Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 

От 19 септември 2022 г. клиниката работи в х-л Аква Азур в курорта Св. Св. Константин и Елена

 

За информация и записвания – тел. 0888 951 288

Д-р Емилова отговаря на въпроси, свързани с правилното хранене и начин на живот:

Д-р Емилова отговаря на въпроси, свързани с правилното хранене и начин на живот:

Захар или подсладител?

Животът ми е прекалено горчив, за да си пия и кафето чисто. Но въпреки че много се говори за здравословния живот напоследък, не мога да се ориентирам кое е по-полезнозахарта или другите подсладители, рекламирани най-често с твърденията, че са без калории. Въпреки че досега на 31 г. съм, кръвната ми захар е в нормата и в родовете ни този проблем не е срещан, не знам дали наистина съм "имунизирана" срещу захарна болест. (На моя малко по-голяма приятелка, също уж извън рисковите групи, неочаквано ѝ откриха гранично състояние.) Но това не е единствената причина да се интересувам от темата за сладкото. Искам да знам мнението на българските лекари за плюсовете и минусите. Това няма как да стане, ако редакцията на вестника не помогне. Ще го направите ли?

Ивелина К.

Бялата захар (захароза) представлява чиста енергия, която организмът не може да усвои, а превръща в мазнини, които се трупат като наднормено тегло. Това силно натоварва задстомашната жлеза, произвеждаща хормона инсулин, и с времето тази система започва да отказва – развива състоянието, известно като диабет тип 2.

Многото захар в храната води и до повишаване на холестерола в кръвта, а оттам и на риска от увреждане на съдовете.

При преработката на захарта бързо се изчерпват запасите на клетките от витамини и други полезни вещества. Това предизвиква отслабване на имунната защита и нерядко отключва психични проблеми – депресия, безпокойство, хиперактивност, гняв и агресия. Описани са около 80 вредни въздействия върху човешкия организъм вследствие на нарушения метаболизъм, причинен от прекомерната консумация на бяла захар.

Подсладителите днес също се използват масово, въпреки че има немалко данни за тяхната вредност. Често присъстват в газирани напитки, разтворими прахчета и дъвки. А се смята, че някои от тях се разпадат в тялото до вредни вещества и дори има съмнения, че при определени обстоятелства може да доведат до болестни симптоми. За най-голямо съжаление захарта и изкуствените подсладители масово присъстват дори в храните на подрастващите.

Моят съвет:

Като подсладител препоръчвам пчелния мед. Той е природен продукт, който в умерени количества е изключително полезен – освен глюкоза и фруктоза съдържа и ценни минерали, микроелементи и витамини. Моят опит сочи, че твърденията за алергичното действие на меда са силно преувеличени и той спокойно може да се използва и при малки деца.

Странно е например да се препоръчва водата на бебетата да се подслажда със захар вместо с мед.

Въпреки сравнително високия гликемичен индекс на меда гликемичният му товар е доста по-нисък от този на захарта. Затова (ако не се прекалява с бялата захар) по няколко чаени лъжички на ден при деца и 2-3 супени при възрастните не биха навредили. Напротив, ще ви направи по-здрави, стройни и красиви.

Друг препоръчван от мен подсладител е стевията – под формата на билка или извлек от нея. Чудесен природен продукт.

Д-р Людмила Емилова

Ще сваля ли 8-10 кг с диета само от картофи, чай и вода?

Разбрах от приятелки, че отслабват със зимна диета – само картофи (без пържени) в неограничено количество 3 пъти на ден и чай и вода. Вижда ми се прекалено хубаво, за да е истина, но ако се съди по думите на пробвалите – има невероятен ефект. Не съм сигурна обаче дали наистина резултатът е гарантиран. Аз съм почти на 40 г. и съм си поставила за цел да махна 8-10 кг. Ще ми помогне ли диетата?

Е. Попова

Можете да отслабнете, ако ядете само картофи (непържени) и пиете вода, в случай че сутрин, обед и вечер приемате само по един средно голям или малък картоф. И нищо друго.

Свалянето на 8 до 10 кг ще отнеме различно време при отделните жени, в зависимост от множество фактори:

 • С колко килограма започват програмата (по-пълните свалят повече)?
 • Лунните цикли (при пълнолуние се задържат течности, при новолуние "се изтичат")?
 • Менструалния цикъл (преди менструация се задържат течности)?
 • Дали излишното тегло е за сметка на течности, или на мазнини?
 • Прилага ли се хормонозаместителна терапия?
 • Съществуват ли проблеми с щитовидната жлеза (намалена функция)?
 • Има ли хиперинсулинизъм, или диабет тип 2?
 • Какви медикаменти се приемат?
 • Упражнява ли се двигателната активност по време на програмата?

Картофите са богат и концентриран източник на въглехидрати, които след разграждането си бързо проникват в кръвта под формата на глюкоза. Това принуждава задстомашната жлеза да произведе много инсулин. Хиперинсулинизмът от своя страна е причина за превръщане на голяма част от глюкозата в мазнини и оттам – бързо наддаване на тегло. Затова картофите не са най-подходящи за редукция на теглото. Само при минимални количества може да се намали теглото. Това в модерната диетология се определя като храна с висок гликемичен индекс (до 95) и висок гликемичен товар (22,5) за печените картофи. Ако искаме да намалим гликемичната им стойност, трябва да ги консумираме с голяма порция сурови зеленчуци – техните фибри не позволяват рязко покачване на глюкозата в кръвта.

Продължителният прием само на картофи ще доведе до липса на редица витамини, минерални соли, микроелементи, антиоксиданти, жизнена енергия "прана" поради липса на сурови плодове и зеленчуци, фрешове и цялото разнообразие от полезни храни. От опита, който имам, смятам, че с тази програма жената може и да отслабне, но ще изглежда по-зле и има риск да се разболее.

Д-р Людмила Емилова

Колко пъти на ден да ядем?

Безспорно ли е, че при по-често хранене по време на диета за отслабване ефектът е по-добър? Аз се вслушах в често повтаряната препоръка да се яде 5 пъти на ден, но не съм очарована от резултата. Така на практика се разяждам и изглежда приемам повече калории, отколкото преди, когато само обядвах и вечерях, а сутрин минавах с няколко кафета. Кантарът за съжаление потвърждава напълно подозрението ми за обратен ефект от честото ядене – не само че не отслабвам, а даже с половин килограм наддадох за една седмица. Освен това имам чувството, че колкото по-рано сутрин закуся, толкова по-често огладнявам. И понеже лягам късно, трябва да прекарвам дълги часове в борба с желанието да изпразня хладилника. Подобни мисли споделят и мои приятелки и един колега, затова смятайте, че пиша от името на четиримата, и попитайте специалистите дали наистина съветът за често хапване води до отслабване и ако е така, защо при нас не се получава.

Таня

Броят на храненията зависи от редица индивидуални фактори.

Моят съвет е все пак винаги да се започне с билков чай с мед и след около 2 часа да ядем плодове.

На обяд за начало е добре да има салата от сурови зеленчуци (според сезона), овкусени с лимон и зехтин. Може да се прибави постна храна с филия пълнозърнест хляб (най-добре от лимец).

Около 16 часа е препоръчително да се приеме билков чай с лимон или фреш от плодове или зеленчуци (в този сезон изключително полезен е прясно изцеден сок от тиква или моркови).

Хубав навик е между 18 и 19 часа да вечеряме отново със салата от сурови зеленчуци (различни от тези на обяд). Можем да прибавим отново постно ястие с филийка хляб. Ако предпочитаме животински продукти (месо, риба, яйца, млечни храни), ядем само един вид от тях и никога не прибавяме в този случай към менюто хляб, картофи или ориз.

