Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Сп. "Сватба"

Днес знаем, че здравето изисква особено внимание от наша страна и почитателите на здравословното хранене се кълнат, че са открили верния път към това да бъдем здрави, жизнени и щастливи. За това разговаряме с д-р Людмила Емилова, специалист по вътрешни болести, кардиология, ревматология, здравен мениджмънт и истински пионер в областта на гладолечението, плодолечението и здравословния начин на живот. Д-р Емилова отваря своята клиника през 1993 година и оттогава до днес тя е посетена от над 40 хиляди пациенти от страната и чужбина, открили пътя на здравословното хранене. Клиниката на д-р Емилова днес е модерен център за природолечение с екип отдадени лекари - специалисти в различни области и най-съвременна апаратура.

- Д-р Емилова нашите читатели са млади двойки, застанали на прага на брачния живот и готови да „свият гнездо”. Мислите ли, че такъв момент е подходящ да се обърнат към здравословното хранене?

- Безспорно началото на един общ път трябва да е белязано с добри мисли и много положителна енергия. Тя няма как да се получи, ако брачните партньори са „задръстени” с хамбургери, чипсове, подсладени напитки, бяло брашно, бяла захар, алкохол, цигари. И най вече със стрес и неразбирателство. Взаимната подкрепа е много важна за хармоничния семеен живот. В дългогодишната си практика съм наблюдавала много случаи на чудодейни изцеления, когато отписани от официалната медицина пациенти се връщат към пълноценно всекидневие, насърчавани от своите близки. И обратно- хора, постигнали чудесни резултати, отново пропадат в бездната на лакомията, защото човекът до тях не ги разбира и не ги насърчава.

- Има ли разлика в здравословния режим на жените и мъжете?

- Винаги подчертавам, че всеки човек е център на своя, много специална вселена. Призванието и отговорността на лекаря е да намери верен път към природосъобразния живот за индивидуалния случай. За целта в нашия медицински център се правят най-съвременните и точни лабораторни и инструментални изследвания и при точна диагностика се определя програмата на пациента, независимо дали е жена, или мъж.

- Какво бихте посъветвали младите родители? Има ли някакви правила на здравословно хранене при малките деца?

- Първото и най-важно правило е бъдещите родители да се подготвят за най-отговорната мисия в живота си, още преди зачеване на бебенцето. За новия живот трябва да се осигури чиста утроба, а за това е потребно майката и бащата да са се хранили природосъобразно. Над 50 са вече „бебетата на д-р Емилова”, както ги нарече преди време едно издание. Те са деца на родители, зачеркнати от официалната медицина заради дългогодишни проблеми със зачеването. Много жени бяха са подлагали на мъчителни ин витро и други процедури. Без успех! Някои вече дори бяха приели, че няма да имат щастието да са родители. И след програми за лечение с плодове, чай и мед, правилно захранване и природосъобразно меню, чудото става. За отбелязване е, че „гладните” бебета се раждат по естествен път, растат спокойни и усмихнати и се открояват сред връстниците си като по-бързо възприемчиви и пощадени от сезонни вируси и настинки. Опитът ми показва, че малките деца, дори бебетата се лекуват успешно с глад. Тъй като организмите им не са претоварени от преяждане и злоупотреби, те с лекота приемат програмата и имат чудесни резултати. По отношение на храненето на малчуганите съм категорична, че то трябва да е предимно с пресни плодове и зеленчуци, сурови ядки, покълнали семена, смутита и прясно изцедени сокове. Качествени животински продукти могат да присъстват в менюто 1-2 пъти седмично. Децата трябва редовно да тичат, плуват, карат колело или да играят хора и други танци. А ако намерим време да изпеем с тях някоя песен, да им покажем птиците в парка или да поиграем на нещо, познато от нашето детство, ще е чудесно.

- Вие сте известна и с твърдата си позиция в защита на кърменето. Защо е толкова важно?

