Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Труд и 24 часа

- След многото тостове и деликатеси как най-лесно да излезем от празничното прекаляване край масата и пред телевизора?

- Ако сме приели много животински храни и повече алкохол, е най-добре поне за ден да останем на постни ястия – много салата, подправена само с лимон например. До обед да приемаме свежи сокове – от тиква, от моркови и др., или да хапнем плодове, най-добре ябълки. На следващия ден – чай с мед, но ако кръвната захар е висока – чай. През два часа препоръчвам редуването с плодове, или пресен сок. Ако сме качили 2-3 „новогодишни“ килограма е добре да спазим тази програма поне три дни.

Съветът ми е след всеки празничен цикъл, дори и след обилен банкет, за ден да се разтоварваме от излишествата с плодове, чай и мед. Ефектът е отличен и може да е траен, ако си създадем навик по един ден седмично да прилагаме системата. Така няма да има проблеми с обостряне на болести и излишни килограми. Те лесно се „лепят“, но се свалят много трудно.

- Вие как посрещнахте новата година?

- От няколко години имаме традиция – да сме с двете си внучки близначки. Людмила и Весела са най-големият празник у дома. Всичко е забавно и различно, а дядо и баба са на върха на щастието.

- Какво слагате на трапезата?

- За Коледа – пуйка, хранена в селски двор, най-често пълнена с кестени, свежи салати от зеле и моркови – собствено производство. Новата година отбелязваме с ястие от прясно домашно пиле, но в дните между двата празника се яде само постно. До обед – и ние, и внучките, сме на чай с мед, плодове или сок, на обед се сервира постно ястие с пълнозърнест хляб, приготвен вкъщи и големи салати. Малките обичат авокадо, зеленчукова супа, тиквички, картофи, грах, вече им даваме боб и леща и др. Правим пресен сок от градински домати, извън сезона го съхраняваме замразен.

- Според много пророчества през 2012 година човешкият род ще изчезне заради природни катаклизми. Стряска ли ви прогнозата 2011 да е последна преди фаталната?

- Човечеството ще продължи напред, не съм настроена песимистично. Стига разбира се, интересите на една малка група хора, устремени към огромни печалби, да не съсипят съдбата на останалата – милиардна част от населението. Тези, които имат много, се стремят да имат още по-много, независимо че то вече за нищо не им е необходимо. И причиняват беди за всички нас – храните боклуци, напитките с химикали, месата с антибиотици и растежни хормони, опасните бои в яйцата – за да са ярко оранжеви и какво ли още не.

Убедена съм, че за много от нещата дори не се досещаме, въпреки че постоянно излизат нови и нови факти за замърсяванията и безотговорното унищожаване на природата. Изчезва естественият фон, в който човекът милиони години се е вписвал по уникален начин. Но в последно време си мисля, че информираното човечество ще се противопостави на безумията – ранната смърт на млади хора от ракови и други тежки заболявания, причинени от отровен въздух и храни.

Най-фатална заплаха в момента са генно модифицираните храни и организми (ГМО). С изумление чета, че видни диетолози съветват да не се страхуваме от ГМО, защото нямало опасност. Тъй като липсват дългогодишни научни наблюдения, бих предложила тези „специалисти“ и семействата им да останат на храни с ГМО и ако след 5 или повече години са живи, да раздават препоръки. През това време обаче на човечеството да се гарантира, че няма да бъде унищожавано с ГМО и няма да бъде атакувано с престъпни наставления.

- Ако сега сте в екипа на поредния министър на здравеопазването, какво ще го съветвате?

- Лечението на пациента не бива да се обвързва със заплащането на медиците. За да не се изписват излишни, дори вредни медикаменти, да не се отчитат неизвършени скъпи манипулации. Животът и здравето на много хора попадат в опасност заради очевидно грешна система. Мисля, че министерството на здравеопазването не бива да чака хората да са безнадеждно болни или инвалиди, за да се задейства. Ангажиментът му е да осигури средства и условия за профилактика и информиран избор. А не да налива пари за супер скъпи, но с малък шанс за помощ дейности при обречени заради пропуснато проследяване случаи.

