Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Nakratko.bg

- В периода на Великденските пости сме. Има мнения, че по-добър е вариантът да не се яде никаква животинка храна – веганство. Има ли разлика между него и постите?

- Приликите между постите и веганството са повече от различията. И при двете се спират животинските храни, алкохола, сладкишите и напитките от лъскавите реклами и се търси път към здравето, основан на хармония с природата. При постенето у нас обаче се спазват православни традиции, докато веганите се придържат към пълно въздържание от всякакъв вид животински продукти през цялата година.

Трябва да се отбележи, че в недалечното минало българинът се е хранил със зеленчуци и плодове, пълнозърнест хляб, мед, варива, ядки и др., децата се кърмели до 2-3 години, а мляко се е давало по изключение на болни хора. Месо от прясно заклано животно се слагало на трапезата в четири кратки периода от годината, винаги предшествани от пости и ориентирани към празничната обредност в многолюдните български фамилии. С нищо не се е прекалявало, за това хората били трудоспособни до дълбока старост.

По времето на Великденските пости, които са най-дълги, има голямо разнообразие от зеленолистни зеленчуци. За тях е доказано, че са важна и голяма част от менюто на хората, които живеят най-дълго и са удивително здрави. Зеленолистните са сред най-богатата на хранителни вещества група сред всички на земята и имат голямо количество протеини под форма на лесно усвояеми аминокиселини. За разлика от веганството в определени дни през този пост може да се хапват риба и морски дарове и да се пие вино. Разбира се, не за пиршества, а по определен – радостен или тъжен повод. И при постенето, и във веганската кухня се ползва растителна мазнина /зехтин/, но в ограничено количество. Най-висша степен на отказа от унищожаване на живи същества за храна е суровоядството. Към него се преминава постепенно, но то се предпочита от много мои пациенти, избавили се от нелечими с методите на официалната медицина болести и решени да запазят постигнатите отлични резултати. Ястията, десертите и свежите напитки от сурови продукти са изключително полезни и рецептите за тях непрекъснато се обогатяват. Не е важно как ще ги наричаме – веганство или пост, важен е резултатът от промененото ни мислене и убеждението да не прекрачваме природните закони.

- Лекарите съветват плавно преминаване от един режим на друг, но ако спазваме църковния пост дословно, преминаването към „блажна“ храна след 47-дневен пост е много рязко. Как съветвате да се процедира?

- Ако човек се храни природосъобразно, включването на животински продукти след постите няма да го натовари. Той не е бил на продължително гладуване – само с вода или сокове от плодове и зеленчуци, а се е хранил с постни ястия, салати, подправени с лимон и без сол, маслини, плодове, семена и др. Месото от прясно заклано, отгледано в природни условия животно, не е толкова вредно, както промишлено произведеното, пълно с растежни хормони, антибиотици и още опасни за здравето химикали. Освен това с месото, яйцата, млякото и млечните продукти не бива да се прекалява, препоръчителният им прием е 1-2 пъти седмично.

- Според църквата постенето се състои в отказ от блажна храна, но и отказ от лоши помисли. В същото време доста хора, изпробващи за пръв път постенето, се усещат по-изнервени и раздразнителни от обичайно, на какво се дължи това?

- Модерният градски човек толкова продължително и упорито се е гаврил с организма си, че той е склонен да се съпротивлява на опитите за по-щадящо отношение. Прекаляването с бяло брашно, бяла захар, месни деликатеси, чипсове, алкохол, кафе, енергийни напитки ни прави не само много болни и дебели, но и зависими от вредните навици. Като спрем например „наркотика” месо и свръхсладките газирани напитки, голямата възбуда, на която доброволно сме се подлагали, намалява и това предизвиква обърканост и чувство за демобилизация. Но това трае съвсем кратко и не е задължително да се прояви при всички. Важно е да се знае, че отровите, трупани през годините в различните органи, започват да се чистят при постене и това е свързано с известен дискомфорт, предшестващ оздравителни процеси. Възможно е да се появи главоболие или световъртеж, но това отминава за ден-два. Опитът ми в последните 20 години с над 40 000 пациенти показва, че лечението им с плодове, чай и мед се понася много леко и ги прави по-жизнени и активни, заредени с положителни мисли и с по-добри способности да запомнят и организират.

Постът наистина е пречистване, защото вредни и отровни могат да са не само храните, но и мислите. Когато сме решили да започнем промяната в себе си, не е необходимо да го тръбим и споделяме настойчиво с всички околни. Вглъбяването дава възможности за размисъл и самооценка и когато сме отговорни за своето здраве, ще даваме по естествен начин пример на хората, които обичаме, да последват пътя ни.

Д-р Емилова


Clinic05

Facebook