отсега да се приучват към по-качествен и пълноценен живот, за да отдалечат болестите и стареенето и да имат щастлив живот.

- Пожеланията ви към нашите читатели...

- Да не пълнят програмата си за уикенда със стреса на преяждането, а да направят от всеки свой делник уикенд – като се хранят здравословно и спортуват. Разходка в парка рано сутрин и плуване след работа може да се окажат най-добрия подарък за хората, които обичаме.

Д-р Емилова


Clinic14

Facebook