Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Когато преди повече от 15 години обяснявах на младите родители, че кърменото бебе расте здраво и се развива по-бързо, мнозина се присмиваха на твърденията ми. Официалната медицина беше категорична за необходимостта от дохранване още в най-ранна възраст и постепенното прибавяне на животински продукти.

Менюто на най-малките се съставяше по подобие на това за цялото семейство и се подчиняваше на криво разбраното разнообразие – бульони, сладки кремове, сиропирани тестени десерти и др. Даваха се неограничено кисели и пресни млека с много бяла захар.

От практиката ми на участъков лекар в шуменските села, където работих по разпределение, и от опита на възрастни хора се убедих, че майчината кърма е незаменима. Много от младите майки тогава нямаха достатъчно кърма, заради неправилното си хранене по време на бременността, а също и заради претоварването с ангажименти – да учат, да правят кариера, или просто да следват временната мода.

Родителството е най-смисленият ангажимент в човешкия живот и дори най-всеотдайните баба и дядо не могат да го изпълнят пред детето. То възприема липсата на хармония в семейната среда като заплаха и реагира с неспокойство, лош сън, потиснат апетит, необясними нервни изблици.

По-страшното е, че бебетата започнаха да страдат от болести, характерни за по-голяма възраст – диабет, алергии, кожни заболявания и др. Затова в лекциите ми пред пациентите в клиниката винаги включвах, правя го и сега, темата за чудодейната майчина кърма. По стара българска традиция момчетата са били кърмени до тригодишна възраст, а момичетата – поне до една година.

В майчиното мляко се съдържат незаменими вещества за детския организъм, а самият процес на кърменето подпомага възстановяването на родилката и пази бебето от инфекции, обезводняване и претоварване на стомаха, затлъстяване в ранна възраст. Наблюдавам малчуганите на повече от 60 двойки, които пациентите ми наричат „бебетата на д-р Емилова“. Родиха се след години страдания и напразни опити на майките и бащите да се справят с безплодието. В нашия медицински център успяхме бързо да намерим най-подходящите и ефективни природосъобразни програми за тях и вече се радват на здрави и прекрасни деца. Факт е, че малките растат много по-жизнени и любознателни от връстниците си.

Изключително доволна съм, че в последните 2-3 години кърменето се възприема като необходимо и полезно. Влияние за това имат многобройните научни изследвания за ефекта на майчиното мляко, провеждани в цял свят, а вече и у нас. Този пример ми дава надежда, че и много други препоръки за природосъобразен живот, до които сме достигнали по пътя на опита в нашата клиника, имат своето бъдеще в полза на здравето.

Д-р Емилова


Phys15

Facebook