Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 От 16 септември клиниката ще работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

 

Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

24 часа

Магията на живота е скрита в сърцето на миниатюрното зрънце, от което ще се роди още едно същество. Както при зърнените кълнове, така и в оплодения яйчен зародиш има огромен потенциал, който гарантира бъдещото оцеляване. Биохимията на този процес гарантира десетки до стотици пъти увеличаване на полезните ензими, протеини, аминокиселини, витамини и безброй още открити и неоткрити от науката безценни съставки. Хранителните вещества са вярна стража за ембрионално развитие, за което природата щедро се е погрижила.

Разбира се, ако процесът на мътене на яйцата не е започнал, качествата им са като тези на всички останали яйца. С важната уговорка, че си купуваме яйцата от ферма или магазин, а не от лаборатория. Само там със сигурност се знае точно в каква фаза на развитие е заченатото пиле.

В някои части на Арабския свят например по верски причини се определя като недопустим грях консумацията на оплодени яйца. Подобна е реакцията и на много европейци, които сравняват тази храна е проява на канибализъм и предизвиква откровена погнуса. В другата крайност са народи от Камбоджа, Виетнам и др., за които да схрускаш заедно с черупката почти оформено пате е невероятен деликатес. Той се получава при сваряване на патешко яйце и се вписва в местните традиции заради оскъдицата при изхранване на многомилионните региони.

Неоспоримите ползи от консумацията на яйца в различни техни фази са изследвани, макар че резултатите нямат широка популярност. През 30-те години на миналия век д-р Джон Дейвидсън например съобщава за наблюдаван ефект при пациенти с рак, на които прилагал екстракт, извлечен от оплодени яйца в деветия ден от тяхното ембрионално развитие. Изследванията му доказвали, че точно в този ден пилешкият ембрион съдържа максималното количество полезни за организма на човека вещества. Тези факти се потвърждават четири десетилетия по-късно от научния изследовател Бедн Екселанд. Той открива, че освен много витамини и аминокиселини в този ембрион се съдържа голямо количество фибробласти и факторът, определящ растежа им. Той е отговорен за нормалното развитие на стволовите клетки и за ефективното възстановяване след увреждане на различни органи и системи. По тази причина приложението му при при тежко болни пациенти, включително и със злокачествени заболявания, е било успешно.

Теорията звучи убедително, защото точно жълтъкът е носител на полезните за човека съставки. Само в един жълтък се съдържа почти цялото необходимо количество холин /около 214 мг/. Той подпомага развитието на мозъка и неговата функция още в майчината утроба и се препоръчва в профилактиката на вродени увреждания.

Наред с витамините А, Е и от група В, жълтъкът е популярен като естествен „производител“ на витамин D. Като се прибави наличието на важните за състоянието на очите антиоксиданти лутеин и зеаксантин, става ясно защо тази храна е важна за подложения на рискове в работната си градска среда съвременен човек.

И не на последно място - яйцето получи твърда реабилитация по отношение на лошата си холестеролна „слава“. Оказва се, че ако жълтъкът е суров, той допринася за увеличаване на добрия холестерол. Свареният обаче вдига лошия холестерол. Истината е, че ако кокошките се хранят освен със зърно, свободно кълват трева и живеят щастливо в компанията на петел, съотношението на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини в снесените яйца е точно такова, от каквото се нуждае организмът ни. За това е важно да си доставяме продукта от добре подбрани източници, спечелили доверието ни с отговорно отношение към отглежданите животни, качеството на продукцията и човешкото здраве. Ако се колебаем, нека изберем места, където е осигурен контрол от ветеринарните служби.

В най-пълноценен вид всички ползи на яйцето се проявяват, когато то е сурово. Топлинната преработка намалява добрите влияния и за да избегнем заразяване със салмонела е важно не само да купим яйцата от правилното място, но и да ги измием старателно с хладка вода и течен сапун. Научни изследвания доказват, че сигурна бариера през салмонелата е черупката на пъдпъдъчите яйца. Ако ги предпочетете за боядисване, ще имате и интересни попадения от ефекта на багрите върху изпъстрените с точици черупки.

Д-р Емилова


Phys31

Facebook