Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Бъз или бъзак? И как да си направим от сегашната реколта домашен имуностимулатор за зимата?

Братовчедите бъз и бъзак имат много роднински съвпадения. И двете растения принадлежат към общ род двусемеделни, доста разпространени в нашите географски ширини. Различията са във височината и разположението на плодчетата. При черния бъз те са обърнати към земята, а тези на бъзака “гледат” небето. Ще си ги наберем от най-близкото чисто място и ще се възползваме от полезните им качества, като оставим подробностите от ботаниката на специалистите.

Важно е да изберем съвсем узрели тъмновиолетови зрънца, защото в ненапълно узрелите /в по-голяма степен при бъзака/ се съдържа силно отровните вещества самбуцин и самбунигрин. Приложение намират също отвари и запарки от цветовете, листата и корените. Ползват се срещу простуда и грип, при отоци по крайниците, подагра, ревматоиден артрит, упорити кожни заболявания, анемия, отпадналост, липса на апетит и др. Бъзовите плодчета спомагат за извеждане на прекомерни течности от организма и са самоотвержени борци със затлъстяването и за извайване на стройна фигура. Разбира се, само в комбинация с природосъобразно хранене и двигателна активност.

От векове на най-голяма популярност се радват плодчетата на бъза. Средновековни автори споменават, че растението е ползвано като противоепидемично, но е било и заклеймявано заради интереса към него на магьосници и врачки. Съвременни научни изследвания потвърждават широкия арсенал на действие на бъза и го поставят убедително в класацията на суперхраните за модерния човек. Световно известен архитект споделя, че вечер оставя до компютъра си чаша вода, в която са накиснати изсушени тъмновиолетови зърна и сутрин изпива течността за зареждане с енергия.

Тя идва от богатата, и все още ненапълно проучена комбинация на полезни съставки. В бъзовите плодове има много високо съдържание на антоцианини - невероятен природен имуностимулатор. Високи са нивата на витамините С и Е. биофлавоноиди, смоли, органични киселини /ябълчена, валерианова, хлорогенова и др./, пектин, минерални соли и още безброй други. Взаимодействието между известните и все още неоткрити ценни съставки прави бъза съюзник дори в превенцията и лечението на раковите заболявания. Научното обяснение е следното - цианогенните глюкозиди от бъзовите плодчета в организма се разпадат на глюкоза, бензалдехид и циановодородна киселина. Последните две са силно токсични, а в комбинация усилват многократно въздействието си. Но бета глюкозида е с много ниско съдържание в нормално функциониращите клетки, като в раковите има стократно по-високи нива. Същевременно в здравите клетки се съдържа ензимът роданоза, инактивиращ силно токсичните цианидни йони. Той липсва в раковите клетки и те със сигурност загиват под действието на комбинацията бензалдехид и циановодородна киселина.

Струва си да го изберем като средство срещу по-леки и по-сериозни неразположения през цялата идваща зима и да избегнем промишлено произведените химически имуностимулатори. За приготвяне на домашен сироп от бъз е много популярна рецептата на лечителя Петър Димков. Той нарича бъза “удивително растение” и в спомените си споделя наблюдението, че преди да потеглят на дълъг път на юг, ятата се “зареждат”, кълвейки огромни количества от узрелите плодчета.

Мои пациенти редовно приготвят в този сезон сироп от бъз по споменатата рецепта. В трилитров стъклен буркан се редуват тънки пластове от плодове и мед. Съдът се оставя за три седмици на стайна температура, като в първите 2-3 дни сместа се притиска с лъжица. Готовият сироп се прецежда внимателно и се съхранява в стъклени бутилка на студено. Приема се по 1 с. л. сутрин на гладно. За диабетиците препоръчвам да се ползва за подсладител стевия. Като усилващи ефекта и с консервиращо действие могат да се прибавят джинжифил, карамфил, канела.

Бъзът се съхранява и изсушен, а порции зърна могат да се замразят във фризер и да се консумират свежи в студените дни. На границата на лятото и есента съберете слънчева енергия, хапвайки от тъмновиолетовите плодчета. Палитрата им се допълва от къпини, боровинки, трънкосливки- не само в цвета, но и в ползите за здравето ни.

Д-р Емилова


Clinic02

Facebook