Това е пример на природосъобразно разделно хранене. То дава възможност на храносмилателната система да си почине между отделните хранения и правилно да се разградят белтъчните и въглехидратните храни.

За хората с повече излишни килограми е универсално правилото на обяд да останат само на салата, а ако са по-гладни – да прибавят слънчогледови или тиквени семки или някакви сурови несолени ядки.

Много полезни вечер са лукът, чесънът, празът – 3-те естествени "антибиотика" с чудесно противораково и антисклеротично действие.

Ако се храним много често, макар и по малко, храносмилателната ни система няма почивка. Тя се затлачва и се появяват проблеми. Още по-лошо е, ако цял ден сме на кафе и цигари, а вечерта приемаме големи количества най-разнообразна храна (много животински продукти – различни по вид, плюс храни от бяло брашно и бяла захар). А най-лошо е, ако последното е съчетано с много алкохол.

Д-р Людмила Емилова

Топла вода сутрин на гладно помага ли за отслабване?

Понапълняла съм, но и често боледувам, задава се и грип и не ми се иска да правя диета, за да не ми намали имунитета в най-неподходящия момент. Говори се обаче, че ако сутрин на гладно човек пие бавно топла вода, "буди" метаболизма си и отслабва, без да намалява рязко храната. Смятам да спра сладкишите и да пия топла вода на гладно, ще сваля ли килограми?

С. Петрова

Да, 2 водни чаши топла вода сутрин на гладно ще ни помогнат да отслабнем, разбира се, ако не прекаляваме с приема на големи количества животински храни след това и с храни от бяло брашно и бяла захар.

По-добър вариант обаче е да се изпиват още по 2 водни чаши топла вода половин час преди обяда и вечерята.

Точната дозировка е общо през деня да се приемат по 30 милилитра вода на 1 килограм тегло и винаги половин час преди храна.

Препоръчвам обаче да не се пие вода по време на ядене, защото се разрежда стомашният сок и приетата храна няма да се разгради правилно.

Пиенето на 2 чаши топла вода сутрин на гладно може да ви помогне да излекувате успешно и трайно т.нар. гастроезофагеален рефлукс (връщане на храна от стомаха към хранопровода, което предизвиква силни болки и парене зад гръдната кост). Това изключително успешно лечение съм препоръчала на много мои пациенти и ефектът винаги е 100% положителен.

20-годишната ми практика в помощ на хора с наднормено тегло показва, че те могат да си помогнат, ако всяка седмица в определен ден останат на 4 билкови чая и 1-2 килограма плодове, разпределени през 2 часа. Редуват се чай-плод, като се започва в 8 сутринта с чай и се приключва с чай в 20 часа вечерта. Можем да свалим повече килограми, ако следваме този режим 3 дни при пълнолуние и 3 дни при новолуние. Приемливо е и в съответния ден на лунната фаза да заменяме плодовете с фреш от плодове и зеленчуци. При този вариант на режима при пълнолуние се губят около 2 килограма, а при новолуние – около 3.

Добре е тези, които имат най-много килограми за редуциране, на постоянно число всеки месец да остават на тази плодово-чаена програма за 5 дни, последвани от 3 дни захранване. В последния етап на обяд и вечерта се приемат суров зеленчук без сол и малка порция постна готвена храна.

Когато режимът на плодове и чай е за по-продължително време, трябва да се провежда под лекарски контрол в специализиран център.

Д-р Людмила Емилова

Отслабва ли се от люти храни?

Чух за един начин за отслабване за хора без воля да се ограничават в яденето – с люти храни. Аз по принцип обичам пикантно и се чудя, дали ако започна да си подлютявам редовно менюто, ще постигна една по-елегантна фигура без драстични усилия. Честно си признавам, че ми е трудно да се лишавам от храна, колкото повече искам да се въздържам, толкова повече ми се отваря апетит. Пробвах няколко пъти с люто, защото четох, че ускорявало обмяната на веществата веднага, но като че ли се разяждам повече. Дали няма някакви условия какво точно да е лютото – аз бях на люти чушки към обяда и вечерята, и как да се приема?

Иван

Да, помага за отслабването, дори е известна съставката на лютите чушки, причиняваща ускоряването на метаболизма. Тя се казва капсаицин и има доста добри ефекти върху човешкия организъм като цяло. Сред тях са преди всичко повишаването на телесната температура, ускоряването на циркулацията по кръвоносните съдове, намаляването на нивата на лошия холестерол, подобряването на храносмилането, както и оптимизирането на дишането. И дори връща доброто ни настроение. А всички тези "изяви" на съставката капсаицин са много благоприятни за по-бързото намаляване на излишните килограми. Но въпреки това има много важно предупреждение. Ако човек цели главно отслабване, трябва да има предвид, че при по-чувствителен стомах ще трябва повече храна при приема на лютиво и тогава ефектът ще е бързо повишаване на теглото.

Лютите чушки имат и още един любопитен изразен ефект – на афродизиак (описан от Пааво Айрола в книгата му за тайните на подмладяването от цял свят). Известно е вече, че капсаицинът убива и бактерията Хеликобактер пилори, която е главен обвиняем за язвата на стомаха. Добре е да се знае, че капсаицинът повишава имунитета, потиска растежа на раковите клетки (най-вече на гърдата, простатата и мозъка). Ненапразно лютивите чушки се препоръчват и при чести простуди, грип, синузити, бронхити и бронхопневмонии. Смята се, че имат добър предпазващ ефект и при риск от инфаркт или инсулт.

Подобни благоприятни свойства притежават и други лютиви храни, като ценените от националната ни традиция зеленчуци праз, лук, чесън и хрян. Редуването им в ежедневното ни меню помага да извлечем максимална полза от тях, за да сме по-стройни, по-здрави и не на последно място – да се чувстваме и да изглеждаме по-млади.

Д-р Людмила Емилова

Коя диета топи тлъстини по корема?

За моята възраст и ръст теглото ми е в норма, макар и на горната граница, но не си харесвам фигурата заради натрупани тлъстинки по корема, без да съм раждала. Нямам сериозни заболявания, нито килограмите ми са сериозен проблем, затова се храня почти без ограничения и не спортувам. Но, като се погледна в огледало с хубав тоалет и се намразвам, заради отпуснатото шкембенце. Спрях да гледам и стари снимки, за да не се дразня. Каква диета да приложа, за да се върна към плоския си корем отпреди 4-5 години?

Ивелина

Преди да се препоръча каквото и да е лечение, включително природосъобразно, е необходимо да се уточни здравният статус. Много хора си мислят, че щом нямат сериозни оплаквания, значи са здрави. Моят лекарски опит – 42 г., показва, че това е заблуда. Затова истинският лекар дава препоръките си след подробен разговор и изследвания. В конкретния случай са нужни пълни кръвни изследвания, включително хормонални и за хиперинсулинизъм, които ще ни насочат към причините за този тип натрупване на мазнини.

Ехография на коремните органи ще покаже дали има омазняване (стеатоза) на черния дроб и в каква степен, камъни в бъбреците и/или в жлъчния мехур, възпалителни или други промени. Импедансметрия ще ни ориентира колко са килограмите мазнини от общото тегло и с колко са над нормата точно при тази жена.

