Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Суроватката е продукт, получен при пресичане на млякото в процеса за производство на сирене, кашкавал и кисело мляко. Този естествен млечен серум има много полезни качества, проучени подробно. Сред най-важните му предимства е, че не съдържа казеин – най-голямата белтъчна молекула в млякото /най голям процент – в кравето мляко/. Човешкият организъм превръща казеина в слуз и го изхвърля през синусите, носа, гърлото и бронхите, като се предизвикват синузит, хрема, ангини, бронхити.

Белтъчините в суроватката – лактоалбумини и лактоглобулини, са между 8 и 10% /от сухото вещество/. За разлика от казеина, те притежават къси вериги и лесно се разграждат до незаменимите аминокиселини, които съдържат. С тази си структура суроватката се приближава по качества до майчината кърма. За това се препоръчва при приготвяне на детски храни, при заболявания на стомаха, на панкреаса, за укрепване на имунната система. Суроватката доказано потиска гнилостните процеси, защото бактериите на гниенето се размножават бурно, когато до дебелото черво достигнат големи количества неразграден до аминокиселини белтък – казеин от млечните продукти или протеин от месото. Научните изследвания доказват, че гнилостните процеси в дебелото черво са причина за рак – както в него, така и в черния дроб и другите ни органи. Важно е и това, че съдържащата се в суроватката лактоза /млечна захар/ – 70-72 % /от сухото вещество/ е най-необходимата храна за добрите чревни бактерии – отделящи вещества, които убиват лошите бактерии – тези на гниенето и ферментацията.

В дългите мрачни дни на зимата суроватката може да подобри настроението ни, тъй като консумацията ѝ способства за образуване на серотонин – хормонът на щастието.

Едва ли е случайно, че фермите в студената Швейцария са превърнали от векове този продукт в търговска марка и вместо подсладени и боядисани с химия безалкохолни напитки предпочитат „ривела“. Това е традиционно за тази страна леко газирано питие на основата на суроватка, в последните години има и варианти с екстракт от зелен чай.

И у нас суроватката има приложение от векове. Великият български лечител Петър Димков я препоръчва за пиене при чернодробни и жлъчни проблеми. За пристрастените към сладки храни суроватката е добро средство за потискане на това желание. Чаша от нея вечер дава добър сън заради многото витамини от групата В. На сутринта стрелката на кантара ще сочи по-надолу и дрехата ни ще е леко широка. Приятното усещане не би се получило, ако преди лягане сме погълнали един шоколад или парче кекс. Не случайно Пааво Айрола в книгата си „Тайни на подмладяването от цял свят“ посочва Лактобацилус Булгарикус е разковничето на българите, а за родната му Швеция това е суроватката. Така че да не отделяме суроватката от българското мляко и да се възползваме от ефектите върху здравето, настроението и красотата.

Д-р Емилова


Phys07

Facebook