Мисията на министерството на здравеопазването, както се подразбира и от името му, е да се грижи за здравето, а не да опазва... болестите. И веднага да осигури профилактика за ракови заболявания, на сърдечно-съдовата система, обмяната и др. Въпреки че Световната здравна организация и Европейският съюз настояват за превес на превенцията, у нас това все още е само пожелание. Опитът с над 39 000 пациенти в нашата клиника доказва, че ефектите от плодолечението са едновременно бързи и трайни. От обречени да приемат лекарства с шепи, много хора забравиха за високото кръвно, тежки мигрени, алергии, диабет от втори тип, камъни в бъбреците, пикочни инфекции и много други. Тази програма не е диета, въпреки често да я наричат така. С нея можем да подарим на себе си и на хората, които обичаме, безценното здраве.

Но през всичките близо 18 години от създаване на клиниката нито един отговорен фактор не се е възползвал от постигнатите резултати – съхранени и обобщени от цял екип, научни публикации и съобщения. Малко са и медиците, които обръщат внимание на традиционния за България плодово-чаен режим. Обнадеждаващ факт е, че интерес към работата ми започнаха да проявяват млади лекари. В клиниката имаме най-съвременната техника за инструментални изследвания и процедури за хидроколонтерапия, детоксикация и др. и ефектът при всички пациенти се контролира постоянно. С комбинацията плодове, чай и мед и здравословно хранене се постигат чудеса.

Мисля, че здравното министерство е в дълг към всички хора, които могат по лесен и евтин начин да се избавят от болестите. Мой пациент грък, който работи в Лондон на висока позиция и по три пъти в годината идва в нашата клиника, за да поддържа добро здраве, е изумен колко малък е броят на българите и от липсата на държавна политика в това отношение. В края на октомври заедно със съпругата си за пореден път беше при нас. Доведе и приятел с диабет втори тип, вече на инсулин. Човекът се повлия отлично от програмата и се намалиха дозите инсулин. Наскоро пациентът от Лондон е пратил запитване до здравния министър защо методът на д-р Емилова не се ползва от държавата.

- Какъв е съветът ви за спасяване от настинките и грипа през зимните месеци?

- Добре е да се намали приемът на мляко и млечни произведения. Те образуват в организма слуз и за изхвърлянето му организмът реагира с хрема, ангина, бронхит и др. Най-новото ефикасно средство, което препоръчвам, е забравено старо – народна рецепта срещу зимните неразположения. Изпитана е от семейството ми и внучките, от много приятели, вече и от доста пациенти. Да не забравяме, че болният трябва да се преглежда и преслушва всеки ден. Простудните състояния и грипът се развиват динамично и само специалист може да определи необходимо ли е и кога да се включи медикаментозно лечение. Отлично помагат при тези случаи и плодовете, чаят и медът – за 2-3 дни и прясно изцеденият сок от моркови.

- Какво е пожеланието ви за новата година?

- Всички хора да са здрави и жизнени. Да не им се налага да се борят с болката, а да имат воля да я отдалечат от себе си завинаги с природосъобразен живот. Да се раждат много бебета, порасналите деца да стоят по-малко пред компютъра и телевизора, да играят и да растат умни, весели и жизнерадостни.

Калина Цачева

НАРОДНА РЕЦЕПТА
(при грип, ангини, синузити, бронхити и други възпалителни заболявания)

2 глави лук, равно количество чесън
Лукът и чесънът се почистват и нарязват на много ситно. Смесват се. В дълбока купичка се редят:
Един ред от сместа и се поръсва със захар (пласт не повече от 1 мм), пак един ред смес и пак захар, докато свърши сместа, като завършваме със захар.
Покрива се с чиния и след около 2 часа започва да се отделя сироп, който се пие през 15 мин. по 1 чаена лъжичка. Приема се само сиропът, но без да се притиска, или мачка сместа.
Пие се, докато се отделя течност – приблизително около 8 часа.
Ако се наложи - рецептата се повтаря още веднъж през ден.
При стомашен дискомфорт се пие на 30 мин., но ако оплакванията продължат – лечението се прекратява.
За деца – по 1 кафена лъжичка през 20 мин. (3-4 пъти)


Phys33

Facebook