Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

От 5 юли клиниката работи в хотел Боровец Хилс в едноименния курорт. През юли и август клиниката не приема пациенти на инсулиново лечение и такива с грипоподобни оплаквания и симптоми! Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

До края на август всеки постъпил в клиниката за поне 1 седмица получава ПроВиотик Имуно-Активатор

  

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

24 часа

1. Суровоядството ще се отрази ли негативно на паметта, концентрацията, бързината на реакциите, риска от деменция в зряла възраст?

Изследване на екип учени от университета в Сяутхямптън, проследило показателите на 8000 души за период от 20 години, показва коефициент на интелигентност (IQ) при вегетарианците - около 105, докато при хората със стандартно меню той е средно 100. Обяснението е, че когато ограничим животинските храни, си осигуряваме цялото богатство, което природата щедро е сътворила за нас в растителния свят.

Когато постепенно преминем към около 85% суровоядство, зареждаме организма си с много свежа и чиста енергия прана. Тя движи системите в тялото и ги насърчава да работят на пълни обороти. Следователно паметта ни е по-активна, а за бъдещ период и по-съхранена. Много от пациентите ми споделят, че след прилагане на програмата за лечение с плодове, чай и мед, правилно захранване и увеличаване на дела на суровите храни, избавянето на тежки болести е съпроводено и с чувство на лекота, бързи реакции и продуктивно мислене.

Сред основните причини за влошена концентрация и нарастваща разсеяност е стресът, в който е потопен модерният градски човек. Затворените офис пространства, тъпкането с бързи храни и пренебрегването на двигателната активност водят до пренатоварване с тежки последици. За да отдалечим риска от съсипване на нервната система, е добре да увеличим дела на чистата сурова храна. Нейното разнообразие през пролетта и ранното лято е в зелената палитра - салати, марули, рукола, пресен лук, чесън, лапад, спанак, коприва и безброй непретенциозни диворастящи ядливи растения. В кулинарното училище на нашия медицински център редовно се организират разходки сред природата за откриване на такива полезни тревички и демонстрации по подготовката им за консумация. Те са добър източник на витамин Е, понижаващ хомоцистеина. Доказано е, че високите нива на хомоцистеина имат роля за унищожаване на мозъчните клетки и са рисков фактор за болестта на Алцхаймер и деменцията, като и за инфаркти и инсулти.

За профилактика на добрата мозъчна дейност се препоръчват и още няколко групи сурови растителни храни. Чрез съдържащите се в тях различни полезни съставки те подобряват функциите на мозъчните клетки:

Сурови ядки - орехи /заради високото съдържание на линолова и линоленова киселина, витамини Е и В6/, бадеми /източник на фениланин и рибофлавин - стимулатор на паметта/.

Дребни горски плодове - боровинки, ягоди, малини, къпини, които съдържат големи количества егалова киселина и полифеноли - защитаващи клетките на мозъка от свободните радикали, щит срещу деменция и Алцхаймер.

Семена - тиквени /витамини Е и А, Омега 3, цинк, подобряващи паметта/, слънчогледови /триптофан - за синтезиране на хормона на щастието серотонин, витамин В1/.

Авокадо и зрели на слънце червени домати - съдържат ликопен - антиоксидант бранещ мозъчните, но и всички други клетки от свободните радикали.

Има сериозни научни доказателства, че високовъглехидратното, нископротеиново и нискомазнинно веганско хранене е сигурна превенция срещу болестта на Алцхаймер и старческата деменция. Част от тях са описани от д-р Нийл Бернар в книгата му „Мощни храни за мозъка“. Д-р Бернар, заедно с професора от Корнейлския университет Колин Кембъл са част от колектива, създал популярния в цял свят филм „Вилица вместо скалпел“, в който се разказва за предимствата на растителните храни пред животинските.

Както за предпазване от Алцхаймер, така и при други потенциални заплахи за мозъка, е необходимо да имаме добър двигателен режим. Достатъчно е да правим разходки в парка или планината, да танцуваме, да играем хора, да плуваме.

Убедително доказателство за това, че суровоядството и веганството подобряват паметта, концентрацията и съвършенството на мозъчните реакции е световноизвестният сърдечен хирург д-р Елсуърт Уеърхам. Близо 50 години той е последователен веган, сега е на 98, а до 95-ата си година е правил успешни операции.

2. Как ще си набавям достатъчно пълноценни белтъчини при суровояден стил на хранене?

