Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 

От 19 септември 2022 г. клиниката работи в х-л Аква Азур в курорта Св. Св. Константин и Елена

 

За информация и записвания – тел. 0888 951 288

24 часа

Може ли лененото семе да се консумира в печива и това намалява ли ползите от омега-3 мазнините? Хубаво ли е суровото ленено семе да се накисва, преди да се яде?

Здравословните ефекти на лененото семе наблюдавам от десетки години. Лично аз го ползвам и го препоръчвам за консумация сурово – смляно и поръсено върху предварително измитите и нарязани плодове в 10 ч. Важно е да се знае, че то трябва да се приеме до 15 минути след смилането. Причината е, че изложени на светлина и топлина, смлените семенца, за разлика от целите, много бързо гранясват.

Лененото семе е обект на интерес и употреба от древността. За него има доста крайни мнения – от феноменално въздействие до застрашаване с цианиди от съдържанието му. Но количеството на последните е твърде ниско и няма доказателства за рискове върху здравето. Точно обратното – както през вековете, така и в наше време, то е основа за лечение на редица тежки заболявания, включително ракови. Например Йоана Будвиг – доктор по химия и физика, е разработила изключително популярна и успешна система за лечение на рак /дори при вече налични метастази/ с вътрешен прием на смлени сурови ленени семена и мазане на тялото с преработено по неин патент ленено масло.

Най-важната съставка на лененото семе са омега-3 незаменимите мастни киселини, под форма на алфа линоленова киселина /ALA/. Тя представлява 54% от общото съдържание на мазнини в семенцата. Гарантира поддържане на нормална мозъчна активност, бори се с депресията, с честите възпаления, намалява броя на мастните клетки в организма и увеличава добрия холестерол. Здравословните ефекти на семената се дължат и на неразтворимите фибри /1 ч. л. – 2,2 г/ а сред многобройните фитонутриенти /антиоксиданти/се „откроява“ секойсоларициресинол диглюкозидът /SDG/ от групата на лигнаните.

Докато лененото масло не трябва да се нагрява, тъй като лесно може да се окисли и изгуби твърде много от своите ценни хранителни вещества, се оказва, че топлината няма същия ефект върху цялото лененото семе. Изследване върху термоустойчивостта на мастните киселини, проведено от департамента по научна нутриционистика – медицински факултет в Торонто, доказва, че количествата на ALA в целите печени ленени семена при температура над 178 градуса С, остават непроменени /както в суровите/. Друго проучване, извършено от селскостопански факултет във Финландия, с фокус върху стабилитета на лигнани от ленено семе, установява, че при термична обработка количеството им не се променя.

А накисването на суровите семена е популярен в нашата традиция начин за справяне с упорития запек. 1 с. л. цели ленени семена се измиват и се поставят в 1 ч. ч. вода за една нощ. Течността се изпива сутрин на гладно за радост на дебелото черво.

Д-р Емилова


Phys07

Facebook