Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

nakratko.bg

Популярно е твърдението, че след зимата организмът се изтощава и при някои хора се появява пролетна умора? Как да я избегнем?

Всеки човек е център на собствена вселена от жизненост, енергия и емоционалност. Нещо повече, когато е в хармония с природата, той има невероятната способност да се самовъзстановява. Доказва го опитът ми с над 42 000 пациенти. Част сме от естествен цикъл и най-простото правило е да не прекрачваме неговите закони. Достатъчно е да открием програмата на живот и хранене, която работи точно за нас, и да я следваме. Повече от 20 години в нашия медицински център помагаме на хора от цял свят да направят това. Храната, разбира се, е много важна. Трудно се отърсваме от клишето, че многото меса, млечни продукти, сладкиши и подсладени напитки са символ на добра грижа за здравето. Точно обратното е - пролетната умора може да се измести от пролетно настроение, ако до обед приемаме само пресни плодове или сокове от тях, чай с мед и вода. Обедът и вечерята ни трябва да са от салата, голяма колкото градинка, подправена с лимон и зехтин, постна храна и филийка пълнозърнест хляб. Едва ли на нашите дядовци и баби им е било до сезонна умора, предменструален синдром и посттравматичен стрес, тъй като са спазвали стриктно вековната традиция на постите.

Как да подсилим организма си – с по-обилно хранене или като го ограничим?

Организмът ни гарантирано ще е силен, дори след периода на настинки и грипове, ако не го принуждаваме да смила храни, които отнемат много енергия за това. Такива храни са всички животински, и най вече месо, мляко и млечни произведения. Учени от цял свят доказаха убедително, че денонощието се дели на три цикъла. В този от 04 до 12 ч., протича най-пълноценната детоксикация. Един плод или едно зеленолистно смути с ябълка или банан ще ни даде много повече сили за деня от баничка, сандвич или кроасан.

Някои специалисти по хранене препоръчват тридневна детоксикация по пълнолуние с фрешове, други – ядене само на плодове и зеленчуци поне за две седмици. И аз съветвам пациентите да правят прочистване по време на пълнолуние и новолуние. Прием на чай, вода, сокове "фреш" или цели плодове за 2-3 дни действа зареждащо и като бонус намалява килограмите. По света са известни много лечебни програми с прием на сокове, зеленчуци, вода и др. Самата аз съм посещавала специализирани клиники в Германия, Испания, Австрия. В много европейски държави, в Русия и САЩ здравните каси поемат разходите за лечение и профилактика с природосъобразни методи. Надявам се, че тази грижа ще намери проявление и у нас. Защото е жалко, че в медицинския ни център идват много чужденци, а сънародниците ни търсят, когато са опитали всичко друго, но без успех. Всеки трябва да има възможност да избира как да се лекува, като преди това обаче му се осигури навременна информация.

Трябва ли да правим пречистване според вас в този период или организмът е толкова изтощен, че не бива да го мъчим повече?

Плодолечение не означава мъчение, а обновление. Доказват го хилядите пациенти, които споделят, че преди да посетят медицинския ни център, са мислели за гладуването като за инквизиция. И са били удивени от лекотата, с която са го понесли, от усещането за нови сили, от резултатите в бизнеса си и не на последно място от виталността си. Пречистването точно в този период на годината е добре дошло за изхвърляне на натрупани токсини от по-тежки храни през зимния сезон- с много празнични трапези и обездвижване.

Защо при тези пречиствания някои хора се чувстват много изтощени, с главоболие, замайване, задъхване, а на други им действа добре и бързо привикват към новия ограничен режим на хранене?

Нормално е да има реакция, когато организмът започва чистене. Няма как до вчера да сме прекалявали с храна, алкохол, пушене и като с магическа пръчка да се отърсим от всичко. Не случайно най-тежко се понася гладуването само на вода. Човек се озовава в собствените си отрови и има реална опасност за живота му, а не просто неразположения. Колкото повече сме задръстени с храни боклуци и лекарства, толкова по-трудно понасяме лечебната промяна. А когато и мислите ни са мрачни, нещата са още по-сложни. Добрата новина е, че природосъобразният живот лекува ефективно и тялото, и духа.