- Когато преди повече от 20 години започнах да обяснявам защо е задължително майката да кърми бебето поне до едногодишна възраст, мнозина не просто се удивляваха, но имаше и сериозни нападки и недоволство от страна на официалната медицина. В последните години виждаме пропукване в тази позиция и това много ме радва. Често в лекциите си пред пациентите напомням, че вековната българска традиция е момиченцата да се кърмят до 2 години, а момчетата- до навършването на 3. Кърменето създава божествената система на единство между майка и дете и тази емоционална същност съхранява малкото същество от болести, психологически сривове и др. Никоя адаптирана храна не може да замени майчиното мляко и не случайно в него продължават да се откриват невероятни по значение за човешкия организъм съставки. А кравето мляко е създадено от природата, за да гарантира нарастване на теленцето с десетки килограми за кратко време. Човекът е съвсем различна система и няма как това мляко да е подходящо за него. Кравето мляко дори може да е опасно за бебетата, ако с него се замества майчината кърма, особено ако това става преди тримесечна възраст. Съдържащата се в него огромна белтъчна молекула- казеин, може да предизвика автоимунна реакция, разрушаваща бета клетките на Лангерхансовите острови на панкреаса и оттам -диабет от първи тип при съвсем малки деца. Единственото животинско мляко, чийто състав е по-близък до човешкото, е козето. Разбира се, доставено от отговорен за човешкото здраве производител.

- Повечето хора се страхуват от глада и съществува мнението, че може да навреди на здравето, вместо да помогне. Какво бихте им казали?

- Подобни страхове имат хората, които не са пропуснали и един обед в живота си. Те живеят по схемата „първо- второ- трето”, газирана напитка и после цигара за „добро” храносмилане. За такива хора мен наистина ме е страх, защото си причиняват вреди с тежки последици. Над 42 000 души от цял свят са минали през нашия медицински център. На пръстите на едната ръка се броят тези, които не са се справили с програмата. Всички останали споделят, че им е леко и ведро и че когато за пръв път са идвали при нас, са очаквали да видят блуждаещи изнемощяли сенки. Вместо това попадат в общество на засмени жизнени хора, които ходят на походи, плуват, танцуват и се радват на общуването. Известно е, че в цял свят съществуват центрове като нашия, както и много различни подходи за гладолечение. Създаденият от Лидия Ковачева метод на омекотено гладуване, усъвършенстван при нас с медицинска диагностика и постоянно лекарско наблюдение, е най-подходящ за съвременния човек. Той е твърде отровен от цялата околна среда и за да се прочисти и излекува, има потребност от специален подход, а не от съмнителни добавки и екзотични диети. Лечението с плодове не е нито диета, нито глад. То е модерно усъвършенствана древна като нацията ни система за пълноценен живот.

- Мнозина от вашите пациенти посещават вашата клиниката, за да се справят с наднорменото тегло. Има ли трайно решение на този проблем?

- За жалост, много от пациентите търсят помощта ни, след като са се подложили на какви ли не мъчения и опити. Другата нелицеприятна констатация е, че в медицинския център редовно идват хора от цяла Европа, САЩ, Австралия, Арабския свят, дори от Непал, а сънародниците ни мислят повече за профилактиката на автомобила си, отколкото за здравето си. Стопяването на килограмите при нас е само бонус по пътя към излекуването от много сериозни болести. Нещо повече, ако трайно приемем природосъобразния начин на живот, никога няма да върнем нежеланите килограми и ще се сбогуваме с тази тежест завинаги. Фигурата ни ще е гъвкава, впечатляваща и секси.

- А какво бихте казали на бъдещите булки, които искат да бъдат перфектни в сватбените си рокли? Има ли бързо и здравословно отслабване или кой е най-добрият начин?

- Всяка булка е обгърната в щастливо сияние и ореоли от цветни емоции. Красивата рокля е само обвивка и за да стои добре, е важно младоженката да не прекалява с вредни храни. Достатъчно е за ден-два-три да остане на плодове, зеленолистни смутита, чай с мед и вода. Препоръчвам също менюто й да е от постни ястия с голяма салата – за обед и вечеря, а сутрин да не се приема друго освен чай, прясно изцеден сок или плодове. Отразена в очите на любимия човек, булката може да стопи бързо няколко килограма. Но по-важно е младата двойка да приеме законите на природата във всекидневието си и да живее дълги години в хармония и здраве. Това е сърдечното ми пожелание към всички, за които „Сватба” е не само хубаво списание, а събитие!

Д-р Емилова


Phys39

Facebook