Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 От 16 септември клиниката ще работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

 

Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

24 часа

От 2,5 г. се храня с по-малки порции отпреди това и преобладаващо вегетариански, с по-малко месо и сирена, избягвам рафинирани брашна, захар, мазнини. В началото отслабнах рязко, но с времето започнах постепенно да връщам килограми – горе-долу 1/3 от сваленото се върна, и започнах да ограничавам порциите при същия общ модел на хранене, но въпреки това не отслабвам. Защо и как да сваля върнатите килограми?

Въпросът на Здравка – защо да отслабне, има само един възможен отговор – за да е здрава! Нейният пример е един от многото, с които съм се сблъсквала през 22-те години, в които практикувам лечението с плодове, чай и мед. Често хората стопяват килограми, ограничавайки количествата храна. Те обаче бързо се връщат, тъй като организмът не е прочистен, а само временно разтоварен. Ефектът е нулев.

За всеки индивидуален случай препоръката ми е първо да се направят лабораторни и инструментални изследвания, за да се знае какво е здравословното състояние и дали не се касае за заболяване, причиняващо задържане на течности и трупане на повече мазнини. Например при хипофункция на щитовидната жлеза се започва необходимата медикаментозна терапия, съчетана с лечебно гладуване, последвано от природосъобразно хранене. Ако пациентът е здрав, са необходими правилен хранителен режим и физическо натоварване, с които да се постигне оптималното тегло и да се гарантира поддържането му. Така ще имаме „4 в 1“ – добър външен вид, никакви болести, много витална енергия и положително отношение към всичко край себе си.

Преди да дам съвет за трайно отслабване, бих посочила къде виждам грешки в „системата“. Доста разтегливо е, че се избягват животински храни и се ограничават сол, захар и др. Това може да означава, че вместо 400 гр. месо са консумирани 200, а трите лъжички захар в кафето са станали 2. Получава се едно непрестанно люшкане между угаждане и ограничаване, в резултат – обезсърчително връщане на килограми.

Пътят към доброто здраве и трайно стопените килограми е да изберем природосъобразното хранене, не само за себе си, но и за хората, които обичаме и уважаваме – родителите ни, децата ни, внуците ни, приятелите. Така с лекота и без съпротива ще спазваме полезния стил на живот.

Истинското начало може да се постави с една по-дълга програма на плодове, чай и мед. След 20 дни не само ще има резултати, но и гарантирана нагласа за последващо правилно хранене. При всеки пациент се прави индивидуално захранване, чиято продължителност е различна. В медицинския ни център изготвяме и подробни менюта на хранене за по-продължителен период от време след захранването.

Пълното изключване на животински продукти /месо, риба, мляко и сирена, яйца/ не е задължително, но приемът им да е веднъж седмично. В останалите 6 дни се храним вегански. Задължително е обаче да си доставяме животинските храни от гарантиран източник, за да не погълнем повече изкуствени растежни и женски полови хормони, консерванти и сол, отколкото полезни съставки.

В менюто да преобладават пресни плодове и зеленчуци, зеленолистни смутита, сокове фреш, ядки и покълнали семена, бобови и зърнени храни и др.

С добър ефект е съобразяването с циклите на лунния календар. По новолуние и пълнолуние може да се остане на вода, чай или сокове фреш, като продължителността е 2-3 дни. Следва внимателно захранване и природосъобразно хранене през останалото време.

Винаги съветвам пациентите си да имат в менюто си и една неограничено голяма порция. Нейното привлекателно име е движение, а съставките се подбират според нагласата ни – ходене пеша, плуване, сутрешна гимнастика, йога, цигун, тай-чи, спортни танци, народни хора и др.

В сезона на суперхраните от нашите географски ширини е добре да се консумират орехи, бадеми, лешници, бъзак, трънкосливки, къпини, грозде, смокини и др. Така здравето и килограмите също ще са на супер ниво.

Д-р Емилова


Med11

Facebook