Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 

До 12 юни клиниката ще работи в х-л Аква Азур, курорт Св. Св. Константин и Елена

В периода 1 юли - 31 август 2022 г. ще предлагаме нашите услуги в х-л Боровец Хилс

 

 За информация и записвания – тел. 0888 951 288

 

 

24 часа

Кестените може ли да се ядат и сурови? Варените и печените да се избягват ли от пълни хора?

Известно е, че кестенът се родее с картофа заради високото съдържание на нишесте. Не така популярно е, че кестенът има по-близко „родство“ с портокала – по високото количество витамин С. 100 гр ядки осигуряват 43 мг витамин С (72% от необходимата дневна доза).

Кестените могат да бъдат варени, печени, на пара, да се хапват сурови или да се използват под формата на брашно – самостоятелно или в комбинация с други култури за приготвяне на различни печива. В суров вид ядките на кестена съдържат танини, но в ниска концентрация, което ги прави годни за консумация. По тази причина при хора със стомашно-чревни проблеми е възможно да причинят оплаквания. Не се препоръчва прием на сурови кестени и при наличие на тежки бъбречни заболявания /бъбречна недостатъчност, гломеруло- или пиелонефрити/, хепатит и бременност.

Важно е да се знае, че кестените не съдържат глутен, за това попадат сред най-популярните съставки при приготвянето на храни, предназначени за глутеночувствителни, алергични към пшеница и болни от цьолиакия пациенти.

Както повечето ядки, кестените съдържат фитинова киселина, за която има данни, че може да възпрепятства усвояването от организма на минерали като калций, желязо и магнезий. Съдържанието в тях обаче е доста ниско. В действителност в кестените тя е в пъти по-малко отколкото в бадемите и орехите.

Защо кестените са толкова полезни за всички, включително и тези с наднормено тегло?

  1. За разлика от други ядки и семена, са с относително ниско съдържание на калории, носят по-малко мазнини, но са богати източници на минерали, витамини и фитонутриенти.
  2. Съдържат главно нишесте за разлика от други ядки и семена, които са с високо съдържание на калории, протеини и мазнини.
  3. Добър източник са на диетични фибри – осигуряват 8,1 грама (около 21% от дневното препоръчвано количество) на 100 грама ядки. Фибрите спомагат за регулиране на нивата на холестерол в кръвта и ни защитават от редица хронични заболявания.
  4. Подобно на зеленолистните зеленчуци, кестените са богати на фолати, което е рядко срещана и почти уникална тяхна функция в сравнение с другите ядки и семена. 100 гр кестении осигуряват 62 мкг на фолати (или 15,5%). Фолиевата киселина е необходима за образуването на червени кръвни клетки и ДНК синтеза. Достатъчна консумацията на храни, богати на фолати в периода на зачеването, помага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба в плода.
  5. Богат източник са на мононенаситени мастни киселини като олеинова (18:1) и палмитолеинова (16:1). Научни изследвания доказват, че мононенаситените мазнини в диетата помагат както за понижаване на LDL (лошия холестерол), така и за повишаване на HDL (добрия холестерол).
  6. Кестените са отличен източник на минерали като желязо, калций, магнезий, манган, цинк и фосфор, освен това осигуряват много добро количество калий (518 мг / 100 г). Калият има диуретично действие, намалява сърдечната честота и кръвното налягане. Желязото играе главна роля при преноса на кислорода към всички клетки на тялото. Магнезият, калцият и фосфорът са главните минерали, изграждащи костите.
  7. Кестените са витаминна бомба. Добре е представена групата витамини В. 100 гр ядки осигуряват 100% (от препоръчителния дневен прием) от вит. В1, 11% от вит. В3, 29% от вит. B6 и 12% от вит. В2.

Лично аз препоръчвам кестените да се приготвят на пара. Така те най-добре запазват полезните си съставки и няма риск развалените от плесени и червеи, да придадат горчивия си вкус и на останалите, в случай че ги приготвяме варени.

Нека се порадваме на отиващата си есен и да пренесем от нея в зимата заредени със слънчева светлина кестени – за здраве и настроение.

Д-р Емилова


Emi02

Facebook