Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Интервю на Мира Радева

Диетоложката д-р Людмила Емилова е най-известната специалистка по сваляне на излишно тегло. 40 000 пациенти са минали през клиниката ѝ за отслабване във Варна. Докторката лекува с плодови диети и чайове.

- Полезни или вредни за здравето са започналите преди дни Великденски пости, д-р Емилова?

- Изключително полезни са! Благодарение на това, че в далечното минало стриктно са се спазвали всички пости и на нашата трапеза винаги е имало кисело мляко, квасено с Лактобацилус Булгарикус, българите сме се славили като най-дълголетната нация в света.

- Колко години е живеел тогава българинът?

- Много хора са живели над 100 години. В началото на по-миналия век са се падали по 1600 дълголетника на 1 млн. души от населението на страната. В същото време в Америка е имало едва 7 дълголетника на един милион американци.

- Сегашните пости всъщност не са ли една голяма диета?

- Не, те са начин да се детоксикира /освобождава от отрови, б.а./ организмът. Говоря за физическата част на ефекта от постите, но те са и едно духовно пречистване на човека. Нека не забравяме, че не е възможно някой духовно да се пречисти, ако не се е пречистил и физически. Не може по няколко пъти дневно да се яде месо и сирене, да се изпиват големи количества алкохол, и да стане пречистването.

- Вярвате ли в Бог, д-р Емилова?

- Аз съм християнка и вярвам, че има някаква висша сила, която командва цялата природа. Ние сме част от тази природа и трябва да се подчиняваме на нейните закони. А не да вървим срещу тях.

- А не е ли опасно за организма в края на изтощителната зима насилствено да го лишаваме, при това цели 40 дни, от важни витамини и минерали?

- Сегашните Великденски пости продължават даже 50 дни. Ако се доверим на учените, полезните витамини и минерали не се намират в месото, сиренето и другите животински храни. Те са в суровите плодове и зеленчуци. Най-вече в суровите ядки и семена. Така че няма защо да се страхуваме от постите. Още повече, че човек е създаден като плодоядно животно. Както има и тревопасни животни…

Червата на хората не са толкова къси, каквито са на хищниците, които хранейки се с месо трябва бързо да изхвърлят отпадните продукти. Затова и природата ги е създала с късо дебело черво. Хората са със средно дълги дебели черва, каквито са и при плодоядните животни.

- Казвате, че сме създадени като плодоядни същества. Но с охота похапваме и мръвка?

- Хомо сапиенс е започнал да яде месо, когато е настъпил ледниковият период и е нямало други храни. А по принцип организмът на човека е създаден да се храни с растителна храна.

- Явно не изпитвате топли чувства към месото. Но да сте чули за болен вълк – той живее единствено с него? А хората се скъсват от болести.

- Защото е хищник и защото дебелото му черво бързо изхвърля мръсотията. Това не важи за човека.

- Какво трябва да правим и какво да не правим по време на продължителните пости?

- Много просто - разумно да се храним, да не пием никакъв алкохол! Не е новина, че постната храна е чудесен начин да се възстанови организмът на хората, които си падат по животински храни. При това не ги съчетават по най-добрия начин. Смесват едновременно животинска с белтъчна и въглехидратна храна. Или с много сладкиши…Именно при тях прочистването от натрупаните токсини е наложително.

- Много шум се вдигна около пилешкото месо, което бъкало от женски хормони и водело до заболявания. Вашите наблюдения потвърждават ли това?

- Ако говорим за бройлерите – вярно е! Не е тайна, че за да стане бройлерът годен за продажба, му трябва растежен хормон. Няма какво птицевъдите да ни заблуждават - благодарение на него за нула време пернатото добива големи размери и се търгува за повече пари. Напълно естествено е, че тези хормони чрез яйцата и месото на птиците попадат в организма на човека и си вършат всичките опустошителни действия.

- Препоръчвате ли пилешко в диетите ви за отслабване?

- Не! Защото то съдържа и много антибиотици. Никога не бива да забравяме, че от излюпването на пиленцата, до заколването на голямата птица, тя всеки ден е третирана с много вредни за човека антибиотици.

- Тогава какво месо съветвате да ядат вашите пациенти?

- Може и пилешко, но само от домашна кокошка! Която живее на свобода и кълве зрънца на двора. Или крехко телешко, което за жалост трудно се намира и наистина е скъпо.

- Ваши колеги-лекари напоследък се оплакват от увеличаващите се случаи на анорексия сред младите момичета. Каква е причината?

- Според последните научни съобщения, причината за това са противотуберкулозните ваксини, познати като БЦЖ-ваксини. Те задължително се слагат на децата в пубертета. Учени от Англия вече са доказали, че на тях се дължи бумът на анорексия сред момичетата в Европа и САЩ. Колкото до момчетата – счита се, че пак същите ваксини водят до психическите им разстройства. Проучванията в тази област продължават с пълна сила.

- Нали анорексията не е хранително нарушение, въпреки че се проявява като такова?

- Точно така. При младите момичета обикновено става дума за психическо заболяване. Трябва задължително да се лекува. Не бива да се губи време, колкото по-рано стане това, толкова по-лесно лекарите ще се справят с болестта, чиито проявления са много жестоки.

- Вярно ли е, че сутрешната закуска била вредна?

- Разбира се, че закуската е вредна! Аз от 21 години  сутрин  изпивам само чаша вода или билков чай с мед. Най-много да хапна и някой плод. Оставете твърденията ,че сутрин човек трябвало да се натъпче с храна, че да му държала влага през целия ден. Това е отживяло и напълно погрешно схващане. Нека не затормозяваме стомаха си от ранните часове на деня, да му дадем шанса да почива, като внимателно го пълним само с избрана храна.

- Идва пролет – с нея и мераците да бъдем слаби и елегантни. Какво да ядем и към какво никога да не посягаме и след Великденските пости?

- Никога не бива да посягате към бялото брашно и бялата захар, запомнете го от мен! Имам пред вид храните, които ги съдържат. Те най-много вредят на фигурата. За жалост обаче се срещат в изобилие около нас – по улиците, лавките, кафенетата, ресторантите. Забравете и изкуствените подсладители, които са химикали и от тях също сериозно се надебелява.

Жените не знаят това и пият като луди подсладители с кафето и чая. Дори си топят ягодите в тях, когато са на прах. Ще добавя още нещо за постите – решим ли да ги спазваме без да си навредим на здравето, нека бъдем внимателни. Наистина, временно се отказваме от животинските храни. Но да не прекаляваме с тортичките, пастичките, солетките, вафличките и морените. Защото в края на постите изведнъж с ужас ще установим, че уж толкова време сме се лишавали от вкусотии, а чудно как сме станали по-дебели.

Д-р Емилова


Phys38

Facebook