Сред най-разпространяваните „заплахи“ за вегетарианците и суровоядците е тази, че ще се лишат от някои незаменими аминокиселини и ще страдат от уврежданията на недостиг на този градивен елемент. Истината е, че комбинацията от бобови и зърнени храни ни доставя всички потребни за организма аминокиселини. Голямата новина тук е, че има растителни видове, съдържащи всички тези аминокиселини. За това са определяни като супер храни. Сред тези шампиони попадат елда, киноа, просо, семена от коноп и др. Отличен източник на растителни белтъци са още зеленолистните зеленчуци, тикви, зеле, броколи, краставица, артишок, домати, бадеми, зелено кафе.

Резултатите от над 700 научни изследвания показват, че при 7% белтъчини в дневното меню, си доставяме цялото необходимо количество за нормална жизненост. А белтъците в суровите храни се усвояват далеч по-пълноценно от тези в топлинно преработените продукти. Белтъчен дефицит е възможно да се развие, само ако се консумират в продължение на много месеци, или цяла година, само и единствено плодове, без нищо друго, тъй като протеините в тях са в ограничено количество.

В добилото световна популярност „Китайско проучване“ проф. д-р Колин Кембъл споделя „Вие можете просто да „включвате“ и „изключвате“ рака посредством употреба в храната на повече или на по-малко от 12% белтък от животински произход“. Много други автори също поддържат тезата, че една от основните причини за онкологични заболявания е голямото количество животински, включително млечни белтъци в дневния прием.

Научно е доказано, че при суровоядство човек си осигурява точно толкова протеини, колкото е потребно да усвои организмът му. Години наред ни е втълпявано, че трябва да консумираме много месо, риба и други животински продукти, за да набавим недостигащите аминокиселини, но това е само част от истината. Другата част, не толкова популярна, е, че при суровоядство усвояването на белтъците е по-пълноценно. В термично обработената храна белтъкът е денатуриран - т.е. „мъртъв“. От препълнената чиния с готвено ястие усвояваме само малък процент полезни вещества. А при суровоядците живата растителна храна се усвоява в много по-голям обем.

Оказва се, че единствено при около 85% сурови храни в менюто храносмилателната система работи най-пълноценно. Когато определени бактерии попаднат с храната там, те започват благоприятно да взаимодействат, което ги прави полезни. Именно те синтезират от попадналия в червата азот, истински пълноценни аминокиселини. От тях приемащите предимно сурови храни могат да образуват в организма си необходимите им белтъчини. Това значи, че даже ако рациона включва основно въглехидратна храна, ние пак получаваме ценни аминокиселини, които се изработват в нашите черва. Ако обаче се яде всичко наред- много животински продукти, много бяло брашно и бяла захар, в червата се развиват бактерии на гниенето и ферментацията. Те убиват полезните бактерии и вече няма кой да произвежда необходимите за човешкото здраве аминокиселини. За сметка на това се „снабдяваме“ с изключително вредните продукти на гниенето и ферментацията, причиняващи тежки болести, включително и рак.

3. А калций, желязо, витамин В12 и другите важни минерали и витамини, които идват от животински храни?

В природата няма степенуване по важност на елементите на цялото. Тя е автор на съвършенството, с което градим вътрешната си хармония в полза на здравето, като консумираме с предимство чиста сурова растителна храна.

Вече стана дума за упоритите митове, според които животинските продукти са източник на незаменими витамини и микроелементи. Истината е, че например В12 се „произвежда“ от нашия организъм и е достатъчно да се поддържа добра чревна хигиена. Ако храносмилателната ни система е задръстена от гниещи и ферментиращи неразградени протеини от консумацията на много месо и месни продукти, мляко, сирене, сметана, кашкавал ние унищожаваме благоприятната среда за работа на добрите бактерии. Те са естествена част от нас и се трудят неуморно за синтезиране на В12 и други полезни съставки. Достатъчно е да им осигурим среда да това. Постигаме го, като приемаме предимно сурови храни и добри бактерии, най вече прочутите в цял свят Лактобацилус Булгарикус. В нашия медицински център практикуваме заселване на дебелото черво с тези уникални бактерии след провеждане на хидроколонтерапия.

Логично е като мислещи същества да потърсим отговор на въпроса - защо природосъобразното хранене - сурови плодове и зеленчуци, ядки, семена, кълнове, водорасли да крие заплаха от недостиг на витамини, а стандартното за градския човек меню - месо с хормони, хидрогенирани мазнини, ГМО продукти, скрити подобрители, оцветители и консерванти да е предпочитано и достъпно на всяка крачка. Със сигурност пържено или печено месо, пастьоризирано мляко, продукти, преминали през микровълнова преработка, няма как да ни доставят достатъчно витамин В12 в сравнение със суровата и екологично отгледана веганска храна.

