Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

От 5 юли клиниката работи в хотел Боровец Хилс в едноименния курорт. През юли и август клиниката не приема пациенти на инсулиново лечение и такива с грипоподобни оплаквания и симптоми! Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

  

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

- Д-р Емилова, лято е, всеки иска да изглежда добре и втален. Какви са вашите методи за лечение? Знам, че освен разтоварващ режим с точно изчислени калории, прилагате и медитация и йога упражнения. Вярно ли е това и защо хората се чувстват много щастливи след престоя при вас? Имате ли и психосеанси и в какво се състоят те?

- Убедена съм, че когато човек иска да е здрав и в комфорт със себе си и света, не бива да се оставя на сезонни ефекти. Ако се придържа към традиционния за нас, българите, метод на здравословен живот чрез плодове, чай и мед и разтоварващ режим, ще има не само отлична фигура, а и собствен блясък.

В нашия център осигуряваме възможност за много полезни занимания, според индивидуалните възможности и желание на пациентите - всяка сутрин с комплекс от йогийски асани и тибетски ритуали, има водна гимнастика, хора, спортни танци, занимания по йога, ци-гун, тай-чи, паневритмия на Дънов, упражненията на Норбеков, каланетика, пилатес и др. Лекарският ни екип е отлично подготвен, разполагаме с най-модерна диагностична и профилактична апаратура – ехографска, доплер, електрокардиография, за хидроколонтерапия и др.

Пациентите ни споделят, че при нас изпълняват програмата с лекота, защото са в среда на съмишленици и далеч от вредни изкушения. Най-добрата психотерапия е да имаш собствена увереност в добрите резултати. Тя не се постига с вълшебна пръчица, а с придобиването на достатъчно информация за пътя към здравето. За това от много години лекциите си всяка сутрин започвам с биене на звънец. Изпълнявам осъзнат в собствения ми опит дълг да споделям наученото с хората, а всеки сам решава да продължава ли да се трови с вредни навици и храни. Впрочем звънецът ми е подарен от излекувана пациентка, която ни потърси, отписана от официалната медицина.

- Кои са най-важните персони, които всяко лято идват при вас? Знам за Глория и Тони Димитрова, които са много доволни и лично са ми го казвали. Разкажете дисциплинирани ли са и по колко време правят курсовете за лечение?

- Степенуването по важност при нас не се подчинява на звезден блясък. Но наистина имаме много приятели и съмишленици от най-различни сфери на обществото. Идват пациенти от Гърция, Малта, Русия, Англия, САЩ, Япония, Тибет, Швейцария, Германия, Италия, Турция и много други държави. Календарът, който правя за пациентите преди време беше с мой портрет, нарисуван от благодарна пациентка. Тези жестове са много важни за работата ми, защото има и откровена завист и нападки. Но това са неща, на които не си струва да се отделя внимание.

Наистина Глория и Тони Димитрова са сред най-последователните и постигнали впечатляващи резултати. За всяка от тях съм правила програми, съобразени с натоварването им. Но без собствена нагласа и желание за промяна нещата не могат да се получат. Спомням си, че преди 3 години в деня на прошката някакъв Глория ми прати SMS: „Благодаря ти, докторке, че ми отряза ребрата и ми удължи краката“. Започнах да чета изумена, а щом видях, че е от Глория се смях дълго. Това беше нейната реакция на писаното от „доброжелатели“ по повод на нейната перфектна фигура. А истината е, че се храни правилно, два пъти в годината прави по 20 дни нашата програма, съобразява всичко, което консумира и към метода вече се придържат също нейната дъщеря и майка и.

Тони също е сред съмишлениците, които споделят с близки и приятели ефектите от метода. С много воля и желание тя успя да свали 22 кг и когато ме е канила на концерти, съм връщала жеста с букет от... репички, зелен лук и чери домати. Сега чрез програмата, която съм и направила, успява да задържи постигнатото. Тони е не само по-слаба, но и видимо изглежда по-млада.