Препоръчвате ли житната диета на Дънов за разтоварване?

Привърженик съм на тази програма и съм убедена в полезността ѝ. При великия духовен учител Петър Дънов всичко е толкова добре обмислено в полза на физическото и духовно здраве, че буди възхищение! Моя пациентка с диабет първи тип сподели, че е направила 10 дни на жито, ябълки, лимони, сушени плодове, орехи, чай и малко мед и е имала отлични резултати с траен ефект. Разбира се, много важно е да се следи непрекъснато нивото на кръвната захар, а най -важната подробност е, че подобни програми при пациенти на медикаментозно лечение задължително трябва да се правят под ежедневен стриктен лекарски контрол.

С какви храни да подсилим организма си през март и април?

В началото на пролетта е добре да консумираме зеленолистни зеленчуци. Родното богатство от коприва, лапад, лук, чесън, салати е истинска енергийна магия срещу интоксикация и стрес. Изследване на английски научен екип доказа, че зелените растения са отлични помощници в борбата с рака. Така че да не пренебрегваме аптеката от двора на бабите ни и да включим много от непретенциозните растения в менюто си. В комбинация с шепа сурови ядки или покълнали семена те ни връщат самочувствието и настроението, без да ни натоварват.

Много хора днес подсилват имунитета си и се енергизират с чай от джинджифил. Препоръчвате ли го, или пък има други методи за освежаване и гонене на пролетната умора – билки или нещо друго?

Чаят от джинджифил е добър избор, но трябва да се внимава с консумацията му при проблеми със стомаха. В много европейски държави той се препоръчва при простудни състояния. Съветът ми е при подбора на чай да отдаваме внимание на билките, расли по родните чисти поляни. В медицинския ни център ползваме такива, като ги берем и сушим сами от високопланински места. Наскоро открих за себе си колко приятен и интересен вкус има чаят от розови листенца.

Добър вариант ли е да пием сок от лимон всеки ден или пък ампули с женшен? И ако да, за какъв период?

Сок от лимон може да пием всяка сутрин. За всеки пациент дозата и съставката на напитката са различни. Някои трябва да смесват лимона с вода, на други препоръчвам да прибавят и портокалов сок. Нямам лични наблюдения в практиката си за ефектите от ампули с женшен и не бих могла да дам съвет. Но при всяко положение е по-добре да се приеме растението, и то само когато сме сигурни в отговорността на доставчика за човешкото здраве.

Когато вие самата се чувствате уморена, какви мерки вземате?

Подобни състояния не са чести за мен, защото се зареждам в работата и общуването с пациентите. Започвам деня заедно с тях рано сутрин, като играем гимнастика. Винаги завършваме комплекса ми от упражнения с българско хоро. Ако имам някакви неразположения, веднага започвам гладуване. Три дни на плодове, чай и мед правят чудеса. Два пъти годишно - в сезона на черешите и на дините, оставам по 20 дни на тези прекрасни български плодове.

Какво значение за енергизирането имат разходките и излагането на слънце?

Двигателната активност е задължителна за постигане на трайни ефекти в нашата програма. В медицинския ни център се организират походи, разходки със запознаване с лечебни горски растения, водна гимнастика, цигун, пилатес, паневритмия, йога, каланетика, спортни танци и български хора. Неубедително ми звучи оправданието на хора, които прекарват деня си в затворени офиси, че нямат време за нищо. Достатъчно е да отиват на работа пеша или с колело, да танцуват с приятна компания или в почивните дни да плуват или да правят дълги разходки сред природата. Така ще са здрави, пролетно заредени и слънчево усмихнати през всички сезони.

Д-р Емилова


Phys23

Facebook