Нито един организъм на планетата земя не може да прави термоядрен синтез в тялото си. Така че няма как животните да създават примерно желязо и калций от други химични елементи. Те ги взимат от някъде и това са растенията. Всички минерали и микроелементи, които усвояваме от храната, в определен момент растенията са просмукали от почвата или от водата. Най-пълноценно усвояемата форма на минералите, в случая калций и желязо, е органичната - от цялостна жива растителна храна. Там те са в най-активна форма и тялото най-безпрепятствено ги включва в метаболизма.

Изследвания на Виктория Бутенко, Габриел Каузънс и Брайън Клеменс показват, че най-добри източници на минерали и микроелементи доказано са зеленолистните зеленчуци, зелето, водораслите, семената, включително покълналите, и ядките.

Най-пълноценният източник на калций е сусамът. На лекциите си пред пациентите винаги казвам, че чаена лъжичка смлян сусам всяка сутрин е най-доброто предпазно средство срещу остеопорозата. Богати на калций са още бадемите, броколи, глухарче, морски водорасли, узрели сини сливи, приети в суров вид. Голямо съдържание на желязо се открива в годжи бери, спанак, сок от сливи, листа от цвекло, сусамено семе, кашу, стафиди, кайсии, диня, зеле, слънчогледови семки, броколи, тиквени семки, сушени на слънце домати, морски водорасли, ленено семе, зелено кафе.

4. Как суровоядната храна да ми е вкусна - с какво да заместя вредните хляб, сол, захар, бяло брашно, мазнини?

Ако се питате какъв вкус има животът, със сигурност ще откриете отговора в чистата храна, непреработена на огън и без камари от овкусители и подобрители. Тя със сигурност не е в лъскави опаковки и не се подрежда на телевизионния екран в най-гледаното време. От началото на съществуването си до преди по-малко от 60 години човечеството е имало на трапезата си сурови плодове и зеленчуци, ядки, семена, корени, варива и много известни и някои вече забравени ядливи растения. Сол, захар и мазнина са ползвани крайно ограничено. И нещо много важно - консумирани са продукти от собственото стопанство, непрекосили океани в контейнери, а расли на слънце. Предците ни са зареждали батериите с огромни количества хлорофил от салатения бар в дворовете на къщите си и дълбоката връзка със земята ги е правила здрави и устойчиви.

При суровоядството хлябът сполучливо се заменя с покълнали семена. Освен хляб с мая или квас може да се приготвят крекери. Разнообразието на вкуса им е много голямо - от семена, ядки, покълнали семена, подправки, сушени зеленчуци, маслини и др. Приготвени в по-голямо количество спестяват време, защото са дълготрайни и също като познатия хляб се ползват за сандвичи, към салати, хумус, гуакамоле /авокадов мус/, зеленчукови пастети, ядково мляко или тахан.

Една изпитана рецепта за крекерите включва - 2 ч. ч. нахут (покълнал или накиснат за 24 ч.), 1/2 ч. ч. тиквени семки, 3 с. л. конопено семе, 1/2 ч. ч. ленено семе, няколко сушени домата, скилидки чесън /по вкус/, 2 с. л. ядков тахан (сусамов, тиквен, конопен, орехов), самардала, 4-5 с. л. вода. Всички съставки се смилат в блендера до получаване на хомогенна смес. Разстила се на пласт с дебелина 1 см върху хартия за печене и с остър нож се маркират желаните по форма парчета. Суши се за 8 часа в дехидратор /на 42 градуса/ или във фурната на най-ниската температура (50 градуса).

Популярните във веганската кухня ядкови млека и сиренe не включват никаква сол и консерванти. Млякото може да се приготви от бадеми, кашу, орехи и др. За нашите пациенти, които са на захранване след програмата си на плодове, чай и мед, правим таратор от кисело ядково мляко, заквасено с Лактобацилус Булгарикус. Прибавят се краставици, чесън, орехи и копър, точно както в националната българска кухня и вкусът е удивителен. За полезността му допринася и фактът, че вече ползваме студено пресовано масло от тиквено семе. Наш пациент отглежда тиквите и пренася семките до Австрия, където с модерна техника се извършва студеното пресоване. Според официалните сертификати от европейски лаборатории то впечатлява с голямото си количество витамин Е. Подходящо е и за суровоядските спагети от тиквички и моркови на почти прозрачни лентички, както и за пица от елда за основа, покрита с домати и песто от босилек, див чесън и смлени ядки.

