Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 От 16 септември клиниката ще работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

 

Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

в-к Република

- Д-р Емилова, посъветвайте читателите на Република как най-лесно да влязат във форма след празниците?

- Най-лесно могат да влязат във форма именно през първите работни дни след празниците, когато ще имат повече работа. Тогава съзнанието им няма да е насочено на 100% към храната и пиенето, така че могат да останат само на плодове, чай и мед или на фрешове, което е още по-добре. Сутрин рано да се пие билков чай със или без мед или само вода, след два часа – плод или сок от плодове или зеленчуци, след два часа отново чай или вода и така на всеки два часа до 8 часа вечерта да се редуват, като накрая трябва да е водата или чаят. Добре е през следващите няколко дни да останат на постна храна, което е идеален вариант, въпреки че е трудно постижимо на фона на предстоящите именни дни. Така че всеки сам да прецени колко дни може да продължи разтоварването без храни с животински произход.

- Колко време можем да гладуваме, без да си навредим?

- Всичко е индивидуално и зависи от човека – ако има някакви болести, какви са те; ако има много килограми, в каква степен е затлъстяването или наднорменото тегло. Зависи също дали се касае за дете, или възрастен човек. Със сигурност обаче един ден на плодове и чай няма да навреди на абсолютно никого. Дълги режими от 10-20 или повече дни не могат да правят тези, които имат базедова болест – това е повишена функция на щитовидната жлеза, които са в момент на изостряне на заболяването. В този случай болестта ще се влоши, ако се прилага лечебно гладуване дори в най-омекотената му форма. Има и други болести, които са противопоказни на тази програма, така че ако решим да я правим по-продължително, е добре да се посъветваме с лекар, който има знания и опит в областта на природонаучната медицина, тъй като това не се учи в медицинските институти и повечето доктори нямат нужните познания.

- Вярно ли е, че рязката смяна на хранителния режим отслабва имунитета?

- Напротив. Опитът, който имам с над 39 000 пациенти от май 1993 година насам, показва, че тези, които боледуват често, било деца или възрастни хора, ако останат за известно време на омекотена форма на лечебно гладуване с плодове, билков чай и мед, престават да боледуват. Гаранция е, че това се случва. Имала съм много пациенти, които по месеци наред приемаха антибиотици и не можеха да се отърват от инфекции и след една такава програма, по-кратка при децата и по-дълга при големите, години наред след това не ги хваща дори и грип. В органите, които отговарят за имунитета, могат да бъдат натрупани токсини от храните, които ядем, от алкохола, който пием, от стреса, на който сме подложени. Затова, когато по време на такава програма дадем почивка на тези органи, чистим токсините и органите работят много по-добре и ни защитават, отделяйки имуноглобулини и бели кръвни телца.

- Плодовете и зеленчуците на пазара обаче са пълни с нитрати и пестициди.

- Да, но и в месото и сиренето също ги има, даже са повече и по-опасни, защото там има хормони. Разбира се, най-идеалният вариант е, независимо каква е храната, да е с органичен произход и да няма никакви замърсители. Когато имаме възможност да избираме, разбира се, че ще предпочитаме българските плодове и зеленчуци и българските боб, грах, леща и т.н. Месото и млякото да бъдат от домашно животно, гледано в двора, хранено с трева, със зърно – без хормони и антибиотици, които след това остават в продуктите.

- Има ли възрастова граница за такива крайни режими? Около 250 000 български момичета страдат от анорексия и булимия.

- Анорексията и булимията са заболявания на психиката. При младите момичета те се дължат най-често на това, че в семейството нещо куца между майката и бащата, никой не обръща внимание на детето и оттам едните започват да ядат безразборно и стават дебели, а децата спират да се хранят. В края на краищата родителите в един момент виждат, че пред тях стои едно дете, което няма нищо общо с тяхното предишно дете, но вече е късно.

- Но според вас диетите не предразполагат към отключването им?

- Не. Това е психическо заболяване, а не хранително, и това се знае официално от всички, които учат медицина. Няма нищо общо с диети и начин на хранене. Да, наистина различните диети могат да навредят на здравето на пациента, особено ако той се храни с предимно животински храни. Тези диети на Дюкан, Аткинс са сред най-вредните и водят до силни увреждания на бъбреците, до тежък хроничен запек, до висок холестерол, до инфаркти, инсулти. Много хора в България умряха, прилагайки диетата на Дюкан, защото при нея наистина много бързо се отслабва, но ставаш много по-болен отпреди.

- Къде стоят газираните напитки, кафето и цигарите при една диета?

- Много пациентки са идвали при мен след дълги опити да отслабнат драстично, приемайки много слабителни лекарства с химикали, много цигари и хранейки се например само с пуканки. Няма да забравя едно младо момиче на 16 години, което беше свалило много килограми, но изглеждаше толкова ужасно... Беше с огромни черни кръгове под очите, сива, повехнала и отпусната кожа, беше й спрял мензисът, бяха й изпочупени зъбите. Тя с многото си повече килограми е изглеждала все пак като едно нормално жизнено и весело момиче, което се беше превърнало в развалина. Така че, не съветвам нито младите момичета, нито по-възрастните жени да прилагат безразборно такива неща. Това момиче, освен всичко останало, пиеше и много кафета всеки ден.

- А алкохолът?

- Много алкохол се пие в България, и то от млади момичета. Имам пациентки, които идват и казват: „Аз мога да не ям, ама не мога да не пия“. Аз ги питам: „Какво значи да пиеш“, а те ми отговарят: „Ами аз си пия по една бутилка водка всеки ден“. Това не знам как се случва, от какви семейства са тези деца, как са възпитавани и кой се грижи за тях, дали някой ги поглежда въобще как живеят и какво правят, но наистина е доста трагично положението. Добрата новина е, че с нашата програма сме помогнали на стотици и по-млади, и по-възрастни пациенти да преодолеят зависимостта си към цигарите и алкохола, но за това се иска наистина силно желание.

- Как мислите, че се променят хранителните навици на българина през последните години?

- Все по-зле. От първо място по брой на дълголетници в началото на 19 век сега българите са на едно от първите места по инсулти и инфаркти на човек от населението измежду цивилизованите страни. Непрекъснато сме на първо, второ, трето място по починали от инфаркти или от инсулти в последните години, защото действително не се обръща внимание на храненето. Много хора, които претендират да са най-добрите диетолози в България, продължават да препоръчват много животински храни и правят всичко възможно хората да не правят програма с плодове, чай и мед, използвайки влиянието си върху Министерството на здравеопазването. Стигна се дотам видни диетолози в България да препоръчват генетично модифицираните храни, твърдейки, че не са вредни и няма нищо страшно. Явно народът ни е такъв, че търпи всичко, защото мисля, че това минава всякакви граници.

Д-р Емилова


Clinic08

Facebook