Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 От 16 септември клиниката ще работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

 

Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

24 часа

Полезни ли са кайсиевите ядки и как е най-добре да се ядат? Горчивите опасни ли са? И вярно ли е, че са подходящи в цялостната профилактика на рака и подпомагат терапиите при онкозаболявания?

Кайсиевата ядка – едно вълшебно зрънце в добре затворена кутийка, носи своите несъмнени ползи заедно с целостта на дървото. Известно е, че плодовете, кората и ядките на кайсията имат различни целебни ефекти върху човешкото здраве, познати от хилядолетия.

Най-добрият вариант в началото на лятото е да се възползваме от свежите плодове, току – що откъснати от дървото. Така ще си набавим витамин С, витамини от групата В, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий, йод и др. Заради високото си съдържание на калий кайсиите се препоръчват за консумация от хора със сърдечно-съдови проблеми. Пектинът и фибрите им са добър избор за детоксикация, особено извеждане на тежки метали, както и за профилактика на гнилостни процеси в организма и предпазване от упорит запек. Подобно на други представители на растителния свят с ярко оранжеви багри, те са богати на бетакаротин, който се усвоява лесно.

Съветът ми е кайсиите да се приемат като самостоятелно хранене – да не се смесват с нищо друго. Добър вариант е да се остане на кайсии и билков чай за няколко дни в сезона на тези плодове. Разбира се, консултацията с лекар е препоръчителна.

Много хора събират и изсушават на слънце кайсиевите костилки и ги съхраняват продължително време. Те са изключително полезни, заради високото им съдържание на ценни минерали и омега мастни киселини, и най-вече заради много популярното и станало обект на дългогодишни спорове вещество амигдалин, често наричан витамин B17. Амигдалинът е съставен от две молекули. Едната е бендалзехид, а другата – цианид. Това цианидно вещество действа като отрова за раковите клетки – подобно на химиотерапията, но за разлика от нея не уврежда здравите клетки.

Още преди 3 000 години в Китай са лекували туморите с горчиви бадеми, които съдържат значителни количества амигдалин. През 1830 г. химикът Лебиг изолира витамин В17 и го нарича амигдалин, а 122 г. по-късно – през 1952 г. д-р Ернст T. Кребс младши, американски биохимик успява да извлече витамин В17 в най-чист и концентриран вид и го нарича – лаетрил. Точно в тази форма се използва за третиране на ракови заболявания в клиниките по света, които прилагат натурални методи на лечение.

През 1994 г. д-р Бинзел публикува резултати от мащабно изследване върху онкологично болни пациенти, продължило 17 години. Впечатляващо е, че 138 души от обречените 180 раково болни, лекувани с витамин В17, са останали живи през всичките тези години. Категоричните решения за ефектите са предстоящи, но очаквано вдъхват надежда на милиони обречени хора и не бива да се отричат с лека ръка.

Витамин В17 се открива основно в пренебрегвани от съвременното общество храни – освен кайсиите, това са горчивият бадем, трънкосливките /които в последните години са на особена почит и на смайващи цени в био магазините в Европа/, вишните, нектарините и прасковите, сливите, някои сортове ябълки, черното просо, лененото семе и др.

Важно е обаче да се знае, че приемът на голямо количество кайсиеви ядки може да доведе до тежест в стомаха, световъртеж, гадене и други. Според специалисти – количеството от 50 ядки, приети наведнъж от възрастен човек, може да има дори фатален край.

Д-р Ернст Т. Кребс съветва за профилактика на раковите заболявания да се ядат по 10-12 кайсиеви ядки на ден и да се има предвид, че от тях се понижава кръвното налягане.

А лечението с лаетрил на вече доказано раково заболяване трябва да се извършва в специализирани клиники под лекарско наблюдение.

При кайсиите се използва дори кората на дървото – отвара от нея се препоръчва в някои национални традиции за хора с епилепсия и мозъчни увреждания. Универсалността на кайсиите е вплетена в живота на индиански племена, на абхазките народи, както и на племето Хунза, обитаващо територии от Пакистан. Великата българска лечителка Лидия Ковачева отделя специално внимание на храненето на хората от Хунза, тъй като те са незасегнати от болестите – бичове за цивилизацията. Известно е, че са консумирали основно пресни кайсии. Извън сезона са били запасени с изсушени плодове и докато новата реколта се появи, оставали за продължителни периоди само на сухите плодове и вода.

От удивителните свойства на кайсиите може да се възползваме и днес. На сухо и проветриво място може да си изсушим и кайсиеви плодове, и ядки. В студените дни ще имаме на трапезата полезна и зареждаща храна, комбинирана със слънчеви спомени от лятото.

Д-р Емилова


Emi07

Facebook