- Много хора ви търсят не само за отслабване, но и за пречистване от токсини. От кого черпите знания и с каква специалност сте всъщност? Достъпно ли е за тях финансово вашето лечение?

- За жалост много хора ни търсят, когато вече са опитали какво ли не, подложили са се на опасни и скъпи процедури и псевдолечения. Да не говорим за диетите на „велики“ светила, след които настъпват поражения на целия организъм. Обезпокояващ е и фактът, че към нас се обръщат все повече чужденци и те са най-дисциплинираните и всеотдайни пациенти. Разбира се, има и много сънародници, които от години идват да открият пътя към здравето и предават този опит на децата и внуците си. Най-големият ефект е, че младите хора търсят природосъобразния живот, което им гарантира профилактика и отдалечаване на стреса и пораженията от него.

Специалностите ми са вътрешни болести, кардиология, ревматология и здравен мениджмънт. В началото на кариерата си съм била участъков лекар по разпределение в Шуменския край, след спечелен конкурс станах асистент в катедрата по „Вътрешни болести“ на Медицинския университет във Варна, работих в клиниката по кардиология и пулмология. Виждах страданията на хиляди хора и осъзнавах, че не им помагам достатъчно.

След като попаднах на книгата на Лидия Ковачева, публикувана във „Вестник книга“, си дадох сметка, че медицината е необятна и богата на неизследвани територии наука. Веднага отидох в София, дълго говорих с Лидия, пробвах метода върху себе си и моите близки и реших, че ще рискувам да се откъсна от конвенционалното, защото бях убедена във верността на избора си.

Най-високата оценка за труда на екипа ми са хилядите благодарни пациенти, които след като са открили за себе си това уникално лечение водят при нас тези, които обичат най-много – децата, родителите и приятелите си. Като благословия приемаме споделената от пациент домашна рецепта или опит, повереното ни за лечение бебе, или букет от горските поляни. Това няма финансово измерение, но емоцията ни окриля в трудни моменти. Освен многото други предимства, методът е уникален и с достъпната си от финансова гледна точка ефект. Представете си, че сте спрели да купувате многото ви предписани лекарства, или натъпканите с хормони меса, или че вече не търкате с часове тигани и тави. Нима свободното време не е измерител за доброто ниво на живот?

- Вярно ли е, че хората сами си плащат плодовете и чайовете, в какво се състои менюто, в какви количества? Какъв е болничният режим?

- Режимът не е болничен, защото всеки час от времето при нас е запълнено с полезни неща, има дори екскурзии и посещения на уникални природни и други забележителности. За всеки наш пациент програмата е индивидуално адаптирана. Броят на дните за провеждането и е от голямо значение. С това се съобразява и захранването и следващият режим на здравословен живот. Пациентите избират какви плодове да консумират като следват препоръките ни, а чаят и медът им даваме ние, тъй като са от чисти планински места, събрани от нас, или от наши пациенти. В центъра имаме обучен за приготвяне на храна и свежи сокове персонал. Събрани са вече и много изпитани рецепти за покълване на семена, пълнозърнест хляб, българско кисело мляко, вкусни изненади от сурови ядки и семена и много други неща. Но пак подчертавам, че всичко е индивидуално и може да се практикува под ръководството на лекар с опит в природонаучната медицина.

- Разбрах, че клиниката във Варна е ваша, семейна. Разкажете нещо повече за фамилията и житейския си и съдбовен път, ако може. Доколкото е възможно – откровено.

