Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 От 16 септември клиниката ще работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

 

Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

24 часа

Как е най-полезен пресният чесън на стръкове? Трябва ли и той, подобно на стария да постои накълцан или пасиран няколко минути преди ядене, за да образува повече лечебни вещества? А скилидките на млечния чесън да се белят ли от все още меките бъдещи люспи?

Пресният чесън, като всеки друг зеленчук от зареждащата палитра на свежите растения, трябва да е доставен от градина без химия. Добър избор е да си го засеем сами и да го слагаме на трапезата току-що откъснат. Задължително е пресните стръкове да се измиват старателно и ако не сме сигурни в произхода, да ги оставяме във вода с прибавена хлебна сода поне за 10-15 минути.

Ако забележим оцветени в червено краища по корена, трябва да ги отстраним. Махат се и светлозелените листа. Консумираме твърдите стръкове, както и младите, още неоформени глави. Пресният чесън обогатява вкуса на салатата, може да се консумира и самостоятелно или като гарнитура на постни сезонни ястия. Това непретенциозно растение има хилядолетна история, в древността му приписвали свещени качества, а в периодите на чума в Европа лечителите и свещениците ходели с наниз от скилидки под дрехите си. В митологията на много народи чесънът е важен елемент при ликвидирането на вампири. Може да го видим дори в изображенията на Тайната вечеря на Исус и учениците му. Мястото му на масата се определя от това, че в християнската образност чесънът символизира хармония заради спретнатата подредба на скилидките си. Но растението имало и своята „дяволска“ страна - понеже повишава сексуалното влечение, в Средновековието го заклеймявали като „неморална“ билка.

Доказано е, че чесънът има поне 150 активни съставки, полезни за човешкото здраве. Сред тази композиция се откроява съединението алицин. Той се открива в цитоплазмата на клетките на растението. Във вакуолите на тези клетки разделен от алиина е ензимът алииназа. Когато смачкаме чесъна, двете вещества се смесват  и се образува алицин. Той е относително устойчив на загряване. Ако обаче не оставим настрана за малко смачкания чесън, преди да го сготвим, реакцията няма да се осъществи, защото алииназата е белтъчна молекула и както всички ензими е термично неустойчива, бързо се деактивира и алицин не се формира.

Алицинът и образувалите се от него серни съединения имат антисептични свойства срещу всички видове патогенни бактерии, вируси, гъбички и паразити, без да атакуват полезните чревни бактерии. Те унищожават и резистентните на антибиотици микроорганизми. Чесънът може да бъде определен като естествен антибиотик, който за разлика от химическите подпомага поддържането на здрава чревна флора. Последната съставлява по-голямата част от човешката имунна система и по този начин чесънът спомага за нейното укрепване.

Противораковият ефект на чесъна се дължи също на серните му съединения, по специално на диалил сулфида. Той действа по два начина:

  1. Ускорява отстраняването на канцерогенните вещества и пази генетичния материал /ДНК/ от повреждане.
  2. Възпрепятства образуването на метастази, като стимулира апоптозата /самоубийството/ на раковите клетки.

Активните съставки на чесъна укрепват клетъчните стени на черния дроб и подпомагат функцията му на детоксикация. За това са ефективни при отравяне с тежки метали /живак, кадмий/ и прекомерна употреба на алкохол.

Алицина в кръвта повишава нивата на два антиоксидантни ензима - каталаза и глутатион пероксидаза. По този начин свободните радикали биват по-лесно засечени и увреждането на клетъчните мембрани може да бъде предотвратено и така се забавя процесът на стареене. Съдоразширяващия ефект на алицина допринася за нормализиране на високото кръвно налягане, за по-добро кръвоснабдяване на мозъка и очните дъна, като дава шанс на болни от Алцхаймер, деменция, катаракта и глаукома и др.

Сапонините в чесъна са фитонутриенти с положителен ефект върху регулирането /намаляването/ на триглицеридите и лошия холестерол в кръвта.

Д-р Майкъл Грегър опитно доказва, че благодарение на чесъна може да не се притесняваме от фитиновата киселина в зърнените и бобовите храни. Тя вече няма да отвлича полезните минерали като желязо и цинк от тях. При добавяне на чесън към въпросните ястия, усвояването на минералите им се увеличава значително и се блокират негативните ефекти на фитатите.

Алицинът се намира в най-голямо количество в екстракта от цялото растение пресен чесън, следван от екстракт от стъблото и най-малко в този от листата. Логично е заключението, че е най-добре да консумираме чесъна в неговата цялост.

Според изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, в кълновете от чесън, т. е. зелените прорастъци в старите скилидки имат в пъти по-голяма антиоксидантна сила от обикновения стар чесън с по-свежи скилидки. Това отново потвърждава извода, че пресният чесън е биохимично по-активен от стария.

Установено е, че активните молекули на чесъна се усвояват по-лесно, ако са разтворени в малко растителна мазнина. Във фамилната ни традиция през този сезон имаме на трапезата ситно нарязан пресен чесън, подправен със счукани орехи и малко зехтин. Полезните съставки „излитат“, ако не се консумира до час след приготвянето.

Д-р Емилова


Phys35

Facebook