Най-лесно за постигане на вкус и с най-голямо предизвикателство пред фантазията е полето на десертите за суровоядци. От фурми, смокини, мед, ядки, авокадо, какаово масло, кокосови стърготини, свежи плодове се приготвят полезни и вкусни сладкиши, от които си облизваш пръстите, за да си запишеш рецептата с чисти ръце.

Суровата храна е най-естествената за човека и рецепторите ни лесно се адаптират към нея. Достатъчно е да ги оставим за известно време на мира, като ги пощадим от пресоляване, омазняване, подкиселяване, преослаждане и др. Най-доброто при суровоядството е, че възвръщайки сетивата си към нормалното им състояние, лесно можем да усетим дали храната е вкусна, екологична и отговорно отгледана. Като ги няма агресивните подправки и обработка, трудно се маскират „пластмасовите“ домати, краставиците с вкус на полиетилен, странния химически вкус на ябълките и т.н. Една от първите ми пациентки с огромно удивление споделяше, че преди да направи програмата на плодолечение, е различавала само кисело, солено, сладко, мазно, люто. А след това вече усеща вкусовете на ягода, праскова, краставица, домат и цялото многообразие от природни нюанси. Отгледаните на богати почви, с каквито нашата страна изобилства, растения, са пълни с минерали, микроелементи, антиоксиданти и много други полезности и са истински празник за сетивата ни.

5. Как с малък бюджет да се придържам към суровоядството - 1. то изисква биохрани, разнообразие, което излиза скъпо, добавки, които също са с високи цени, 2. отделно изисква много време за приготвяне, което днешният човек няма, а ако избере специализиран кетъринг с такъв фокус, заплатата няма да му стига само за яденето?

Суровата храна винаги е по-евтина и за приготвянето ѝ се отделя много по-малко време. Този, който предпочита животинските храни, влага доста повече пари и часове в кухнята. Освен това трябва да извадим от дневните разходи цигарите, алкохола, кафетата, тонизиращите напитки, както и медикаментите и лъжедобавките за здраве. Не съм виждала нито веган, нито суровоядец, който да пие, да пуши или да злоупотребява с пристрастяващи вещества. А хората, избрали суровоядството за личен стил на живот, гарантирано бързо и трайно се разделят с много тежки диагнози. Е, сметката излиза!

Никак не е трудно да постигнем това, но пътят преминава през създаването на нови навици. Подходящата храна няма да открием в кварталното магазинче или на щанда за бързи закуски. Поръчването на тази "екзотична" за повечето ресторанти суровоядска листа лесно би разорила средностатистическия българин. За това трябва да планираме времето си по-добре, така че да успеем да се снабдим с необходимите продукти и да ги приготвим за консумация.

Ако човек е достатъчно мотивиран, може в рамките на месец-два да подреди свой добре балансиран план за това. В крайна сметка цената винаги е по-ниска. Ако за пример вземем килограм био сурова елда, закупена на едро по 5 лв. кг, от нея ще получим 2 кг съживена елда /накисната във вода за 5-10 мин. и оставена мокра до вечерта/ и това количество е предостатъчно за вечеря на двама души за два дни. Същото важи за лимеца, ръжта и др.

Повечето от моите пациенти си приготвят покълнали семена, които консумират самостоятелно или със салати и десерти от ядки, семена, мед и сухи плодове. Сушенето на плодове, зеленчуци и гъби сега е много популярно у нас, след като беше пренебрегвано доста години. То е щадящо за семейния бюджет и внася много разнообразие в здравословното меню. Наскоро моя пациентка донесе от Турция пестил от изсушени на слънце черници с ядки, който вече успешно се конкурирал с традиционния за страната локум. Нищо няма да ни струва да си наберем през идващото лято от този непретенциозен и изключително полезен плод и да си приготвим евтина сладост без захар и консерванти.

Подобно на черницата и много други храни идват като подарък от природата, а може би като напомняне, че ако се вглеждаме с повече внимание в света край себе си, със сигурност ще намерим своето късче здраве и жива енергия. При това безплатно! Диви ябълки, круши, малини, ягоди, къпини, трънкосливки, ядливи растения, коприва, шипки, глог, гъби и още много други са достъпни при всяка разходка сред природата. Разбира се, с опитен водач, както за маршрута, така и за безопасността на това, което ще берем и консумираме - сурово или изсушено.