- Изкушавам се да започна отзад напред. Най-важни за мен са двете ми внучки Людмила и Весела. Радостта в игрите и разходките с тях е на първо място в живота ми от три години. Както вече споменах, голяма част от опита ми е придобит в семейна среда. Самата аз се спасих от тежка мигрена, спастичен колит и други болести на модерния човек. Съпругът ми и двете ми деца – син и дъщеря, също се придържат към метода от години. Още през 1996 г. бях на конференция за обмяна на опит на Американската Асоциация по Натурална Хигиена (която е еквивалента на това, което аз правя в моята клиника, само че там представлява огромна структура с десетки клиники във всички щати) като единствен български лекар в секцията на медиците от тази асоциация. Посетила съм и подобни на нашия център санаториуми в Австрия, Испания и др. Клиниките на Бухингер в Германия и Испания имат петдесет и шест годишна история, така че ние не откриваме нищо ново. Просто хората по света отдавна са видяли ефекта от това лечение и са му се доверили безрезервно още преди 100 години. Навсякъде по света – в САЩ, Европа, Русия тези лечебни заведения се ползват с голяма популярност. Тук е мястото да отбележа, че ние имаме най-ниските цени в Европа за такъв вид клиника.

- Вярно ли е, че лекувате и на Боровец и там къде точно се провеждат лечебните практики и сградата ваша ли е?

- Единствената болка, от която няма да се спася, е за бъдещето на нацията. Може да звучи високопарно, но е съвсем точно. Не само, че нямаме собствена сграда, но и нямаме перспективата да споделим натрупания опит от ефектите на този традиционен български метод. Колко по-лесно и икономически изгодно ще е още от най-ранна възраст децата да се приучат да посягат към плодовете и зеленчуците, вместо към захарни сладкиши и оцветени с химия сокове

Разбира се, всеки сам избира дали да живее по законите на здравето, а се забелязват и опити за прилагане на европейски практики и у нас – намаляване на солта, програми за училищното хранене и др. Дано това даде ефект. Самата аз винаги съм на разположение за консултации и съвети, както и специалистите от екипа ми.

В летните ваканционни месеци от доста години се преместваме на планина. Правим го заради липсата на собствена база на морето, а и в жегите димът на скара и силните шумове не са най-добрата среда за пациентите ни. През това лято сме на Боровец, в хотел „Рила“. Условията са добри, доста наши пациенти предпочитат Боровец заради близостта до София и семейните уикенд програми на нашия център.

- Смятате ли се за богата и свалихте ли цените по време на криза? Всъщност какви са те и кои точно пациенти приемате – с какви болежки и за колко време. Трябва ли да са здрави психически? Достъпна ли сте за всички, нуждаещи се от вашите грижи? Правите ли разсрочено плащане?

- Разбира се че съм богата – с безценен лечителски опит и все повече нови приятели. При нас цените се формират основно от цената на хотелите, които сме принудени да наемаме заради липсата на собствена база. Така че не се е налагало да ги коригираме, заради наши изисквания. Осигуряваме чая и меда, прегледите всеки ден, определен обем изследвания, лекциите, спортните занимания и др. По отношение на приема на пациентите сме събрали всички подробности на Интернет страницата ни – за удобство и за да се подчертае още веднъж индивидуалността на всеки престой в центъра.

- Не е ли стресът нещото, което ни кара да пълнеем или слабеем драстично? Как помагате срещу него и как сами да си помогнем? Кой е вашият учител в работата, или са няколко – Лидия Ковачева между тях ли е?

- Често казвам, че ако станем нормална държава, веднага ще обявим покойната Лидия Ковачева за светица. Тя е сред учителите на нацията, призвани да бъдат полезни със собствените си скромно изпълнени дела. Тя беше много доволна, когато се запознахме през 1992 г., че лекар се интересува от метода и ще го изведе на по-високо ниво. Често съм я канила във Варна, правехме лекции в големи салони и при невероятен интерес от страна на варненци и гости на града.

