Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Днес+

- Д-р Емилова, на 11 юни започват Петровите пости и траят до 28 юни. Какво е характерно за тях и не е ли изтощително след дългия великденски пост да се гладува отново?

- В периода след Великден сме яли яйца и козунаци, а за Гергьовден традиционно на масата има агнешко с изобилие от полезните зеленолистни зеленчуци. Така че не може да става дума за лишения, по скоро организмът ни има необходимост да се пречисти основно след продължителната зима и употребата на по-мазни храни. Този процес продължава и през месец юни в синхрон с вековните православни традиции. Според тях постът не е само в подбора на ястията и дневния ни режим, а в духовната нагласа да сме по-добри, да прощаваме, да не завиждаме, да не сме лакоми.

- Каква е връзката на тези традиции със сезоните и можем ли да извлечем полза за себе си?

- Не случайно Петровият пост е по-кратък и след спазването му нашите предци са слагали на трапезата прясно заклано пиле – лека и чиста храна. Организмът се подготвя по естествен път за летните жеги и работа на открито. След зимното обездвижване идвал трудът на полето, а физическата активност изисква системите да работят добре. Сърцето, дробовете, кожата се подлагат на по-голямо натоварване и то се понася с лекота, ако се храним природосъобразно и не прекаляваме с лакомства и алкохол.

Правилата не са се променили през годините, само ние все повече се заблуждаваме, че с някое скъпо хапче или хранителна добавка от най-рекламираните ще имаме здраве и сили. Истината е, че добрите резултати идват от сезонните плодове, откъснати в градината на село. През юни на пазара има изобилие от череши, с които можем да проведем лечебно прочистване. Тези плодове имат силно диуретично действие и перфектно изчистват бъбреците и цялото тяло. Ако правим програмата без лекарско наблюдение, е допустимо веднъж седмично да останем само на череши, като ги редуваме с чай и мед, или вода с лимонов сок. За по-продължително приемане само на череши е задължително наблюдение от специалист в природосъобразното хранене. Всяка година ние със съпруга ми и наши близки през месеца на черешите се възползваме от това невероятно благо и се храним с тях по 15 – 20 дни. Ефектът е отличен.

Другият сезонен плод с неподозирани качества е черницата. Препоръчвам на всички да консумират този плод – видът му е непретенциозен, няма го в лъскавите магазини, но е съкровищница на полезни вещества. Ефективен е за храносмилателната система, за прочистване на дебелото черво, за жизнен тонус. В медицинската литература са описани случаи на лечебни резултати при пациенти със сърдечни заболявания, включително и при хора със сърдечен порок. Сериозно предимство е, че черниците не се обработват с химикали и плодът им е съвършено чист.

В българския природен календар на трапезата следват кайсиите. Те са богати на калий, необходим за пълноценна сърдечна дейност. Приемът на български сезонни плодове и правилното хранене след прилагане на програмата гарантира отлично здраве и самочувствие, показва опитът ми с близо 40 000 пациенти през годините.

- Как модерният градски човек да се храни природосъобразно, не е ли обречена подобна мисия?

- На първо място може да спре да посяга към най-шумно и упорито рекламираните продукти. Зареждането със здраве идва от сергията на пазара или от селска градина, гледана с обич към земята и незасегната от отровни химикали. Все повече хора споделят в медицинския ни център, че купуват плодове и зеленчуци, мляко, зайци и пилета от близки села и доказано отговорни местни производители. Други отглеждат в собствени градини продукти за домакинството си и подправки. Убедена съм, че тази тенденция ще ангажира все повече млади хора, които искат да живеят качествено.

За свръхзаетите градски хора препоръчвам да започнат да прибавят към храната си кълнове от различни ядки и семена, в които има полезни вещества – витамини, ензими, микроелементи, минерални соли и др. В кълновете се съдържа жизнената енергия прана, без която сме непълноценни, вечно уморени и недоволни. Те са и отличен антиоксидант, много по-мощен от химическите продукти на индустрията. Другата ми препоръка е да се замени обикновената сол с морска или хималайска. Лесно е за изпълнение и ще има бърз полезен ефект. Добре е също до обед да се приемат само плодове, прясно изцедени сокове и чай или вода. Обядът и вечерята – за предпочитане постни, винаги да са съчетани с голяма салата, подправена само с лимон. Тази програма може да се изпълнява лесно и комбинирана с ходене, плуване, танци зарежда с ново самочувствие и приятни емоции.

- През Петровите пости се отбелязва и Еньовден – празник на билкари и лечители. Вие празнувате ли и какво?

- Това е съхранено през вековете доказателство, че всяка болест се е лекувала с билки и чрез постенето. Много са магическите легенди за този празник, но по-интересно е, че научни изследвания доказват ефектите на аптеката под открито небе. Тя помага на хората в цял свят, съобразно местните традиции и рецепти, но според проф. Никола Александров, българските билки имат уникален ефект заради по-високия естествен радиационен фон по нашите земи.

Изумителни са резултатите от наблюдения на известния лечител и създател на „Билкария“ Емил Елмазов. По време на социалистическия проект за възраждане на Странджа там се заселвали млади семейства, които били местени в различни селища. Доказано е, че лечебните растения от градинките на къщите им се „местели“ заедно с обитателите. Сякаш божествена ръка избирала какви билки и тревички са необходими на обитателите на дома и те пониквали, за да им носят здраве. А когато го имаме, всеки ден е празник.

Д-р Емилова


Phys04

Facebook