Най-общо препоръките ми към младата жена, решила да стане по-стройна, да изглежда по-секси и да е още по-здрава са следните: първоначално под лекарски контрол и след нужните изследвания да осъществи 15-20 дни плодолечение (2 кг плодове за деня плюс 4 билкови чая с мед, като през 2 часа се редуват чай и плод). В първите дни свалените килограми ще са само течности, чак след 8-10-ия ден започва изхвърлянето на излишните мазнини, което е главната ни цел. След приключване на тази програма следва 7-10 дни захранване, при което също се стопяват доста от подкожните мазнини.

Следващата стъпка е стриктно природосъобразно хранене, като 1 ден в седмицата отново се остава на плодове и билков чай с мед. Това ще осигури задържане на постигнатото тегло.

Втората важна промяна е двигателният режим. Най-лесно, но и най-важно е да се създаде навик да се върви пеша всеки ден. Да започне с 30 мин бавно ходене и постепенно да увеличи до поне 1 час бързо. През зимата алтернатива е плуването, но също всеки ден.

Третата ми препоръка е каланетика поне 3 пъти седмично по 1 час – тя извайва идеалната женска фигура. Може и пилатес, спортни танци, йога или цигун, тай-чи, хора и ръченици, гимнастиката на Норбеков. Важно в случая е да харесваме това, което правим, и то да ни доставя удоволствие. Както е казала Мария фон Авила преди 1000 год. "Направи нещо добро за тялото си, за да има желание душата ти да живее в него."

Д-р Людмила Емилова

Постенето топи ли килограми?

Колежки твърдят, че докато са постили миналата година преди Великден, са отслабнали с 4-5 килограма, въпреки че не са намалявали количеството храна. Вярно ли е? Аз не съм вярващ, обаче ако наистина може така, смятам сега и аз да спра месото. Но още нещо ме кара да се двоумя – чел съм, че това намалява тестостерона и влияе на сексуалните възможности. Очаквам лекарите, които дават съвети в страницата за отслабване на вашия вестник, да ме посъветват и по двата въпроса, за да знам има ли смисъл да постя.

П. П.

Постенето и древните български традиции са дълбоко обвързани. Спазвали се стриктно четирите големи поста през годината. Освен това всеки петък през седмицата бил посветен на строг пост.

Така в обичайното меню присъствали зърнени храни и варива, зеленчуци – част от които сега "преоткриваме" – гулия, алабаш, ряпа, ядки и сушени плодове. Мляко се давало по изключение на лежащо болни хора, а месото по Гергьовден, Петровден и Коледа било от прясно заклано животно. Само допреди 50-ина години в селските домове държали отделно лъжицата, с която се разбъркват блажни ястия, за да не стане грешка и да попадне в постните. И това ставало по съвсем естествен, а не показен начин. Докато в наши дни постенето се превръща в модна епидемия.

Изключването на месо не означава автоматично спазване на пости. Защото може да се приемат, даже и в увеличени количества, млечни произведения, бисквити и десерти, пици и банички. Наричам тези вегетарианци "вафлени" и за тях вредите от нездравословното хранене остават, въпреки че си налагат някакви лишения. Ще отслабнем по време на постите само ако намалим количеството на приеманите храни.

Искам да уверя човека, който задава въпроса, че в плодовете и зеленчуците, в салатите и семената се съдържа удивителна енергия, която ще го зареди да се чувства отново влюбен, а няма да намали тестостерона му. Индийците са повече от 1 млрд., от тях над 99% са вегетарианци, но нито един мъж индиец не се оплаква от намаление на тестостерона. Съветвам читателя не само при пост, а през цялата година да приема преди обед само плодове или свежи сокове от плодове и зеленчуци. Обедът му да е от голяма салата, подправена с лимонов сок, и пълнозърнест хляб. На вечеря да избере постно ястие, пак със салата. Билков чай и мед също са важни за менюто, което само на пръв поглед изглежда еднообразно. Със стопяването на зимните преспи към трапезата ни идват коприва, киселец, лапад. Добре е да се приема смляно сусамено семе, което може да разбъркаме с мед, за да си набавим много желязо и калций, а покълналите семена дават витамини и микроелементи от цялата гама.

Известно е, че постене от 40 дни е било обичайно у нас и при много други народи. Препоръката ми е винаги да се търсят съветите и наблюдението на лекар с опит в природосъобразното хранене. И тъй като утре са Сирни заговезни, нека си простим гаврите със собствения организъм, причинени от незнание и лакомство, и да започнем деня с билков чай и размисъл за неограничените възможности на удивителния свят край нас, защото сме божествена частица от него.

Д-р Людмила Емилова

Колко пъти да дъвча хапката?

Непрекъснато се изтъква ползата от многократното сдъвкване на храната, дори до невъобразимите според мен 30-40 пъти за всяка хапка. Наистина ли е по-полезно? Ако е така – защо? На мен определено не ми е вкусно да премятам подобна каша в устата си. Но ако е вярно, че при толкова продължително ядене се отслабва, ще се мъча. Дали обаче наистина е така?

Райна

Доброто сдъвкване на храната в устата е изключително полезно!

Колко пъти обаче да притискаме със зъбите си всяка хапка? Мненията са най-различни. Философията йога посочва цифрата 40. Авторът на една от теориите за отслабване – Хорас Флетчър, 30, вегетарианската макробиотика – от 50 до 100 пъти, и т.н, и т.н.

Според мен няма нормален човек, който цял живот при всяко хранене да брои колко пъти е сдъвкал всяка хапка. Но твърдата храна, която сме сложили в устата си, трябва да превърнем в течна каша и тогава да я преглътнем. А какво да правим с течностите, например фрешовете, които пием? Първо ги размесваме с достатъчно слюнка и тогава ги преглъщаме.

Каква е ползата?

Първо – механичното раздробяване на храната от зъбите подпомага нормалната работа на стомаха. В противен случай той е принуден да работи дълго и усилено, за да раздроби големите парчета твърда храна, попаднали в него, което ние усещаме като болки и тежест в горната част на корема.

Второ – колкото повече дъвчем, толкова повече слюнка се отделя и толкова по-добре тя се смесва с храната. А в слюнката се съдържат ензимите, които още в устата започват разграждането на сложните хранителни вещества, най-вече въглехидратите. Иначе има риск те да ферментират в следващите етажи на храносмилателната система и от полезна храната да стане токсична.

Трето – когато дъвчем дълго, ние се храним бавно и даваме възможност на специалните хормони, които започват да се отделят 20-30 минути след началото на храненето, да стигнат до центъра на апетита в мозъка и тогава получаваме усещане за ситост. Това дава шанс да приемаме по-малки количества храна и така да се предпазим от затлъстяване.

Много научни изследвания, проведени в различни части на света, показват, че бързото хранене води до бързо повишаване на инсулина, а хиперинсулинизмът – до превръщане на голяма част от глюкозата в мазнини и натрупването им в подкожната мастна тъкан, в черния дроб, около органите ни и вътре в артериите. Последиците от това са ясни за всички.

Когато се храним бавно, в компанията на хората, които обичаме, и сме позитивно настроени, имаме шанса да усвоим всичко полезно от храната и да бъдем здрави, стройни и красиви.

В противен случай, както казва Хорас Флетчър, "Природата наказва тези, които не дъвчат."

Д-р Людмила Емилова

Яйцето или кокошката има душа?

Какво ѝ трябва на една кокошка, за да е щастлива? Петел в курника и дворче, из което денем замислено да чопли. Трябва й, разбира се, и шепа трохи от някого, който вика "кът, кът, кът".

В замяна на тази благодат кокошката цял живот снася, кудкудяка и мъти, а в един момент чинно се отправя към тенджерата, заобиколена от деца и внуци.

