Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Сп. Кенгуру

Д-р Людмила Емилова има три специалности – вътрешни болести, кардиология и ревматология, здравен мениджмънт. След дългогодишен опит в селски здравен участък лекар, асистент в клиника и лекар в санаториум се запознава с метода за лечение с плодове, чай и мед и започва да го прилага – първо върху себе си, най-близките си хора и приятели. Преди 20 години създава своя център за природосъобразен живот и в него десетки хиляди хора от цял свят са открили своята рецепта за щастие. Според д-р Емилова при всеки човек пътят към здравето е индивидуален, но всеки трябва да е информиран за възможностите и на природната медицина, за да направи сам избора си как да бъде здрав.

- Как бременните жени да подготвят и „настроят“ на правилна честота организма си преди зимата?

- Правилната честота е заложена от самата природа. Естественият ход между сезоните – есен и зима, означава разнообразие от плодове и зеленчуци, които насищат организма с така важните микронутриенти и дават здраве, енергия и добро самочувствие. Представете си, че сте отворили вратата към старата бабина градина. Прекрачвате, и вече сте в благодатното царство на здравето. Всяко дърво, всяка леха, всяка тревичка работят неуморно за нас и нямат претенции за лъскави опаковки и реклами. Бъдещите майко не бива да забравят, че естествената храна ги пази от болести толкова, колкото и детето, което очакват. Например при недостатъчно количество на витамините В6 и В12, фолиева киселина, ниацин, желязо, цинк и селен се оказва, че организмът реагира като при последици от радиационни вреди, защото може да се разкъса единичната и двойна верига на нашето ДНК. Т. е. хронично ниските нива на микронутриенти води до по-високи нива на токсичните елементи вътре в самата клетка. Това ускорява стареенето на клетките и създава условия за развитие на много болести, включително и рак. Е, никой не иска да му се случи, както и на хората, които обича. Изводът е простичък – ако искате да имате здраво дете, живейте в хармония с природата.

- Какъв да бъде преходът от по-леки към по-тежки храни, предвид, че лятото се приемат повече плодове и зеленчуци

- Опитът ми с десетки хиляди пациенти показва, че е по-добре да имаме хармоничен ритъм на живот, а не да търсим преходите. На първо място не бива да се прекалява с количествата храна. Много по-естествено е до обед да оставаме на плодове, „фреш“ сокове от тях, билков чай с мед и вода, тъй като организмът е в естествен цикъл на чистене и не бива да му пречим да свърши работата си в полза на здравето ни. Мисля, че наред със заблудата да се закусва обилно, се е настанила и още една – че животинските храни са задължителни за растежа на децата. Всъщност по нашите земи и в нашите традиции съвсем до скоро основно меню през цялата година са били зеленчуците, варивата, ядките, плодовете. Месо, и то от прясно заклано животно, се е консумирало много рядко- при някакъв християнски празник, винаги обвързан с конкретния сезон. А мляко се давало само на болни хора. Нямаме причини да пренебрегваме тези полезни традиции. Защото с тях нацията ни е била от дълголетници, а сега е тръгнала да се стопява с бързи темпове. Имаме дълг да опазим децата си и на помощ идва природосъобразният начин на живот и хранене.

- Какви са природосъобразните методи за преборване на най-типичните вируси – хрема, стомашно неразположение?

- Ще дам една от изпитаните си рецепти. При симптоми на настинка и при грип светкавично действа приемането на сок от лимон. Изцежда се 1 чаена чаша сок, прибавят се 2-3 супени лъжици мед и се слага на водна баня да се сгорещи, като внимаваме да не заври. Изпива се на глътки, бавно, за около 2 часа, като за малките деца количеството е по-малко и се разрежда с вода 1 към 1. За децата и бременните това е отлично средство да избегнат прием на лекарства. Добре е да се направят и разтривки със спирт на краката и след изпотяването да се остане в леглото. А три дни на плодове, чай и мед гарантират, че оздравяването ще има трайни резултати.

- Впрочем – трябва ли да се прави разлика между организма на бременната жена или не?

