Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 

От 19 септември 2022 г. клиниката работи в х-л Аква Азур в курорта Св. Св. Константин и Елена

 

За информация и записвания – тел. 0888 951 288

24 часа

Полезно ли е периодически за общ детокс на организма по 10-ина дни да се пие активен въглен?

Твърденията, че активният въглен е детоксикатор, са ярък пример за това как като се знае само част от информацията, а не цялата, може да бъде много опасно.

Той е продукт от овъгляване на животински (кости, кожа) или растителни (дървесина, черупки на кокосови орехи, плодови костилки, торф) суровини.

Това, което го прави „активен“, е допълнителен процес, протичащ докато въгленът се образува, изложен на някои газове при много високи температури (до 900 градуса С). Образуват се огромен брой миниатюрни пори на повърхността на въглена – микроскопични капани за всмукване на различни съединения и частици.

При спешни състояния, предизвикани от поглъщане през устата на токсични вещества, лекарите употребяват активен въглен за резорбиране и извеждане от организма на отровите.

Активният въглен не се абсорбира от тялото, остава в храносмилателния тракт. За да работи в помощ на детоксикацията, в идеалния случай трябва да се приеме, докато токсините са още в стомаха, така че да може да се свърже с тях, преди перисталтиката да ги отведе твърде далеч в тънкото черво (където ще бъдат всмукани във вътрешната среда на организма и ще попаднат в кръвта). Явно идеята, че пиенето на активен въглен за няколко дни ще пречисти тялото от всякакви токсини няма смисъл от гледна точка на физиологията, защото той може да се свързва със субстанции само в стомаха и началото на тънките черва. А какво се случва с останалите отрови – натрупани в подкожната мастна тъкан, черния дроб, ставите и т. н.?

Ако все пак сте решили да ползвате активен въглен за детоксикация, съобразете се с факта, че употребата му за по-дълго време може да доведе до недостиг на магнезий и други минерални соли, микроелементи, антиоксиданти и още полезни хранителни вещества. Неприятно следствие ще е и появата на запек. Приетият въглен всмуква не само вредните, но и всички полезни и необходими микроорганизми в дебелото черво, предизвиквайки дисбактериоза с всички лоши последици.

Наскоро световна компания за „фреш“ и натурални сокове пусна линия зелени сокове с активен въглен в тях. Това всъщност може да направи въпросния продукт по-малко ефективен и здравословен. В сока активният въглен ще всмуче хранителните вещества и микронутриентите от плодовете и зеленчуците и ще възпрепятства тяхното пълноценно приемане от организма.

Друго погрешно схващане за активния въглен е, че той пречи на усвояването на алкохола и гарантира намаляване на махмурлука и степента на опияняване. Всъщност той не се свързва много добре с алкохола. Проучване, публикувано в Human Toxicology, е установило, че след няколко питиета нивата на алкохол в кръвта на изследваните са едни и същи, независимо дали са приели активен въглен преди това, или не са.

Дългогодишната ми практика показва, че много добър ефект за детоксикация има хидроколонтерапията. Тя се назначава от специалист. Прави се веднъж годишно (с 3 процедури), а при определени болестни състояния – два, максимум три пъти. Задължително е директното заселване на дебелото черво с Лактобацилус Булгарикус в края на третата процедура, последвано от ежедневния му прием през устата.

Съветът ми е за ефективна детоксикация вместо на активния въглен да се доверим и на суровите плодове и зеленчуци, пресни сокове от тях и зеленолистно смути. Изискват го реалностите на съвременния градски живот – замърсена почва и вода, храни боклуци, прекаляване с тонизиращи напитки, пушене, обездвижване и др. Известно е, че поне 120 000 химически вещества, резултат на човешката дейност, ни атакуват непрестанно и броят им се увеличава заедно с екстрите на удобния живот. Вместо да се отдаваме на паника, можем заедно с близките си хора да прекарваме повече време сред природата и да бъдем отговорни при избора на това какво ще сложим на трапезата.

Д-р Емилова


Phys24

Facebook