Един достойно изживян живот, подобен донякъде на човешкия!

Хранените с трева кокошки снасят полезните яйца!

Кои кокошки са щастливи и защо всички предпочитаме техните яйца? Дискусията стана всенародна.

Ако цитирам шеговитата версия на съпруга ми: щастливи са кокошки, сред които има петел!

А от медицинска позиция – много сериозни научни изследвания доказаха, че в месото и яйцата от кокошките, които се отглеждат на открито и имат възможност да кълват трева (ако това разбираме под "щастливи кокошки"), има идеален баланс между есенциалните (незаменимите) мастни киселини омега-3 и омега-6.

Тези мастни киселини се наричат незаменими, защото тялото ни не може да ги произвежда само и количеството им там зависи само от съдържанието им в нашата храна. А в случая то е резултат на това какво са яли кокошките. Ако се хранят само с царевица и други зърна, омега-6 преобладава над омега-3 в съотношение 15:1 до 40:1.

Но идеалният баланс е 1:1 и той се постига, ако в храната на тези пернати преобладава тревата.

Есенциалните мастни киселини контролират телесните ни функции.

Омега-6 способства за натрупването на мазнини, като стимулира производството на мастни клетки. Също така подпомага съсирването и възпалението в отговор на външна агресия. Затова тя е необходима. Но когато преобладава, провокира затлъстяване, хиперинсулинизъм, диабет от втори тип, чести възпаления, рак.

Омега-3 участва в изграждането на нервната система, прави клетъчните мембрани по-еластични, намалява възпаленията и ограничава образуването на мастни клетки. Силното ѝ намаление в организма води до редица болестни отклонения.

Американско проучване доказа, че яйцата на отглеждани в естествени условия навън кокошки съдържат 1/3 по-малко холестерол, ¼ по-малко наситени мастни киселини, 2/3 повече витамин А, 2 пъти повече омега-3, 3 пъти повече витамин Е в сравнение с тези птици, които са хранени със зърно и не са имали достъп до растителност.

Какво е количеството яйца, които можем да консумираме без опасност за здравето си, е най-честият въпрос, който ми задават пациенти и хора, интересуващи се от здравословно хранене. Установено е, че едно яйце на ден от "щастлива" кокошка, но забележете – само 1 яйце – не увеличава нивото на лошия холестерол.

Важно е да се знае, че при нужда от повече омега-3 мастни киселини можем да си ги набавим от лененото семе и лененото масло, ореховото олио, зелените зеленчуци, рибата и рибеното масло, месото и млечните продукти от хранени с трева животни.

А омега-6 се съдържат в голямо количество в растителното масло (царевично, слънчогледово и др.), маргарина и месото и млечните продукти от животни, които не се хранят с трева.

Д-р Людмила Емилова

Ще отслабна ли, ако изключа солените продукти?

Защо винаги, когато става дума за диета за намаляване на килограмите, лекарите забраняват солените храни? Не съм била отличничка по биология, но си спомням от учебника, че тя е нужна на организма, за да функционира правилно. Освен това храните, които се препоръчват като диетични, по правило са безвкусни. Какво ще е една салата от марули например без солчица? И в крайна сметка дали не се преувеличава ролята на това овкусяване за наддаването на теглото?

Петя Петрова

Излишъкът от натрий е вредната страна на солта. Това е една от главните причини за високото кръвно налягане, както и за задържането на водата в тялото. Мастните клетки също се изпълват с вода, увеличавайки теглото си. Много натрий кара организма да елиминира калия, което увеличава работата на бъбреците. Препоръчвам обикновената сол да бъде заместена с диетична, с черен пипер, подправки, ароматни треви и соев сос в умерени дози – той съдържа натрий в по-малко количество, отколкото солта, а силният му вкус позволява да го използваме в минимални дози. Хубаво е да гледаме етикетите на храните и да избягваме мононатриев глутамат и натриев нитрат и нитритите, които са използвани като консерванти в месото. Натрий има в повечето от сирената и някои минерални води.

Предозирането на солта води до рискове. Но е неразумно напълно да се отказва солта – строго безсолните диети могат да доведат до по-големи или по-малки проблеми в обмяната на веществата в зависимост от организма на човека. Готварската сол е нужна – поддържа обменните процеси на междуклетъчно ниво, участва в регулирането на циркулацията на течности и е необходим за синтеза на солната киселина – основен компонент на стомашния сок.

Отказването от солта понижава апетита, създава отвращение към храната, води до нарушения в храносмилателната система, отслабване на мускулатурата, крампи (мускулно схващане) и рязко снижаване на артериалното налягане. Когато се храним нормално, няма как да се получат такива тежки състояния – в менюто ни винаги се включват и готови храни като сирена, хляб, колбаси, готови за консумация риба и месо, при чиято обработка се използва сол.

Грамажът общо трябва да бъде около 5 грама на ден. Високата консумация води до сърдечносъдови заболявания. Диетите с намален прием на сол ускоряват извеждането на излишъка от течности от организма и подобряват работата на сърдечносъдовата система. Но лятото не е подходящо време за безсолна диета по принцип, защото тогава хората изхвърлят много от водата в организма.

При спазването на диета яжте пресни храни и гответе с пресни меса и морски дарове. Хубаво измивайте с вода консервираните храни преди сервиране. Винаги гледайте етикетите внимателно, когато купувате, и избирайте продукти, които имат ниско съдържание на натрий.

Д-р Людмила Емилова

На диета съм и ям много зелени салати, вреди ли?

Качих тази зима неусетно 7-8 килограма над нормата, затова намалих сладките и мазни храни. Старая се да спазвам нискокалоричен режим, но за съжаление не се задоволявам с малки порции... За запълване на стомаха добавям по една голяма зелена салата на всяко ядене. Обаче почна да ме боли често глава. Дали многото салати не ми вредят по някакъв начин – имам предвид по-точно дали не натрупвам вредни вещества от нитрати? И като цяло правилно ли е да залъгвам стомаха си с голям обем по този начин?

В. Чинкова

Хората, които ядат най-много зеленолистни зеленчуци, са най-здрави и живеят най-дълго. Още учителят Дънов е казал, че те съдържат натрупана светлинна енергия, без която животът е невъзможен. Когато ги приемаме сурови, ние си доставяме и много витамини, микроелементи (йод, мед, цинк, манган и др.), минерални соли (калций, магнезий, желязо, фосфор и др.), антиоксиданти, фитонциди и т.н. Съдържат целулоза, която действа като метла в червата, абсорбирайки токсините, излишната глюкоза и жлъчните киселини – предшественици на холестерола, и помага да намалим телесното тегло и холестерола, риска от диабет, запек, рак на дебелото черво. Защо тогава поглеждаме с недоверие към сергиите със зеленчук? Защото се страхуваме от нитрати в тях. В нормално количество те се разграждат до азотен окис в стомаха. Но ако са в повишена концентрация в храната, се превръщат в нитрити, а те в нитрозамини. Първите се свързват с желязото на хемоглобина и така по-малко кислород стига до клетките (ако това се случи с бебе, то посинява и може да умре). А нитрозамините, както казва д-р Уилям Лайджински от Раковия изследователски център на университета в Небраска, са идеалните ракопричинители!

Как да се справим с нитратите?

