Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 

От 1 юли до 31 август 2022 г. клиниката работи в х-л Боровец Хилс 

 

Местата в хотела са ограничени. Ако желаете само преглед, е необходимо да носите изследване на описаните в Диагностика кръвни показатели.

 

За информация и записвания – тел. 0888 951 288

24 часа

LCHF (Low Carb – High Fat – високомазнинна – нисковъглехидратна) диетата с ограничаване на калориите докъм 1800 дневно води ли до трайно отслабване с по-малко рискове за здравето от други диети или при по-висок калориен прием – около 2500 калории, но с всекидневен спорт по 1-2 часа?

Интересът към високомазнинната нисковъглехидратна диета (LCHF) се активира и затихва на приливи и отливи. Сред пионерите в приложението ѝ е шведската лекарка Анника Далгхарт. Тя съветва пациентите си със затлъстяване и диабет тип 2 да прилагат този начин на хранене.

Принципът е, че се ограничават въглехидратите, а се увеличава приемът на мазнини и белтъци в храната. Консумират се с предимство млечни продукти, яйца, риба, месо, ядки, растителни мазнини (зехтин, слънчогледово масло), краве масло, черен шоколад.

На д-р Далгхарт опонират различни диетолози и през 2005 г. се води проверка срещу нея от Борда по национално здравеопазване в Швеция. Становището е, че се стига до отслабване и намаляване на кръвната захар, но липсват данни за продължителните въздействия върху организма. Същият вид диети са тези на Аткинс и на Дюкан. LCHF несъмнено води до редуциране на телесна маса. Основният принцип при диетата е използването на мазнини като основен енергиен източник. Липсата на въглехидрати в тях временно понижава стойностите на кръвната захар. Но зад свалените килограми има сериозни рискове за увреждане на здравето.

Независимо от количеството на калорийния прием или двигателната активност постоянната консумация на животински мазнини и бетлъци крият следните рискове:

  1. Нарушава се киселинно – алкалният баланс в организма. Средата в организма – тъкани и клетки, е с повишена киселинност, както и кръвта, лимфата, жлъчният сок, урината. Това причинява заболявания и инфекции – остеопороза, камъни и възпаления в жлъчката и бъбреците и др.
  2. Липса на фибри. За разочарование на пристрастените месоядци и сиреноядци, в тези продукти, както и в останалите с животински произход, няма и 1 грам фибри, което ги обрича на изключително тежък хроничен запек. Той води до главоболие, мигрена, хронична умора, риск от доброкачествени, а по-често и злокачествени образувания на дебелото черво.
  3. Хиперлипидемия. LCHF несъмнено ще повиши нивата на триглицеридите и холестерола в кръвта, което ще доведе до отлагане на атеросклеротични плаки в артериите на всички органи. Фаталните последици са миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, ослепяване, бъбречна недостатъчност, ампутация на крайниците. Много често мои пациенти споделят как техни близки са били засегнати от изброените усложнения след дълго прилагане на диетите на Аткинс или Дюкан.
  4. Бъбречни заболявания. Всички животински храни – основа на тази диета, освен много мазнини, съдържат и голямо количество белтъчини. Те натоварват прекомерно бъбреците и ги увреждат. Резултатът е хроничен пиелонефрит и по-късно-поява на бъбречна недостатъчност.
  5. Повишени нива на пикочна киселина в кръвта. Причиняват се от големите количества животински белтък и неизбежно води до пристъпи от подагра.
  6. Хормонални смущения. LCHF и всички хранителни режими с високо съдържание на животински мазнини и белтъчини нарушават баланса на хормоните в организма. Високото ниво на хормона естроген е сред причините за рак на млечните жлези. Научни изследвания доказват, че при повишена консумация на млечни протенини се умножава до 4 пъти рискът от рак на простатата.

Добрата новина е, че на всички тези заплахи може да се противостои с природосъобразно хранене. Необходимо е в менюто да има много плодове и зеленчуци, пресни сокове от тях, зеленолистно смути, бобови и зърнени храни. Опитът ми от последните 22 години показва, че най-добрият вариант за бързо и трайно намаляване на килограмите и нивата на кръвната захар са различните форми на лечебно гладуване. При тяхното прилагане свалените килограми са за сметка на натрупаните през годините токсични отпадъци в организма. Колкото повече от тях изхвърлим, толкова по-здрави ще бъдем. Тогава няма да броим калориите, а радостните мигове в деня си.

Д-р Емилова


Phys14

Facebook