Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Може да звучи странно, но в по-ранни времена хората са знаели как да се запазят зеленчуците за дълги периоди от време без използването на фризери или консервиране. Това е било възможно чрез процеса на лактоферментация с участието на Lactobacillus plantarum. Чрез него скорбялата и фруктозата в зеленчуците и плодовете се превръщат в млечна киселина, а тя е естествен консервант, унищожител на бактериите на гниенето. Газовете, отделяни при този процес, са фактор за развитие на ракови заболявания. За това продуктите на ферментацията са всепризнати при профилактиката срещу него. Подобрявайки дейността на храносмилателната система, млечно киселите бактерии спомагат и за повишаване на общия имунитет и устойчивостта ни срещу инфекциите, характерни за есенно-зимния период. Доказано е, че плантарумът спомага и за производството на нервнотрофичен протеин в централната нервна система /хипокамп/ - мощно средство срещу депресия и липсата на концентрация.

Полезните рецепти изискват да се подбират зеленчуци от чиста градина или доставени от производител с отговорно отношение към земята и роденото от нея. Не препоръчвам за консервант да се разчита на голяма концентрация на сол. Много семейства, включително и моето, влагат 2,5% едра морска сол в туршиите, вместо препоръчваните в повечето рецепти 4, и дори 8%. С помощта на популярните в недалечното минало вишневи и лозови клонки, хрян, чесън, зърна хвойна, дафинов лист, мед и др., както и на по новия за нашата трапеза джинджифил, туршията ще стане вкусна, полезна и гарантирано няма да се развали. Наистина ли много солените туршии са вредни? Според дългогодишно изследване на Департамента по селско стопанство на САЩ /USDA/, високото съдържание на натрий в туршиите ги прави опасни и неподходящи при хипертония, диабет, бъбречни заболявания, гестационен диабет, затлъстяване. Прекаляването с тази солена и пикантна храна причинява обостряне на гастрит, язви, гастроезофагеална рефлуксна болест, отоци по тялото. Важно е да се знае, че при допълнителна термична обработка и консервиране полезните вещества от зеленчуците и пробиотиците напълно се губят. За това не препоръчвам останалото напролет кисело зеле, както и други туршии да се слагат в буркани и да се варят за по-продължително съхранение.

В нашите географски ширини на особена популярност се радва киселото зеле. Количеството на витамин С в него е като това в цитрусовите плодове. Откриват се и витамини от група В, каротин, калций, желязо, както и витамин РР, укрепващ стените на съдовете и намаляващ пропускливостта им. В зелето - сурово и кисело, е наличен ендол-3-карбинол. Това е мощна антиракова молекула, особено ефикасна за защита срещу рака на дебелото черво.

През 2005 г. екип изследователи от Полша и САЩ наблюдават значително по-висока честота на рак на гърдата сред полските жени, които са имигрирали в Съединените щати. Те сравнили полякини от райони в близост до Чикаго и Детройт с жени, които са все още живеят в Полша и констатират, че ракът на гърдата е три пъти по-висок за полските имигранти. Оценяват различните фактори и стигат до заключението, че консумацията на лакто-ферментирало кисело зеле е възможен фактор за различните проценти на рак. Жените в Полша са яли средно 13,6 кг сурово кисело зеле всяка година, докато полските жени в САЩ - около 4,5 кг.

Киселото зеле е със специално въздействие върху акнето. Това не е животозастрашаващо заболяване, но за много млади хора е повод за крайно неудобство и притеснение. Справянето с акнето започва с ефективно "прочистване на червата" и създаване на здрава чревна флора. Най-добрият лек за вашия тийнейджър да яде всеки ден прясно, непастьоризирано традиционно приготвено кисело зеле, чието високо съдържание на сяра е особено ценно при почистване на кожата.

И да не пропускаме една важна препоръка за полезността на туршиите. Като всяко друго блюдо, предназначено за любимите ни хора, приготвянето трябва да става с любов, за да сме здрави и жизнени.

Д-р Емилова


Emi09

Facebook