Отглеждаме ги без изкуствени торове и на най-слънчевото място (слънцето намалява количеството на нитратите). Ако ги купуваме: избираме свежи, тъмнозелени, по-дребни (по-големите имат повече нитрати и увяхват бързо, а листата им са с жълти петна); не ги държим затворени в найлонова торба и на топло – нитратите се превръщат веднага в нитрити; преди ядене ги накисваме в студена вода за 30 мин (след 15 мин сменяме водата) и накрая изплакваме обилно; отстраняваме най-външните листа на салатите и зелето, кочана, основната и средните жилки; подправяме салатата с много сок от лимон, а не с оцет – витамин С не позволява превръщането на нитратите в нитрити; не претопляме готвени листни зеленчуци, защото нитратите се увеличават.

Замразяването не намалява съдържанието на нитрати. Те се натрупват предимно в моркови, цвекло, краставици, домати, репички, картофи, броколи. Най-много нитрити под формата на химични консерванти и оцветители може да се открият в някои от обработените продукти от месо.

Д-р Людмила Емилова

Може ли хляб при диета, кой е полезният?

Две читателки едновременно поставиха въпроси, свързани с хляба.

"По-диетичен ли е хляб без промишлена мая, а направен с квас или сода, или друг набухвател?", интересува се студентката Силвия Ст.

"Как да позная черен и ръжен хляб в магазина – меките като дунапрен ментета ли са? По какво личи боядисано ли е, или е естествено тъмно брашното в хляба? И изобщо полезно ли е да се яде хляб и по колко?", пита читателка, на която често се налага да минава на диета за намаляване на теглото.

Най-полезен е хлябът, приготвен от целите зърна на житото или ръжта (пълнозърнест), защото за разлика от бялото брашно от него не са изхвърлени зародишите и триците. В зародиша се съдържат ценни мазнини и мастноразтворимите витамини А и Е. Триците са богати на витамини от групата В. Освен това те внасят много фибри, които увеличават обема си и действат като „метла" на тънките и дебелото ни черво -изчистват излишните мазнини, глюкоза и други ненужни вещества и токсини.

Ако хлябът, който ядем всеки ден, е пълнозърнест, ще се отървем завинаги от хроничния запек и ще се предпазим от рак на дебелото черво. Този хляб ни помага да поемаме по-малко храна и да се чувстваме по-сити, защото баластните вещества в него заемат по-голям обем, забавят придвижването на храната и това създава чувството ни за ситост. Ето защо по 2 филии пълнозърнест хляб на обяд и на вечеря са достатъчни! Но ако цял ден сме на бюро, а вечер пред телевизора – и половин филийка на ден е много.

Ръженият хляб съдържа повече фибри, по-малко белтъчини, по-малко въглехидрати, повече желязо, калий и натрий и по-малко калории от пшеничния. Затова е предпочитан от всички, които имат излишни килограми и проблеми с дебелото черво (запек). Той обаче не е подходящ при гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, дразнимо дебело черво.

Пълнозърнестият хляб е по-тежък, по-плътен, има кафяв цвят (пшеничният) или направо черен (ръженият).

Най-често използваната днес хлебна мая е от изкуствено създадени преди около 70 гр. термофилни дрожди (захаромицети). В последните години все по-често тези дрожди са обвинявани за здравословни проблеми при хората. Може би затова е все по-модерно да се приготвя хляб с квас – най-древната форма на мая, открита от египтяните. Предимства – този хляб е много вкусен, при правилно съхранение не мухлясва и е добър за консумация седмици след изпичането му. Той не се рони, когато се реже, плътен е и ухае прекрасно. Благодарение на един много умен и много инат българин – Емил Елмазов – се наложи и хлябът от лимец – диво жито от най-дълбоката древност. Лимецът има повече ценни за човека съставки от всички други зърнени култури. Сурови, зърната са още по-полезни, когато покълнат след накисване във вода – с изумителен ефект за деца, бременни и кърмещи, за бащи, за баби и дядовци.

Д-р Людмила Емилова

Как са по-полезни морковите – на сок, или настъргани?

Обичам моркови и често си правя салати, защото засищат, а аз се опитвам да намаля храната. Но се чудя дали не е по-полезно за здравето да си правя сок. Още повече че невинаги имам време да дъвча дълго твърдия зеленчук. Не мога да преценя и колко моркови са нужни – препоръките, които чета, се различават много. Една чаша сок на ден достатъчна ли е?

Деница Денчева

Прясно изцеденият сок от моркови е обявен за царя на зеленчуковите сокове заради силния си лечебен ефект. Той съдържа големи количества витамини – С, D, Е, К, В1, В2, В6. Богат е на биотин, калий, калций, магнезий, фосфор, органичен натрий, фитонутриенти като лутеин и ликопен. В него има много бета-каротин (провитамин А), от който нашият организъм си изработва точно толкова витамин А (ретинол), колкото му е необходим в момента. И в това е голямата разлика с таблетките или сиропите, в които има готов витамин А, защото рискът от предозиране – с всички опасни последици, в този случай е голям.

200 до 300 мл фреш от моркови на ден осигурява добро зрение, здрави лигавици, чиста и гладка като кадифе кожа, хубава коса, здрави нокти и най-важното – ще ни предпазва от рак. За по-доброто усвояване на бета-каротина може да се прибавят капки зехтин или малко сурово козе мляко (за разлика от кравето то не образува слуз).

Сокът от моркови прочиства черния дроб и жлъчния мехур от задържани в тях пигменти, които могат да оцветят жълто-оранжево кожата на дланите и стъпалата, но това не трябва да безпокои, защото е краткотрайно и е израз на изчистване, тоест на оздравяване на тези органи. Този фреш е изключително ценен за бременните и кърмачките. Ако пушите или около вас редовно пушат, чаша сок от моркови всеки ден може да ви спаси от рак на белия дроб или ларинкса.Той е защита срещу макулна дегенерация, катаракта, астигматизъм, срещу чести инфекции на гърлото и белите дробове. Сокът балансира кръвната захар и киселинността на кръвта, причинена от употреба на много животински храни, засилва имунитета чрез увеличаване производството на бели кръвни телца. Високото съдържание на калий регулира кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт. Комбиниран със сок от спанак, подобрява работата на дебелото черво.

От целите моркови освен всички полезни съставки си набавяме и фибри, които действат като своеобразна метла в червата и помагат да изхвърлим токсините. Затова трябва да присъстват в менюто ни всеки ден. Но тъй като процесът на смилане и преработване на суровите зеленчуци изисква време и енергия, добре е да прибавяме и прясно изцедени сокове. Ефикасността им се дължи на свойството да отделят минералите, дестилираната вода и останалите полезни вещества от фибрите, което помага за бързото им усвояване.

Соковете се пият веднага след приготвянето им, сутрин на гладно или поне 30 мин преди обяда или вечерята, никога непосредствено след хранене. Само така те ще са ни изключително полезни. Това е причината в нашата програма на плодолечение да включваме всеки ден по един сок фреш от моркови. Моята практика показва, че ако при химиотерапия се пие много фреш от моркови и др. зеленчуци (според вида на онкозаболяването), лечението се приема по-леко и косата на човека не опадва.

Ще напомня думите на д-р Норман Уокър, живял 106 г. и в повече от 70 от тях прилагал лечението със зеленчукови сокове: "Днес всеки, който не е запознат с хранителната и възстановителна стойност на зеленчуковите сокове, може да се смята за печално неинформиран!"

Д-р Людмила Емилова

Оцет на гладно помага ли за отслабване?

Оцет помага ли за отслабване? Препоръчаха ми го познати, които пият сутрин на гладно и казват, че апетитът им намалява, а те отслабват. На какво може да се дължи този ефект и има ли противопоказания да се пие оцет? Винен, ябълков, балсамико – има ли значение? Колко процента и в какво количество е полезен? А за салати и супи какъв препоръчвате?

