Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Днес+

Д-р Людмила Емилова създава „Амбулатория медицински център за специализирана медицинска помощ“ през 1993 година. Центърът прилага специална програма от алтернативни методи за лечение на заболявания, които са вторичен ефект от свръхнормено тегло и лош хранителен режим. Д-р Емилова е работила в продължение на две години като асистент в катедра „Кардиология и белодробни болести“ към Медицински университет – Варна. След това в продължение на 15 години завежда функционалния кабинет в санаториум на МВР в града. Специалист е по вътрешни болести, кардиология, ревматология и здравен мениджмънт. Руското правителство е наградило д-р Емилова с ордена „Ломоносов“ за приноса и към човешкото здраве и укрепване на връзките между Русия и България, след като в клиниката са лекувани много руски граждани, в това число и VIP пациенти.

- Д-р Емилова, какви са програмите, по които работи клиниката ви?

- Ние предлагаме алтернатива на традиционните методи, които се прилагат за намаляване на наднорменото тегло, като целта ни е пациентите да избегнат оперативното и медикаментозно лечение. Екипът, с който работя, се състои предимно от млади лекари, които са изключително мотивирани да се развиват. Това са търсещи хора с потенциал. Всеки един от тях преминава през персонален курс на обучение. Резултатите от изследванията на пациентите ни се систематизират, подлагат се на анализ и на тази база периодично правим научни публикации в специализираните издания. По този начин се стремим непрекъснато да споделяме опита си.

Услугите, в които сме специализирани, са комбинация от традиционни, добре познати и утвърдени медицински практики и система за здравословен начин на живот. Клиниката ни не е място, където се прилагат диети за отслабване, те са просто част от лечебния процес. Свалянето на килограми е само „бонус“ към решаването на определен, важен здравословен проблем. Задължителен компонент в тази система е възможността за пълноценна почивка, откъсване от ежедневната среда, от стреса и т.н. , а това поставя и специфични условия към базата, която ни е необходима.

- Колко пациенти са преминали през клиниката до сега?

- От откриването през май 1993 г. до сега, са лекувани повече от 40 хиляди души, макар че ползваме база под наем, тъй като не разполагаме със собствена. Най-голямата част от пациентите ни идват при нас, за да се справят със заболявания, които съпътстват натрупването на излишни килограми. Хранителният режим винаги има ефект и върху жизнените функции на човек. Той нормализира нивото на кръвната захар, намалява т. нар. „лош“ холестерол, причиняващ инфаркт и атеросклероза.

- Повлия ли кризата на интереса към клиниката и броя на пациентите ви?

- През последните години броят на чужденците, които идват при нас, се увеличава и това беше шансът ни да запазим и дори продължим да развиваме дейността си. Това бе важно, тъй като с началото на кризата броят на пациентите от България, които търсят помощта ни, започна да намалява. Създадохме собствена туроператорска компания „Хелти турс“, за да работим по-лесно с чуждестранните си пациенти. Това се оказа печеливша стъпка в стратегията ни, тъй като помогна да се преборим за място на пазар със сериозна конкуренция. Клиники, работещи по програми, аналогични с нашит,е има в скандинавските страни, в Германия, Швейцария и Италия. По подобни програми се работи и в Северна Америка, като най-реномираните медицински центрове там са в САЩ и Канада. Една от най-известните клиники в Европа, където се прилагат аналогични програми, е тази на д-р Ото Бухингер в Германия. Тя е създадена преди повече от 60 години и все още продължава да работи под ръководството на неговите наследници. Нашето конкурентно „оръжие“ обаче, както и в цялата сфера на услугите, продължават да са цените. Вероятно за това клиниката посреща пациенти не само от цяла Европа, но и от Канада, Гренландия, Нова Зеландия, дори и от Палестина.

Жизненият стандарт у нас продължава да задържа интереса към подобен вид медицински услуги на относително ниски нива, а това от своя страна рефлектира в ниското качество на живота. Методът, който ние предлагаме, може да спести милиони левове на и без това вечно бедната Здравна каса. Овладяването на хроничните болести, причинени от затлъстяване, както и редовната профилактика в Европа се насърчават с изключителна последователност. В същото време България е най-бедната страна в ЕС, а харчи луди пари за лечението на усложнения, предизвикани от наднормено тегло. Но има и друго - все по-често ми се набиват на очи примери за това, че сякаш се грижим повече за колите си, отколкото за самите себе си.

- Кое е най-сериозното перо при формирането на цените за курса на лечение в клиниката ви?

- В цената освен храната и настаняване са включени и цяла серия медицински изследвания и процедури. Въпреки това обаче успяваме да държим, цените на програмите, които предлагаме между 7 и 10 пъти по-ниски от тези в Централна и Западна Европа. При положение, че при нас те се движат в диапазона от 570 до 800 лв. за десетдневен курс, можете лесно да сметнете, колко би струвал един подобен курс на лечение в скандинавските страни, например. Това е обяснението за тенденцията към непрекъснато увеличаване на пациентите ни от чужбина.

- Не носи ли рискове работата с чуждоезични пациенти в толкова отговорна сфера като медицината?

- Всеки от пациентите ни получава превода на собствения си език на индивидуалните планове, резултатите от изследвания и другата документация, която предоставяме на пациентите си от чужбина. Това е важно, защото точността в сферата на нашата работа трябва да е наистина безкомпромисна. По време на индивидуалните курсове на лечение всеки от чуждестранните ни пациенти е придружаван и от персонален преводач, а всички лекари владеят минимум един чужд език. Това за съжаление оскъпява услугата.

Освен това ние поддържаме подробна база данни за всички наши пациенти – пълно досие с изследвания, приложени процедури и резултати от тях. Това ни позволява да реагираме бързо всеки път, когато те потърсят помощта ни след първото си посещение. По тази причина сме сертифицирани и по Закона за защита на личните данни. Основният обем от инвестициите ни е насочен към купуването на медицинско оборудване и офис техника.

- А как рекламирате дейността си?

- В нашата дейност най-успешната рекламна стратегия се оказва разпространението на информация от уста на уста. Хората имат нужда от доверие и доказателство за успеха, когато става дума за медицинска услуга. Страницата ни във Фейсбук се оказа невероятно успешен комуникационен канал. С пациентите и с всички, проявяващи интерес към нас, общуваме и през сайта си в Интернет www.emilova.org.

- В каква посока ще развивате дейността си в следващите години?

- Усилията ни са насочени към програма за изготвяне на персонални хранителни планове за пациентите. Става дума за сложно съчетаване на продуктите, които традиционно се намират в определена част на света, хранителните навици, състоянието на пациента и целта, която искаме да постигнем.

През последните години получихме покани за разработването на подобни центрове и в чужбина. За това смятаме, че „изнесени програми“ зад граница ще се оформят като сериозно направление в стратегията ни за развитие. До момента сме провели само няколко едномесечни курса, като най-успешния от тях беше организиран от бивш наш пациент в Малта. Оказа се, че петзвездната база, с която разполагахме там, повлия сериозно върху качествата на работата ни и интереса към програмата. Подобен курс през следващата година ще организираме и в Казахстан. Успоредно с работата ни в чужбина обаче работим и върху подобряването на условията за настаняване, които предлагаме на пациентите си в страната.

Д-р Емилова


Clinic11

Facebook