Сред възможностите за изгодно снабдяване с биопродукти вече са хранителните кооперативи и пазарите на производители. Освен че гарантират за произхода и качествата на стоката си, те я създават с уважение към земята и нейната плодоносна сила. Радостно е, че интересът към чисти храни нараства, особено сред цели общности от млади хора. Нищо не ни пречи да се присъединим към набиращата скорост зелена тенденция - да започнем например със сандъчета с магданоз и други любими подправки.

Приготвянето на суровата храна не е досадно задължение, а ритуал, в който се влага положителната енергия и казваме на близките хора, че ги обичаме.

6. Суровоядството ще попречи ли на кариерата и реализацията ми – аспекти : социалните контакти, присмех на околните, промени на характера към по-пасивен и в контекста на днешния брутален свят съответно по-неуспешен?

Кога за последен път гледахте репортаж за човек, тежък над 200 килограма, който е затворник в дома си и за лечение в болница го изнасят с тежка подемна машина? Обречен на самота, пълна изолация и присмех, той има минутна слава в новините и отново се потапя в кошмарите си. За жалост, те са част и от света на неговото семейство и близки. Суровоядството не само няма да ви доведе до подобни крайности, а ще ви помогне да сте заредени, уверени и подмладени. Магията е в живата енергия на живата храна. Между този стил на хранене и стила на живот има знак за равенство. Откриваме го в отношението към природата, отговорността към зеленото бъдеще на света и постигането на баланс в ежедневието на градския човек от ХХI век. Все по-често той не си поръчва пица в офиса, а прави кратка обедна разходка в близката градинка със смути или фреш в ръка. Според обявените преди дни резултати от проучване на храненето в европейската страна с най-голяма консумация на свинско- Германия, броят на вегетарианците само за година се е увеличил с 4% и в момента е около 8%. А в най-популярния ресторант за вурстове /в Дрезден/ вече се предлагат и вегетариански варианти на традиционния деликатес. А знаем, че когато един интерес се превърне в мода, вече говорим за тенденция. Заради ползите за здравето вегетарианството и суровоядството явно са обречени на успех.

За това как се чувстваш и как те приемат околните, ако си избрал нов начин на хранене и живот, предавам споделеното от нашата колежка Илина Бодурова, завършила диетология в Германия.

„От 9 години съм вегетарианец, от 2 години практикувам суровоядство. За изолация в наши дни изобщо не може да се говори. Вече съществуват толкова много вегетариански и вегански заведения, фреш-барове почти на всеки ъгъл, което не само улеснява суровоядците, но и приобщава хората към един по-здравословен начин на живот.  По отношение на изрази от рода на "За теб пак ли само трева за обяд?" или "Ти с орлите ли ще живееш?" човек израства и започва да не им обръща внимание. Но тези въпроси отстъпват в рамките на няколко месеца мястото на по-скоро изучаващи погледи и много въпроси за здравето, външния вид, характера, търпеливостта, спокойствието, толерантността, а безусловно наблягайки на сурови храни тези качества нарастват! Пъргавината на мозъка и дълбочината на паметта се активират и се отключват неподозирани заложби: авторски, художествени, интуитивни, спортни, танцови...  Всичко това допринася за обаятелния вид  и така се увеличават социалните контакти и интересът. Идва момент, в който хората, които не практикуват суровоядство, започват да се допитват за съвет по отношение на здравословните и дори личните си проблеми. Така човек се чувства пълноценен, полезен, реализиран!“

Заедно с Илина Бодурова в нашето училище за здраве съвети на пациентите дава и още един суровоядец - биологът еколог Веселин Станков. Той споделя „Всичко зависи от вас.

Запомнете: хората правят голям проблем от това с какво се храните, когато вие правите проблем от това с какво се храните. Има начини да сте социални, без това да дразни околните и да ги кара да се чувстват дискомфортно в компанията ви. Ако видите, че думи като"суровоядство" и "веган" ги дразнят, просто не ги употребявайте. Вместо да отсечете "От днес съм на суровоядство", спокойно може да кажете "Днес се храня по-леко. Искам да се разтоваря.". При постигане на добри резултати, хората сами ще започнат да ви разпитват и така постепенно може да изградите доброжелателна среда около себе си. Разбира се, противници и дразнители винаги ще има, но честно - да не би да ги нямате и днес, когато се храните конвенционално? Като цяло никой не страни от здрави, позитивни и състрадателни хора, но това на моменти означава да разберем, че суровоядството и веганството не са за всеки, или поне не са за този етап от живота му.“

Д-р Емилова


Clinic09

Facebook