Сред нещата, които могат да се овладеят с плодове, чай и мед попада и стресът, за който Лидия Ковачева съветва да превъзмогнем с работа в градината, разходки и слънчеви бани. Голяма част от пациентите ми идват да направят програмата в клиниката ни и за да избягат от стреса. Правилото за златната среда е адекватен отговор на стреса. Да не допускаме крайности в храненето, да не злоупотребяваме с нищо, да имаме положителна нагласа към всичко заобикалящо ни – звучи елементарно, но е ефективно. Самата аз се чувствам отлично и много работоспособна, когато 2 пъти в годината по 20 дни приемам само сезонни плодове – череши, ягоди, черници през пролетта и грозде, праскови, ябълки, круши – през есента.

- Доколко време можем да гладуваме и как, без да се навредим? Разбрах, че ви търсят булимички и анорексички – в наше време всеки смята, че е по-дебел, отколкото иска. Това май е болестта на нашето време, която идва от т. нар. прегряване и професионално неудовлетворение. Каква философия изповядвате за храма на душата – тялото, и какви съвети ще дадете на нашите читатели?

- Един от най-точните съвети съм открила в старинна българска поговорка – „Къс колан, дълъг живот“. Мъдрите ни предци са се придържали към умереност и така нацията е била здрава, дълголетна и работоспособна. Спазвали са се стриктно пости, като семейните традиции не допускали с една и съща лъжица да се готви блажно и постно. Българските плодове, билките и чистият мед са средство за здравословен живот и в никакъв случай не мога да определя метода като „гладуване“. Това е и философията, към която се придържам. Като съвет я споделям всеки ден пред пациентите в центъра – „Мислете какво слагате в устата си и не се гаврете със собствения си организъм!“.

Това често трябва да се казва на най-младите, защото точно сред тях вече се срещат болестите, характерни за възрастното поколение – високо кръвно, астма, затлъстяване, диабет 2-ри тип и др. Все по-често се откриват туморни образувания при съвсем млади и малки момичета, а рак на гърдата развиват и младежи. Обяснението е в хормоните, с които е натъпкана храната. Добрата новина е, че методът ни помага в повечето от случаите. Дори и най-тежките.

По отношение на анорексията и булимията опитът ми показва, че са психически болести, породени от крайни самоограничения, отключени в нарушена семейна среда. Има и елемент на подражателство, лесно обясним с налаганите от рекламната индустрия модели на външност и поведение. Тези две диагнози остават някак встрани от вниманието на обществото, сякаш са встрани от нас и не ни засягат. За жалост, също като зависимостите от наркотици и алкохол, не се знае кога могат да се стоварят изневиделица. Съветът ми е, да бъдем търпеливи и всеотдайни към децата и близките си, защото две добри думи правят светлина, а една лоша – ад.

- Обвиниха ви в смъртта на Александър Божков. Той почина от рак. Знам, че бяхте добри приятели и едва ли бихте му навредили. Как му помогнахте и знаехте ли за коварната му болест. Последният път, когато го видях, той наистина, изглеждаше много добре. В последните си мигове потърси ли ви? Гладуването само на вода повече поражения ли нанася, отколкото ползи и как да го практикуваме?

- Никой не ме е обвинявал в подобно страшно престъпление, а пред паметта на който и да било човек е непочтено да се заплитат подобни коментари.

- Какви изследвания трябва да си направят хората, преди да дойдат при вас? Приемате ли болни и от какви болести?

- Както вече казах, центърът ни е отлично оборудван за изследвания и на пациентите се осигуряват всички необходими консултации. Лекуваме пациенти с различни заболявания, но е жалко, че се налага понякога да върнем тези, които са допуснали състоянието им да се влоши необратимо. Държа да се знае, че не обещаваме чудеса, а когато се случат – това е след дълга съвместна работа с пациента и близките му.

- Екстремното отслабване води ли до сериозни проблеми и какви трябва да са принципите за отслабване – кажете го за хората, които нямат възможност да дойдат при вас!