- Бъдещата майка е отговорна не само за своето здраве, но и за това на бебето и целия му идващ живот. Дали то ще е здраво, спокойно, енергично, зависи от храненето и поведението на жената. Тя и детето са една уникална система, в която стават чудеса. Например – кърменето. Природата е създала условия за най-добра и чиста храна на малкия човек, в която на всеки етап от живота му се съдържат незаменими съставки. Когато преди 20 години обяснявах, че е престъпление кърменето да се заменя с друга храна, много хора се възмущаваха, но нещата си идват на мястото и все повече жени искат да кърмят децата си поне до 1 година. Организмът на кърмачката и на бременната имат подчертана необходимост от природните микронутриенти и набавянето им може да стане само от пресни плодове, зеленчуци, сурови ядки и семена. Препоръчвам да се избягват животински храни. Консумацията им да е не повече от веднъж седмично, като си ги доставяме от производител, на когото имаме доверие. Все още много хора реагират с недоверие към правилата на природосъобразния живот за бременни и деца. Истината е, че той е благодатен дори за справяне с трудностите при зачеване и това се доказва от моя 20-годишен опит. „Гладните“ бебета растат здрави, щастливи, умни и спокойни за радост на семействата си и като доказателство, че всеки има право да бъде информиран, преди да реши дали ще се трови с храни боклуци и тонове лекарства, или ще живее в хармония с природата и да е здрав.

- А доколко „правилата“ за бременни важат и за децата, особено по-малките?

- Правилата на естествените и прости неща са валидни за всички хора, но при бъдещите майки и малчуганите ползата от прилагането им се умножава по броя на членовете на семейството и близките. Струва си да се възползваме. Отговорността да сме родители започва още с мисълта за бъдещия човек. За това съветвам и майката, и бащата да направят програмата с плодове, чай и мед, за да създадат чиста среда за бебето. Напълно трябва да се забрави „добронамерения“ съвет към бременните „Яж за трима, носиш двама“. Тази инерция обрича майката и детето на трупане на килограми и риск от всички, произтичащи от това заболявания. Храненето трябва да е природосъобразно, а движението сред природата – основно правило за всеки ден.

- Тази година, като че ли липсваше някакъв адаптационен сезон и от късите панталони преминахме едва ли не ботушите, това е допълнителен стрес за организма – как да му помогнем?

- Реагираме веднага с избор на подходящи топли дрехи и обувки. Убедена съм, че природата ще ни даде време за адаптация между сезоните, защото времето може да се затопли и да има още дни със слънце преди истинските зимни студове. За малчуганите и за бременните е важно да са с топли крака, но не и да се навличат прекалено. Бебетата не могат да ни кажат дали им е студено, но това със сигурност проверяваме по нослетата им. Те веднага стават ледени и „Сигнализират“ да прегърнем малчугана и да го затоплим. В дома ни трябва да има достатъчно светлина и топлина, когато навън е необичайно хладно за сезона.

- Повечето хора естествено прибягват до по-мазни и по-тежки храни, сякаш за да запасят организма си..., как да избегнат това, предвид, че зимата е доста по-ограничен период откъм разнообразни плодове?

- Когато се храним правилно, получаваме неограничен запас от жизнена енергия и по естествен път отхвърляме мазни, солени, сладки и много подправени храни. Консумацията им е порочен кръг, от който се излиза трудно. Организмът се натоварва прекомерно и при най-малкия сигнал за отпадналост и дискомфорт ние му хвърляме следваща огромна доза от храна, кафе, газирани напитки, десерти и какво ли не. Всъщност се гаврим със себе си и когато тялото каже „До тук! Да беше се грижил поне малко какво поглъщаш.“, се отключват болестите. Тогава тръгваме по всякакви специалисти, подлагаме се на какви ли не процедури и диети, но често – без успех. В нашия медицински център търсят помощ такива хора, след като са опитали всичко друго. Защо да се чака критичен момент, вместо да се живее в хармония с природата? Този въпрос не ми дава мира, защото съм убедена, че ако веднага започнем да учим децата как да се хранят, имаме шанс нацията да се спаси. За това да помислим към какво посягаме, какво избираме да сложим на трапезата, защото примерът ни възпитава бъдещото поколение.

- С какво да заместим например дините, пъпешите, прасковите?