К. Т.

Ябълковият оцет е чудодейно здравословно средство, използвано от древността. Още римските легионери по време на походи са приемали разреден оцет за утоляване на жаждата под палещите лъчи в завоюваните територии и като профилактика на заразни болести. Клеопатра пък след всяко пиршество е изпивала чаша с разреден наполовина с вода ябълков оцет, а след вана е мажела кожата си с със смес от ябълков оцет и зехтин.

Всички полезни съставки на ябълките преминават и в оцета. Той съдържа 20 от най-важните минерални вещества и микроелементи, оцетна, ябълчена, млечна и лимонена киселина, ценни баластни вещества (пектин), ферменти, аминокиселини и витамини – C, E, B1, B2, B6, провитамин A, рутин (който укрепва стените на артериите).

В последните години все по-често ябълковият оцет се използва за намаляване на теглото – чаена чаша вода (преварена и охладена) с 2 ч. л. ябълков оцет, 3 пъти дневно 30 мин преди храна. Ефектът зависи от това какво ядем, в какви количества и дали сме активни физически. Ябълковият оцет подобрява метаболизма и помага за изгарянето на мазнините, намалява желанието да се яде сладко и така поддържа нивото на кръвната захар в норма (но диабетиците в никакъв случай не трябва да разчитат само на оцета и да спират предписаното им лечение!).

Според проучвания ябълковият оцет регулира нивата на холестерол в кръвта. Ако 8 седмици приемате ябълков оцет, ще имате по-високи нива на HDL (добрия холестерол) и по-ниски на LDL (лошия). Подправката унищожава гнилостните бактерии в червата, повишава съпротивителните сили на организма, благоприятства дейността на бъбреците и черния дроб. Той е изпитано средство при артрит, артрози и подагра.

Разреден с вода, може да се прилага и локално в процедури за сваляне на температурата, при слънчеви изгаряния, за намаляване на болката и дезинфекция след ухапване от насекоми. След обтриване пък здравата кожа става копринена, жизнена, с изненадващо равен тен.

Д-р Людмила Емилова

По колко сок от червено цвекло е полезен?

За кого е полезен сокът от червено цвекло и в какви количества? Започнах да си правя сок и да го пия сутрин на гладно по препоръка на джипито ми, но ми прилошава бързо след това и си мисля, че е от сока. Опитах и след хранене – ефектът е почти същият. На какво може да се дължи това? Кои са препоръчителните дози, дали ако комбинирам – с друг зеленчук или плод, или ако разреждам с вода ще е по-добре? Има ли смисъл да упорствам, или да се откажа?

Петя

За вълшебното въздействие на червеното цвекло върху човешкия организъм се разказват легенди още от древността. В същото време той е един от най-пренебрегваните от българите зеленчук. Най-силен положителен ефект притежава прясно изцеденият сок от червено цвекло.Той прочиства токсините от черния дроб, жлъчния мехур и далака и ако започнем лечението си с големи дози изведнъж, имаме и страничните ефекти от бурната дезинтоксикация – гадене, световъртеж и обща слабост. Затова винаги започваме приема му в малка доза, примерно 50 мл в комбинация със сок от моркови 250 мл и постепенно увеличаваме количеството на цвеклото до 50%.

В последните години научни изследвания потвърдиха изключително добрия му ефект върху кръвоносните съдове и кръвното налягане. Съдържащите се в него нитрати (не от почвата, в която расте) се преобразуват в тялото ни в азотен окис, който поддържа разширени кръвоносните ни съдове и това води до по-добро кръвоснабдяване на органите и до понижаване и нормализиране на високото кръвно налягане. В помощ са и:

 • магнезият – регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява образуването на тромби
 • витамин U – изключително полезен за заздравяване на язви на стомаха и дуоденума
 • хлорът – противоалергично и прочистващо бъбреците, жлъчния мехур и лимфата действие
 • сапонините – намаляват ''лошия" холестерол
 • бетаинът – подпомага усвояването на белтъчините и подобрява работата на черния дроб
 • флавоноидите – укрепват стените на капилярите, премахват спазмите им, стимулират образуването на червени кръвни телца
 • йодът – подпомага лечението на пациенти с понижена функция на щитовидната жлеза
 • цинкът – от него при диабетици инсулинът действа по-продължително
 • ниското ниво на калций (5%) и високото на натрий (50%) разтваря камъните в бъбреците и жлъчката и плаките в артериите.

Червеното цвекло подобрява паметта и съня, има добър ефект при подагра, при дисменорея, климакс, изключително полезно е за подобряване на имунитета и оттам – за предпазване от рак. Най-силен ефект има при тумори на дебелото черво, мозъка, белия дроб.

Каква е дозата? Според Д-р Норман Уокър, корифея на лечението със зеленчукови сокове (живял 106 години!) – 100 до 250 мл червено цвекло с добавяне на сок от моркови и краставици два пъти на ден има силен лечебен ефект при тежки болести. Но до тази доза се стига постепенно. Профилактично 50-100 мл два пъти седмично е достатъчно. Може да се консумира и на пара или сурово настъргано заедно с една кисела ябълка, овкусено с лимон,зехтин и чесън (моята любима рецепта).

Не трябва да се притесняваме, от червено цвекло урината ни добие такъв цвят. Причината не е в бъбреците, а в тънките ни черва, увредени най-вероятно от доста антибиотици. Можем да си помогнем, ако всеки ден приемаме Лактобацилус Булгарикус сутрин преди ядене.

Д-р Людмила Емилова

Спанакът - суров или бланширан е по-полезен?

Попадна ми информация, че по последни данни на американски учени ползата от суровия спанак досега е била силно преувеличавана. Повече плюсове имал зеленчукът, ако е бланширан, а не като пролетна салата без топлинна обработка. Така ли е според българските лекари с практически опит в науката за храненето и колко често и под каква форма препоръчват спанак?

Станимира Ч.

Дори и моите малки внучки Веси и Люси знаят,че спанакът е много полезен. Гледали са филмчето за Попай Моряка, който яде много спанак и затова е най-силен и побеждава всички.

От родината си Персия през VII в. спанакът е пренесен в Китай, после в Испания и чак през ХХ в. започва масово да се култивира в Европа. Само 80 г пресен спанак доставят половината от нужното за деня количество витамин С. Листата съдържат и витамините А, B1, B2, B6, PP, K. Голямо е количеството на фолиева киселина – много важна за бременната жена и бебето й, и минерали. Мощна антиоксидантна подкрепа оказват и фитонутриентите като бета-каротин, лутеин и флавоноиди, които ни предпазват от тумори или подпомагат лечението им. Най-силно е въздействието при рак на дебелото черво, бъбреците, белия дроб и мозъка. За максимален ефект трябва да го консумираме суров като прясно изцеден сок или салата. Препоръчвам да е отгледан органично, листата да са тъмнозелени и твърди, без петна, да не е съхраняван дълго и да не е замразяван. В суровия спанак природата влага най-финия органичен материал за прочистване, възстановяване и изграждане на клетките и тъканите. Ефективен е за лечение на:

 • тежък хроничен запек (сок от спанак 50 г и сок от моркови 250 г всеки ден – от 6 седмици до 2 месеца)
 • пародонтит (сок от спанак 150 г и сок от моркови 250 г всеки ден до получаване на дълготраен ефект)
 • анемия (сок от спанак 150 г и сок от моркови 300 г до нормализиране на кръвните показатели)
 • високо кръвно налягане (сок само от спанак 450 г или сок от спанак 150 г и от моркови 300 г).