- Предимството на метода за лечение с плодове, чай и мед е в гарантираното прочистване на организма, който е съвършена самообновяваща се система. В първите дни се губят повече килограми, но същинското чистене започва след осмия ден. Така килограмите се задържат и едновременно с това върви лечението. Имам много пълни пациенти, отслабнали със 70 и повече килограма за различен период от време. Те се чувстват чудесно не само заради новата си фигура, но и заради липсата на няколкото болести, съпровождащи затлъстяването им. Примерите са показателни, че системата е приложима универсално и в никакъв случай хората не бива да се стряскат, че ще им е зле, или че няма да понесат метода. Но за всеки пациент се работи индивидуално и приложението на лечението по съвет на приятел, или близък не е добър вариант.

- Вярно ли е, че ударното лишаване от храна само за седмица води крайно отслабване на имунната система. Аз не мисля така, но кажете как да гладуваме здравословно и какво можем да излекуваме по този начин!

- Методът, който практикувам, увеличава защитните сили на организма, тъй като освобождава енергия, прочистваща всички органи, включително и отговорните за имунитета ни. Хората, които твърдят, че този вид лечение е вредно, не са пропуснали и един обяд в живота си и не са научили нищо ново през целия си живот. Голяма част от всичките ми 39 000 пациенти, лекувани в центъра от 1993 г. насам са се отървали завинаги от честите ангини, бронхити, бронхопневмонии, от които са боледували преди да дойдат при нас. Най-честото възклицание, което чуваме всеки ден в клиниката на контролните прегледи е „Всички в къщи и в службата се разболяха от поредния грип, а аз не!“. Преди години виден наш професор, който яростно отричаше метода ми и тръбеше навсякъде какви вреди причинява, беше пратил сам жена си при мен да я лекувам. Така че от хора, които имат две истини за ценностите на живота – една официална и една за собствена употреба, не желая да приемам мнения. Дори вече мисля, че времето, отделено за спорове с тях, е изгубено. По-важни са отличните резултати на пациентите ми – описани, доказани и документирани с много лабораторни и инструментални изследвания.

- Имали ли сте случаи след лечение на жени, които се оплакват от спиране на цикъла и хора, боледуващи от тежки пневмонии. И кой сезон в крайна сметка е добър за драстично гладуване?

- Помощ и съвет при нас са получили много жени, като особено съм доволна от факта, че имаме „бебета на д-р Емилова“. Случаите на зачеване и раждане на здрави и прекрасни деца след прилагане на метода от бездетни двойки са десетки. Даже със снимките на някои малчугани не мога да се разделя. Отлично се повлияват доста от гинекологичните заболявания включително и хормонални смущения. И напомням, че никой при нас не гладува, просто не прилагаме драстични методи, а търсим индивидуалната хармония с природата, а тя е велик вълшебник.

- Какво мислите за т. нар. протеинова диета, за която мнозина смятат, че разпада бъбреците и черния дроб? С какво можем да я заменим и можем ли да минем само на плодове, или трябва да имаме балансирано меню, какво да е то? Трябва ли всички да се лишим от месо, алкохол, цигари и да минем на ядки? Тогава къде отива удоволствието от живота?

- Удоволствието от живота за всекиго изглежда по различен начин и не е моя работа да се меся в личния избор на когото и да било. Методът е достатъчно доказал се вълнуващ експеримент с голям ефект. Подчертавам, че той не е диета, защото не изисква тежки лишения и е балансиран по отношение на приема на полезни вещества от многоспектърна гама. С тревога отчитам факта на увеличаване на хората, подложили се на различни „чудодейни“ експерименти. Твърде крайно според научни изследвания е и храненето само с месо и други животински продукти (т. нар. протеинова диета). Това причинява повишена киселинност в организма и неизбежно увреждане на бъбреците, риск от подагра, остеопороза, тежък хроничен запек, запушване на артериите, оттам инфаркт, инсулт и т.н. Много хора се заблуждават поради факта, че с тази диета наистина се свалят бързо много килограми. Освен това, болестите причинени от нея рядко се проявяват веднага. Те идват по-късно и често не се свързват с този режим на хранене, а именно това е коварното последствие.

