Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 От 16 септември клиниката ще работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

 

Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

24 часа

Слузта е необходим компонент на лигавиците в организма, тъй като поддържа вътрешните „облицовки“ на тялото влажни. Слуз също се произвежда в резултат на това, че в тялото са попаднали токсични нашественици, като прахови частици, вируси, бактерии, гъбички и други дразнители. Важно е да се знае, че част от храните в менюто на съвременния градски човек също водят до натрупване на прекомерни количества слуз и отключват много заболявания. Те засягат дихателните и храносмилателни органи, лимфната система, матката, влагалището, отделителната система, съединителната тъкан.

А червата могат да абсорбират полезните вещества от менюто, само когато са свободни от слуз и шлаки. В черния списък на слузообразуващите храни първо място заемат млякото и млечните продукти. Убедително ги следват храните, съдържащи големи количества глутен - пшеница, ръж, ечемик, овес и брашно, както и паста, зърнени закуски и др., в които те са вложени.

Според американския нутриционист изследовател д-р Майкъл Грегър, механизмът на образуване на слуз от мляко и млечни продукти е следният - при разграждането в стомаха на казеина /основен белтък в тях/ се образува казоморфин с опиумен ефект. Наличието му при отглеждане на животните гарантира тяхното оцеляване. Но при хората причинява болести и беди. Според европейски и американски учени - дори шизофрения и аутизъм. Най-опасно е кравето мляко заради високото съдържание на казеин в него.

В чудото - майчина кърма, се откриват само следи от казеин и заради това сме свидетели на възвръщане към традицията децата да се кърмят продължително време.

Глутенът - този сложен скорбяло-протеинен комплекс, също повишава нивото на слуз в тялото. Термичната обработка на глутен съдържащите храни предизвиква още по-обилна секреция на слуз. На английски глу означава лепило и не случайно веществото е получило името си. При изпичане глутеновите молекулни комплекси правят такава "плетеница", че дори и въглеродният диоксид не може да избяга. Затова хлябът бухва и колкото повече глутен, толкова по-бухнал хляб, защото CO2 е останал "заключен". Не добре сдъвканият хляб предизвиква повишаване на стомашната киселинност, което дразни рецепторите на слузните жлези и за да защитят лигавиците, отделят добре познатата лепкава и гъста слуз.

Независимо как сме натрупали вредна слуз, като съвършена самовъзстановяваща се система, човешкият организъм се стреми да се спаси от нея. Появяват се обилни секрети от носа, синусите, гнойни ангини, храчки, циреи и акне, вагинално течение и др. Трябва да се научим да разчитаме сигналите на тялото си в полза на собственото ни здраве.

Дългогодишният ми опит с близо 43 000 пациенти показва, че изключването от менюто на най-слузообразуващите храни много бързо предизвиква пълно излекуване от хроничен ринит, синузит, ангини, хроничен бронхит и чести бронхопневмонии, бронхиална астма, проблеми на кожата и храносмилателната система и др. Включването на храни с високо съдържание на фибри води до прочистване на излишната слуз в червата. Ако покълваме зърнените и бобови храни, ядките и семената /с изключение на соята/ те губят слузообразуващия си ефект и за това аз винаги ги препоръчвам като част от здравословното меню. А то включва основно сурови сезонни плодове и зеленчуци, прясно изцедени сокове от тях, постни храни и много салати.

Д-р Емилова


Phys12

Facebook