- Късната есен е с невероятно богатство на българската природа. Винаги съветвам да се избират плодове и зеленчуци, расли в нашите географски ширини, а не пропътували хиляди километри. След лятната пъстрота идват круши, ябълки, грозде, дюли, дренки и други червеноцветни плодчета с доказан противораков ефект. Постепенно могат да се включат и цитруси. Вече се знае, че много от нашите зеленчуци имат по-голямо съдържание на витамин С например, дори и от цитрусите. Консумацията на червени пиперки, моркови, зеле, тиква, алабаш, червено цвекло, гулия (земна ябълка) ни зарежда със здраве и отлично есенно настроение. През всички сезони можем да си приготвяме и чудодейната напитка смути. Зеленолистните зеленчуци в нея са много полезни и могат да обхващат цялото многообразие на нашата природа. За жалост консумацията на смути у нас все още не е достатъчно популярна. В САЩ, редица европейски страни, в Русия смути менютата са задължителни за реномираните и модерни заведения. Надявам се час по-скоро това да се случи и тук.

- Повечето семейства преминават на комбинирани витамини под формата на таблетки, възможно ли е без тях и доколко е свързано с по-голямото количество на плодове и зеленчуци, за да получим този по-голям витаминен заряд?

- Неоспоримо е, че т. нар. добавки не могат да заменят богатството на витамини, минерали, антиоксиданти, ензими, които ни дават пресните плодове и зеленчуци. Известно е, че човешкото тяло се нуждае от около 40 витамини и минерали. Но в последните години учените са открили микронутриентите, наречени фитохимикали, които имат голямо влияние върху здравето и предпазването от тежки хронични заболявания. Идентифицирани са около 12 000 фитохимикали, които се съдържат в естествените (непреработени) растителни храни. Фактът предизвика бурни дебати и вълнение в научните среди в сравнение с времето на откриване на първия витамин – началото на ХХ век. Няма как да приемем достатъчно количество и разнообразие от фитохимикалите чрез добавки. Тази печеливша индустрия може да се окаже по-слаба от многообразието на природата и на всички открити, и все още неоткрити полезни нейни елементи. Те се съдържат в истинската храна и когато пропускаме шанса да ядем плодове и зеленчуци, безотговорно обръщаме гръб на нутриентите, които могат да ни предпазят от всякакви болести.

- Добра идея ли е и зимата да се правят т.нар. разтоварващи дни – с плодове, мед и чай и колко често?

- Тази отлична идея е приложима през всички сезони. За зимата тя ни гарантира да ограничим опасността от често боледуване и да се разминем с тежки усложнения. За хората с нормално и по-високо тегло е добре да се остава веднъж седмично на плодове, билков чай, мед и вода или това да се прави винаги след обилни трапези по някакъв повод, за да се прочистим. Тези, които са с поднормено тегло, могат да прилагат разтоварващите дни при новолуние и пълнолуние – т.е. два пъти в месеца. Опитът ми показва, че при тях дори килограмите могат да се нормализират.

- А трябва ли да намалим количеството на приеманата вода – лятото по правило се приемат повече течности?

- Водата е жизнена необходимост и не бива да обвързвам приемането ѝ със сезоните. Винаги съветвам пациентите да пият вода в количество, което организмът им определя като необходимо и естествената потребност диктува. Аз от доста време пия Канген вода заради полезните ѝ качества.

- Истина ли е, че 3 седмици са необходими на организма да се настрои към зимата (това е периодът, в който имунната система е уязвима)?

- Научни изследвания показват, че период от около 3 седмици е важен за адаптиране при смяна на часово /астрономическо/ и лятно време. Има различни, напълно противоположни мнения на специалистите за ефектите върху здравето и духа на човека. Но по отношение на преходите между сезоните, мисля, че този кръговрат е естествен и не ни натоварва непосилно. Във всички случаи, ако умеем да се радваме на слънчевите лъчи върху златни есенни листа, настроението ни ще е добро и няма да се мръщим на идващите студове.

- А как да се справим с т. нар. „синдром на падащите листа“?

- Точно с този синдром учените обясняват неразположенията при преместването на часовника. При различните хора той се проявява по различен начин и съветите трябва да са индивидуални, като се отчитат много фактори. Описани са например прояви на повишена тревожност или пък на непреодолима ленивост. Специалистите са наблюдавали и други крайни състояния, които свързват с преместването на часовниковите стрелки. Според мен всяка намеса в естествения ход на времето е в противовес на естествените човешки нагласи. Но без да имам собствени проучвания, не мога да давам универсални съвети. Препоръката ми е да се храним природосъобразно, да мислим с любов и благодарност за света край нас и да не пестим любовта си към близките и приятелите.

Д-р Емилова


Edu06

Facebook