Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

От 5 юли клиниката работи в хотел Боровец Хилс в едноименния курорт. През юли и август клиниката не приема пациенти на инсулиново лечение и такива с грипоподобни оплаквания и симптоми! Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

До края на август всеки постъпил в клиниката за поне 1 седмица получава ПроВиотик Имуно-Активатор

  

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

24 часа

Под каква форма е най-полезна земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), в какви количества и може ли да е вредна за някого?

Суровата земна ябълка е най-добрият избор за включване в менюто ни. Целостта на необработените топлинно грудки гарантира усвояване на всичките им полезни качества.

От земната ябълка /гулия/ препоръчвам да си изцедим сок или да я прибавим към зеленолистно смути. Подходяща е за комбиниране при салати от зеле, ряпа, пащърнак, целина, цикория, спанак и др. Може да се консумира и пасирана с прибавено смляно ленено семе или смлян сусам. Щипка кардамон прибавя нови нюанси към вкуса.

Гулията дълго време беше сред забравените и пренебрегвани богатства на българската земя. Всъщност тя е най-непретенциозният зеленчук сред шампионите по полезни качества и в нашия медицински център се радва на заслужено внимание. Този кореноплод събира в сърцевината си всички безценни съставки от почвата и има качеството да ги съхранява дълго време при подходяща температури и покрит с тънък слой пръст или пясък.

В земната ябълка се откриват витамин С, витамини от групата В, желязо, магнезий, цинк, калий, калций, фосфор, фолиева киселина и др. Богата е на пектин и изобилства от влакнини. В последните години гулията е обект на изследвания във водещи научни центрове в Япония, Канада, САЩ, Холандия, Германия и други европейски страни. Интересът е провокиран и от факта, че по време на големия глад в Украйна /наречен гладомор/ през миналия век, когато са загинали милиони хора, оцелелите след ужаса разказвали, че са се спасили, консумирайки по някоя оскъдна грудка земна ябълка. От гледна точка на съвременното устойчиво и екологично земеделия, тази култура е безценна заради своята непретенциозност и голям потенциал за изхранване на населението.

Гулията е номер 1 в растителния свят по съдържание на инулин. След нея са цикорията, цвеклото, лукът, чесънът, ехинацеята. Този вид полизахарид играе ролята на пребиотик с изключителни качества. Инулинът преминава през храносмилателната система, без да се разрушава, и достигайки дебелото черво, се бори успешно с упорития запек и тежките му последици, включително рак. Инулинът извежда от организма вредните вещества и отрови, има имуномоделиращо въздействие, спомага за намаляване на лошия холестерол и др. Като природен аналог на инсулина, той е особено полезен за болните от диабет, втори тип, защото подобрява липидния метаболизъм. Така гулията има благотворно въздействие и върху зрението, при атеросклероза, сърдечни увреждания и др. Удивителната комбинация от инулин и фибри активно пречиства от токсини, тежки метали и радиоактивни влияния.

Суровата земна ябълка трябва редовно да присъства на трапезата ни и е много подходяща за пълноценно хранене по време на великденските пости. Можем да я консумираме заедно с кората, но преди това е добре след старателно измиване, да я поставим за 30-50 минути в съд с вода и лъжичка хлебна сода. Мои пациенти са приготвяли и хляб с квас от гулия. За целта няколко по-сухи грудки се нарязват на ситно и се оставят на топло място, покрити с вода. Квасът е готов след 4-5 дни.

Д-р Емилова


Emi20

Facebook