При диабетици спанакът стабилизира кръвната захар, чисти артериите от плаки. Може да се използва за подмладяване и за намаляване на теглото.

Желязото и калцият от храната се усвояват трудно, но витамин С увеличава двойно резорбцията им. Затова е добре суровият спанак да се подправи с лимонов или портокалов сок.

Много се спори за оксаловата киселина в спанака. Според повечето учени тя е в малко количество в суровия спанак и е ценна за тонуса и перисталтиката на храносмилателната и отделителната система. При термична обработка киселината става неорганична и свързвайки се с калция от храната, води до камъни в бъбреците. Затова те препоръчват винаги суров, а не готвен спанак. Според друга група учени, ако спанакът се обработи термично, това ще намали концентрацията на оксалова киселина. Но препоръчват да се вари само 1 минута, за да е минимална загубата на хранителни вещества и вкус.

Според диетолога Лесли Бек е подходящо и приготвяне на пара – увеличавало каротиноидите и лутеина, но пък обработката унищожава витамин С.

Д-р Людмила Емилова

С коя диета може да се стопят 10-ина килограма?

Важно ми е в личен план да сваля 10-ина килограма. На няколко пъти ограничавам храната през последната година, но без видим ефект за фигурата и това ме демотивира. Индексът на телесната ми маса е 2 пъти над препоръчителния за моята възраст и ръст – на 30 години съм, 160 см висока, коя диета е препоръчителна за мен?

Т. Т.

Такива са всички форми на лечебно гладуване:

 • Американска школа – само на дестилирана вода – всички лекари, последователи на Хърбърт Шелтън
 • Американска школа – само на фреш от зеленчуци – д-р Норман Уокър
 • Немска школа – на фреш от плодове – д-р Ото Бухингер
 • Скандинавска школа – само на зеленчуков бульон (водата, в която са се варили картофи, моркови, целина) – Алма Нилсен
 • Руска школа – на шипкова отвара – проф. Юрий Николаев
 • Българска школа – цели плодове и билков чай – Лидия Ковачева.

И всякакъв вид диети за отслабване – прием само на животински или други храни, но обикновено със силно ограничение до липса на въглехидрати.

Какви са разликите?

При лечебното гладуване свалените килограми са за сметка на изчистените от организма токсични вещества, отделяни постоянно от всяка клетка като резултат от нормалната ѝ работа, и тези, които попадат в организма ни от водата, храната, въздуха. Завършваме програмата на лечебно гладуване винаги по-стройни, по-млади, по-красиви и по-здрави. След отстраняване на 10 или повече килограма ненужни и даже вредни вещества всичките ни клетки работят перфектно.

При диетите за отслабване, от които най-опасни са тези само на животински храни – на Аткинс или Дюкан, въпреки свалените килограми изглеждаме по-стари и по-грозни, защото сме и по-болни. Това е резултат от натрупаните токсични вещества, силно затрудняващи работата на целия организъм и най-вече на черния дроб. Пречи се на лесното движение на кръвта в артериите от още по-голямото им омазняване. Кожата също е потърпевша. Тя е сива, повехнала, още по-сбръчкана, с повече петна и пъпки, причинени от отлагането в подкожния слой на токсини. Ако тези диети се прилагат за продължителен период и често се повтарят, водят до:

 • тежък хроничен запек (причина за над 80% от всички болести)
 • подагра (много пикочна киселина се отделя при метаболизма на белтъчините в животинските храни)
 • тежка остеопороза (пикочната и млечната киселина създават кисела реакция в кръвта и от костите се отделят много калциеви йони, за да нормализират алкално-киселинното равновесие в нея според доклад на Световната здравна организация)
 • риск от инфаркт, инсулт, ампутация на крайниците поради запушване с мазнини на артериите на съответните органи.

Затова моят съвет е: щом узреят чудесните български плодове, избирате удобно за вас време и след като направите нужните лабораторни и инструментални изследвания под стриктен лекарски контрол!, осъществявате 20 дни плодолечение и 10 дни постепенно захранване. Лекарят трябва да има нужните знания и опит в природонаучната медицина и да ви посъветва как да се храните, колко да се натоварвате физически и какви антистрес програми да правите след приключване на захранването. Този лекар ще даде и насоки как да задържите постигнатото тегло и да поддържате чистотата на тялото, мислите и духа си. Сигурна съм, че ако силно желаете, ще го постигнете!

Д-р Людмила Емилова

Как са най-полезни бадемите?

Как са най-полезни бадемите, по-добре ли е да се белят, има ли смисъл да се оставят да престояват във вода и ако "да", колко време. А какви правила да се спазват за другите ядки? Всички ли трябва да се ядат сурови? Вярно ли е, че има изключения (кашуто и фъстъците били отровни в сурово състояние) и какви са препоръките за консумация?

Петър

Ядките са вълшебни природни продукти, едни от най-полезните. Имат високо съдържание на растителни белтъчини с голям процент на усвояемост, полиненаситени мастни киселини, фосфолипиди.

Голямото количество на витамин Е предпазва клетките от стареене, защитава от рак, улеснява правилното функциониране на нервната система и хипофизата (главнокомандващ на жлезите с вътрешна секреция). И подобрява плодовитостта, като участва в образуването на сперматозоидите и яйцеклетките. Витамините от група В също са добре представени. В1 катализира превръщането на глюкозата в енергия във всяка клетка и е основен фактор за добрата работа на нервната система. В2 съдейства за растежа на организма, за доброто функциониране на кожата и ретината. В6 регулира метаболизма в нервната тъкан, черния дроб и кожата. Фолиевата киселина също е от ценните съставки, наред с другото пази плода в утробата от малформации. А в комбинация с В12 помага за образуване на червени кръвни телца.

Ядките зареждат и с минерални соли и микроелементи – калций, желязо, магнезий, селен, цинк, манган, мед.

Всички добрини, които носят ядките, се случват само ако са сурови. При печене белтъчините и въглехидратите се свързват и се образуват приятно миришещи ароматни съединения, които обаче за съжаление са канцерогенни. До същият ефект води и силното нагряване на мазнините в ядките. Мастно-разтворимите витамини А и Е се разграждат над 100°, а минералните соли и микроелементите губят биохимичната си активност. Те се свързват в неразтворими соли и не могат да се абсорбират през тънкото черво и да отидат в кръвта.

Всички ядки съдържат т.нар. инхибитори, които ги предпазват от бактерии и други вредители в почвата, докато дойде време за покълването им. Когато ги накисваме във вода, отстраняваме тези полезни за ядките и вредни за нашата храносмилателна система вещества.

Колко време да са във вода? Бадеми – 12 часа, орехи – 8, лешници – 8, кашу – 2. След накисването стават жива храна – произвеждат ензими, увеличават многократно съдържанието си на витамини, минерални соли и микроелементи. Превръщат се в храна, която се усвоява бързо и лесно от организма.

Бадемите са едни от най-богатите на калций продукти – 252 мг на 100 г. Съдържанието на фосфор – 454 мг на 100 г, е в много добро съотношение с калция, което осигурява голямата му резорбция. Тези "кралски" ядки съдържат голямо количество витамини от групата В и витамин Е (240% над дневната норма) и много желязо (3,7 мг при 2,4 мг на 100 г в орехите). Затова са полезни за зрението и мозъка, за бременните и кърмачките, при анемии и остеопороза.

