Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Кои храни са подходящи при проблеми с щитовидната жлеза? Какъв режим се препоръчва при хипо- и какъв при хиперфункция? Според немски експерти с подходящо хранене и билки дори може да се избегне операция.

Болестите на щитовидната жлеза са многобройни и в различните етапи на своето развитие и лечение могат да преминават една в друга. Информацията за хранителните режими при всички заболявания на щитовидната жлеза би заела страниците на целия вестник. За това ще се ограничим със съвети при състояния на повишено или понижено производство на хормони от този много важен орган. Споделям мнението на немските експерти, че подходящото хранене и прием на билки при част от заболяванията могат да нормализират функцията на жлезата. При някои състояния обаче се налага бързото включване на медикаментозно лечение, за да се спаси животът на пациента. Тук е важен балансът с правилното хранене, за да има трайни резултати за избягване на рецидивите на болестта. Мнението ми се основава на наблюденията ми над хиляди пациенти с проблеми на щитовидната жлеза, потърсили помощ в медицинския ни център през последните 22 години. Ето и съветите ми:

При повишени стойности на хормоните Т3 и Т4 /хипертиреоидизъм/:

  1. Веднага трябва да се започне медикаментозно лечение под контрола на опитен ендокринолог, който определя дозите според резултатите от лабораторните изследвания.
  2. Забранява се лечебно гладуване под каквато и да било форма, защото това води до влошаване на състоянието. Наблюдава се още по-рязко намаляване на теглото, още по-изразено учестяване на сърдечната дейност /до 140 и повече удара в минута/, още по-изразен екзофталм /изпъкване на очните ябълки/ и т. н. Сред първите случаи, когато открих кабинета си за лечение с плодове, беше една млада жена, отказала приема на нужните медикаменти и гладувала сама с надежда да се оправи. Беше в изключително тежко състояние. Убедих я спешно да постъпи в болница и така животът ѝ беше спасен.
  3. Забранява се употребата на кафе, черен чай и други, съдържащи кофеин напитки, защото засилват сърцебиенето.
  4. Препоръчва се стриктно природосъобразно вегетарианско хранене, без никакви животински храни, с прием на много зеленолистни и други зеленчуци и много плодове. Това дава шанс на щитовидната жлеза да работи нормално, след като медикаментите, потискащи функцията й, бъдат спрени. Опитът ми показва, че пациентите, които се хранят природосъобразно, докато приемат лекарства и след това, не са заплашени от рецидиви. Така необходимите за тези пациенти белтъчини могат да се набавят пълноценно от различни зърнени и бобови култури, както и от шампионите по съдържание на всички незаменими аминокиселини - киноа, просо, елда.

При понижено производство на хормоните Т3 и Т4 /хипотиреоидизъм/, обмяната на веществата е забавена, заради това пациентите имат повишено тегло и отоци по тялото. По тази причина:

  1. Забранява се приемът на всички храни и напитки, съдържащи бяла или друга захар, както и бяло брашно. Целта е да не се включи порочният механизъм - много глюкоза - много инсулин - превръщане на голяма част от глюкозата в мазнини и свръхтегло.
  2. Избягване на храни, съдържащи гоитрогени /вещества, блокиращи усвояването на йод, който е в състава на щитовидните хормони/ - от зеленчуците това са зеле, включително брюкселско, ряпа, броколи, карфиол, алабаш, маруля, спанак; от плодовете - ягоди, праскови, и още просо, фъстъци, соя и соеви продукти. Тези от тях, които подлежат на топлинна обработка, се включват в менюто, защото действието на гоитрогени е редуцирано след готвенето.
  3. Белтъчините, важни за образуването и „транспорта“ на щитовидните хормони, е най-добре да се набавят от ядки, семена, зърнени храни и варива.
  4. Препоръчват се храни, съдържащи микроелемента селен - на първо място шампионът по съдържанието му бразилски орех, слънчогледови семена, пълнозърнест хляб, морска сол и др. Селенът е необходим за превръщането на неактивния хормон Т4 в активния Т3.

Важно е уточнението, че

  1. При йоднедоимъчен хипотиреоидизъм са полезни храните, богати на йод, магнезий, цинк. Те се набавят от сусам, бадеми, авокадо, банани.
  2. При хипотиреоидизъм в резултат на автоимунното заболяване Тиреоидит на Хашимото не бива да се приемат храни, съдържащи глутен. Причината е сходството на глутена с част от белтъчни структури на щитовидната жлеза. В резултат на това антителата, синтезирани срещу глутена, атакуват клетките на жлезата и постепенно могат да я унищожат. Високо съдържание на глутен има в пшеницата, ечемика и ръжта. Безглутенови са киноа, елда, кафяв ориз, амарант, чия.

Както при всички автоимунни заболявания, и при Хашимото, животинските храни трябва да отпаднат от менюто, за да се даде шанс за спасяване на щитовидната жлеза.

Д-р Емилова


Phys31

Facebook