Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Пресните сурови ядки са между храните, които правят чудеса за здравето на човека. Но изложена по-продължително време на светлина и топлина, тази вкусна и полезна храна може да се превърне в смъртоносна отрова. Това става в резултат на гранясването на мазнините, съдържащи се в ядките, защото се образуват опасни химични субстанции, като пероксиди и др. Причина за унищожаване на полезните съставки на ядките  са основно влагата и високата температура. Те ликвидират ползата от наличието на безценните полиненаситени мазнини и ги превръщат в отрови. Лесно ще познаем некачествения продукт по миризмата на вкиснало и мухъл и по горчивия вкус.

От началото на съществуването на медицинския ни център в лекциите пред пациентите винаги обяснявам рисковете от развитие на ракови заболявания при консумация на гранясали орехи, лешници, бадеми и др.  Съветвам пациентите си да не купуват дори и леко овлажнени ядки, защото крият опасност от развитие по повърхността им на плесени, отделящи смъртоносните за човека афлатоксини. Те атакуват гените ни и  застрашават с цироза и дори рак на черния дроб. Заплахите за здравето са  сериозни и не бива да се подценяват. Най-лошата, и за жалост  доста популярна комбинация в нощните заведения е да се сервират гранясали ядки с алкохол. Това „две в едно“ наистина може да убива.

При правилен избор, добро съхранение и умерена консумация ядките са наш съюзник срещу сърдечните заболявания, лошия холестерол, високото кръвно и др.

Най-добре съхранени са ядките, когато са сурови и в тяхната черупка, т. е. живи. Ако са без черупка, трябва да  ги съхраняваме по начин, при който нямат достъп до въздух, за да не се окисляват лесно, например във вакуумирани пликчета или съдове. Нарязаните на парчета, печените, бланшираните и подправените ядки  имат доста по-къс живот от целите сурови. Подложените на термична обработка ядки гранясват по-бързо поради факта, че  се разрушават целулозните обвивки на клетките и маслата им са изложени на контакт с кислорода от въздуха.

Правилата за здравословно съхраняване на орехи и други ядки сочат, че на стайна температура те имат трайност до три месеца, в хладилник - до шест месеца, а във фризер - до една година. Съветът ми е при по-кратко съхранение ядките да са в плътно затворен стъклен или порцеланов съд и на тъмно.
От качествените ядки можете да си приготвите и мляко, чийто вкус е истинска изненада. В кулинарното „училище“, което отскоро създадохме в нашия медицински център, показваме на пациентите как точно да си го направят. Те са удивени, че не откриват разлика във вкуса и могат да го консумират много често, без рисковете, неизбежни при приема на животинския му събрат. Ядковото мляко се заквасва успешно с Лактобацилус Булгарикус и според моя екип в гурме кухнята ни това е Коледното чудо, с което изпращаме годината.

Д-р Емилова


Clinic11

Facebook