Орехите са богати на витамини (от групата В, Е, А) и минерали – магнезий, желязо, цинк, йод, фосфор. Полезни са за черния дроб, стомаха, понижават нивото на холестерола в кръвта, в лабораторни условия е доказано, че намаляват растежа на туморите.

Лешниците имат голямо количество витамини от групата В и Е, магнезий, калий, мед. Големият процент омега-3 мастни киселини ги прави незаменими за подмладяване на клетките.

Фъстъците са много богати на фолиева киселина и ресвератрол, който намалява риска от сърдечносъдови и рак, предпазва клетките от остаряване.

Плодът на кашуто наподобява круша, върху която е "костилка" в твърда черупка – тя се пече, за да се извади ядката. Обработката продължава с махане и на тъмната обвивка, която съдържа "мастило" за тъкани и причинява обриви. До пазара обаче не стигат необелени отровни ядки.

В никакъв случай не консумирайте гранясали ядки. Познават се по горчивия, неприятен вкус. В тях не само се разрушават напълно мастноразтворимите витамини Е и А, но и се образуват опасни химически субстанции, като пероксиди и др., които причиняват рак.

В заключение: суровите ядки са вкусна и полезна храна за всички – от децата до най-възрастните. Ако ги консумираме редовно (30 до 50 г дневно) ще бъдем здрави, умни и красиви!

Д-р Людмила Емилова

Защо не отслабвам от плодова диета?

Защо не отслабвам от плодовата диета? Почти цял месец карам само на плодове и зеленчуци, не ги смесвам и гледам общото количество да не е над 2,5 килограма на ден в пропорция 4:1. За набавяне на белтъчини и полезни мазнини – около 100 г сурови ядки, печени белени фъстъци или тиквени семки, като ги редувам за по-пълноценно хранене. Пия и поне 1,5 кг вода и по няколко кафета без захар. Но за цялото време съм свалила само 3 кг, а уж трябваше да са два пъти повече. Греша ли нещо?

М.С.

Мечтата на всяка жена е да има стройна фигура и да е здрава. За да има шанс да я осъществи обаче, умната жена ще се довери не на прочетеното тук и там, не на неуки лечители, а на лекар с опит и знания в тази област. Най-важно е препоръките да са лично за нея и да са дадени, след като се направят нужните лабораторни и инструментални изследвания се уточни здравният ѝ статус. Тогава се започва програмата, която включва:

1. Промяна в храненето:

- за начало – лечебно гладуване с индивидуално преценена от лекар продължителност
- след това природосъобразно хранене, съобразено с нуждите точно на тази жена
- къси програми на лечебно гладуване – 1 или 2 пъти седмично, 2 или 3 дни на пълнолуние и новолуние или 5 дни всеки месец. Коя точно програма ще изберем, зависи от това дали искаме да задържим постигнатото тегло, или се налага още да го намалим.

Повторение на по-дългите курсове на лечебно гладуване отново ще зависи от конкретния случай.

2. Промяна във физическата активност – но дали това ще е всекидневно ходене пеш сред природата, йога, китайска гимнастика, каланетика, пилатес, упражненията на Норбеков, паневритмия на Дънов, спортни танци, водна гимнастика или български хора – отново решава лекуващият лекар според физическото състояние, общите килограми и най-вече предпочитанията на човека.

3. Антистрес програми – медитация, разходки, общуване с хора, с които ни е изключително приятно и които ни зареждат с позитивна енергия. И тук изборът е конкретен!

В случая читателка не прави плодова диета, както си мисли! Режимът включва само 1-2 кг плодове на ден плюс 4 билкови чая с лъжичка мед и нищо друго. Това, което спазва, е природосъобразно хранене, при което би трябвало да поддържа едно и също тегло. Тъй като тя се храни със сравнително малки порции, има и леко намаление на теглото. По-голям и по-бърз ефект би имала с истинската програма на плодолечение на Лидия Ковачева, описана горе.

Ефектът върху теглото зависи от много фактори, но най-важни са първоначалните килограми. Винаги най-пълните свалят най-много, а слабите – най-малко. Конкре тен пример – млада жена от Стара Загора с тегло 318 кг за 10 дни свали 20 кг. Жена от Пловдив с тегло почти в норма, за да реши здравословни проблеми, направи 20 дни на плодове, свали само 2,5 кг, но вече е абсолютно здрава.

Д-р Людмила Емилова

Може ли сирената с благородна плесен да са вредни?

Много обичам сирена с т.нар. благородна плесен от сорта на рокфор и бри, но и изобщо всички "мухлясали", мъжът ми също, давам ги и на децата си още от малки. Скоро медицински грамотни познати изненадващо за мен ми казаха, че те не са много полезни, а даже за някои хора може да са вредни. Защо би било така? Трябва ли наистина някои хора да ги избягват (и ако да – кои), да ги ограничавам ли за сина и дъщеря си, които са съответно на 6 и 4 г.?

Криси Петрова

И децата знаят, че млякото и сиренето са много полезни и ако редовно се хранят с тях, ще пораснат бързо и ще бъдат здрави. Да, но... В последните десетилетия се трупат доказателства, че не е 100% истина. Това се отнася както за обикновените, така и за най-пикантните, т.нар. мухлясали сирена.

Деликатеси като рокфор, бри, горгондзола на масата говорят за изискан вкус и добри финансови възможности. Те са с добавена благородна плесен (синя, бяла, червена и др.) Под нейно влияние тези сирена съдържат повече минерали и витамини в сравнение с другите (калциеви, фосфорни соли, витамини А, D, B1,E, B2, PP). Но отделяйки субстанции срещу съперниците си в чревната стена, тези мицели унищожават нормалната микрофлора там, което води до дисбактериоза (развитие на вредни за човека микроорганизми).

Отпадните продукти на плесента са съставени от около 100 леко токсични субстанции, някои от които се натрупват в човешкия организъм. Затова не се препоръчва деца под 10 г. и бременни да консумират такива сирена. Освен това много от т.нар. меки и сини сирена се приготвят нарочно от непастьоризирано мляко. Това крие риск от предаване на зарази като листериоза (опасна за бременните), туберкулоза, "луда крава" и др.
Най-голямата разлика между обикновените и сирената с благородна плесен е в съдържанието на мазнини. При деликатесните тя е много по-висока и достига до 50-60%, а понякога и до 68%! Това са наситени мастни киселини и холестерол.

Редовната консумация на по-големи количества от тях води до високи нива на холестерол в кръвта, атеросклероза, затлъстяване, диабет. Повечето от тези сирена са и по-солени. Оттук – риск от високо кръвно налягане, отоци, увреждане на бъбреците. Поради високото съдържание на белтъчини сирената причиняват редица алергии. При "мухлясалите" това е още по-изразено, защото самите плесени са едни от най-силните алергени. И какво? Да се откажем ли от този деликатес? В никакъв случай! Но ще трябва да спазим определени препоръки:

1. Следим за срок на годност. Най-често е 60 дни, ако е по-дълъг, в сиренето има консерванти (много Е-та и сол). Не купуваме с изтекъл срок, защото крие голям риск за здравето ни.

2. Ако сиренето се рони, то е съхранявано неправилно, било е замразявано и не е годно.

3. Колониите от плесен трябва да обхващат малки участъци от сиренето. В противен случай то е стояло дълго в хладилник и е "презряло" – не купуваме.

А за истински добро деликатесно сирене спазваме препоръката на британските лекари – до 30 г на човек, придружено с чаша червено вино, което ще свърже и премахне леко токсичните вещества. Наздраве и добър апетит!

Д-р Людмила Емилова


Med05

Facebook