- Много от ВИП-персоните, лекувани при вас, казват, че имат ефекта „йо-йо“, включително и феята на любовта Наталия Симеонова. Защо качват ударно килограми след отслабването и каква диета препоръчвате след такъв период?

- Все още не съм имала удоволствието да лекувам Наталия Симеонова. Моето желание е хората да имат разум за собственото си здраве. А при много пациенти безспорно има връщане на килограми, като то е предизвикано от безконтролното им тъпчене с храна. Не бих искала да цитирам имената на известни хора, които казват, че са лоша реклама за моята работа, тъй като са пренебрегнали съветите ми и са се върнали към предишни лоши навици.

- Мускулната маса ли се възвръща, или мазнините след курс за отслабване при вас? Какви са начините да стопиш мазнини, без да пипваш мускулната маса? Фитнес, колоездене, плуване, глад или може би нещо друго, което е тайна? Разкрийте я!

- Да, тайна има, вече обясних, че тя е в мисленето и нагласата да променим целия си начин на живот. Твърде елементарно е да разделим човешкия организъм на някакъв вид „маса“. Точно заради възможността да мога да виждам всеки пациент като отделна вселена, доброволно и подкрепена от съпруга и близките ми, напуснах „разграфената“ удобна вселена на правилата и приех предизвикателството да помагам на хората, след като видях резултата от тази програма първо върху себе си.

- Звездите ли са основната реклама на дебелариума. Актьорът Явор Милушев се оплака пред медиите, че сте го „тъпкали със здравословни чайове“, свалил три кила, но после вдигнал такова кръвно, че го транспортирали до болница и сега щял да ви съди. Вярно ли е това? Лекували ли се Милушев и неговата знаменита съпруга? Това написа в-к „19 минути“ и сме длъжни да дадем право на истината и вашата дума.

- За мен и екипа ми „дебелариум“ е странно название. Мисля, че няма нищо общо с работата ни, която освен с лечение и профилактиката на здравето, е свързана и с научни наблюдения и публикации. С актьора Явор Милушев и съпругата му не се познавам лично, дори не сме говорили по телефон. Никога не е посещавал нашата клиника! Никога не съм го съветвала как да се лекува!

- Ако аз дойда сега при вас за сваляне на килограми, които са под 50, ще ме приемете ли? Или ще ме запишете в програмата за изчистване на токсини. Въпросът ми какви точно болести лекувате, освен затлъстяването и защо нямате своя рубрика в медиите с ценни съвети? Вие сте скъп специалист, но дето казваше един българин „В ползу роду“, искате ли да отговаряте на въпроси на наши читатели.

- Личната ми рубрика в медиите е озаглавена „Колонката на д-р Емилова“. Публикува се периодично във вестник „Черно море“ – Варна. Убедена съм, че има интерес сред варненските читатели. В нея са дадени отговори на много от основите въпроси за здравето и болестните заплахи за сънародниците ни, полезни съвети за храненето и природосъобразния режим в съвремието. Поддържаме и страница в Интернет на няколко езика, която е с много подробна информация.

- Българският народ много ли е болен и от какви болести. Как да му се помогне? Мисля, че психиатрите са на ход.

- За жалост, хората са все по-болни и отделят все по-малко внимание на здравето си. Често цитирам поетесата Блага Димитрова – че от страна на розите България се е превърнала страна на склерозите. Оглавяваме най-лошите класации – по брой на инфаркти и инсулти, по затлъстяване при децата и др. Причините са много и са се наслагвали през годините. В никакъв случай не бива да пропускаме и някои от най-новите – например заплахата от генно модифицирани организми (ГМО). Твърде бързо може да се окаже, че нацията не просто се топи, а изчезва заради унищожената природа. Ние сме част от нея и нямаме право да я съсипваме.

Д-р Емилова


Med01

Facebook