Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Следя рубриката почти от нейното начало и след разясняването на плюсовете и минусите на високомазнинната нисковъглехидратна диета си задавам аналогични въпроси и за диетата с почти пълно лишаване от мазнини при среден до висок прием на бавни въглехидрати и умерен на белтъчини, повечето растителни. Това здравословно отслабване ли е?

Жанет

„Да!“ и още няколко пъти „Да!“, Жанет. Изключването на вредни мазнини, предимството на въглехидрати с бавно освобождаване на глюкозата и на растителни белтъчини е верен път към здравословното отслабване.

Разбира се, вниманието към менюто изисква последователност, но съветът ми е тя да не се превръща в ограничаваща крайност. Днес в света има няколко популярни и на моменти конкуриращи се течения във високовъглехидратното хранене. Ето някои от основните:

  1. „80-10-10“ - на д-р Дъглас Греъм, включваща само сурови плодове, зеленчуци и сурови семена, така че всеки ден да приемаме 80% въглехидрати, 10% белтъчини и 10% мазнини. Изцяло са отречени чистите растителни мазнини и животинските храни.
  2. „Raw Till 4“ - суровоядство до 4 ч. следобед. Създадена е от Харли Джонстоун - Дюриънрайдър и Фрии Лий - много популярни в световната веган общност. Те препоръчват храни с минимум 3000 калории дневно и достатъчно движение.
  3. „Стилът Макдугъл“ - създаден от д-р Джон Макдугъл. Философията му е, че няма устойчива цивилизация, чиято диета да не е базирана на скорбялата от цялостни храни. Д-р Макдугъл е и личен диетолог на Карл Луис по времето на най-голямата му олимпийска слава. Постиженията му все още не са достигнати от нито един професионален спортист и са направени при спазване на изцяло веганска диета, изготвена тогава от Макдугъл.

Изброените примери на хранене с прием на много въглехидрати и малко мазнини включват и ограничено количество белтъчини, но само с растителен произход. От въпроса ви разбирам, че вашето желание е да отслабнете здравословно, приемайки и малко животински белтъчини.

Това според мен е възможно при съотношение 90% сурови плодове и зеленчуци и нерафинирани растителни храни и 10% преработени храни и такива с животински произход. Менюто за деня ще включва - до обед: първо - вода или билков чай, около 10 ч. - сурови плодове или сокове фреш от плодове или зеленчуци, както и смути от зеленолистни. Обедът и вечерята се състоят от: голяма салата от сурови зеленчуци, и порция готвени или задушени на пара зеленчуци, бобови или зърнени храни. Към салатите по желание може да се прибавят сурови семена или ядки. Веднъж седмично към салатата - на обед или за вечеря, се включва и някаква животинска храна - избираме между месо, млечен продукт, риба, яйца. Разбира се, без химикали и хормони в тях.

Този здравословен начин на хранене не е диета за няколко дни или месеца, а програма за цял живот. Той ни осигурява много фибри, както и достатъчната концентрация на истинските хранителни вещества - фитохимикали, антиоксиданти, витамини, минерали и микроелементи. Тяхното измерване е по скала от 0 до 100, създадена в резултат на дългогодишни научни изследвания, обобщени от д-р Джоуел Фърмън. На върха и са зеленолистните зеленчуци (95-100), следвани от другите зеленчуци (50), сурови плодове (45), бобови (40), сурови ядки и семена (30), тиква и други скорбялни зеленчуци (25), пълнозърнести храни и картофи (20), риба (18), месо (6), сирене (3). Очаквано 0 полезни съставки има в храните от бяло брашно и захар и в безалкохолните напитки.

Моят опит показва, че колкото повече сурови плодове, зеленчуци и нерафинирани растителни храни присъстват в менюто ви, Жанет, толкова по-бързо ще стигнете до идеалното си тегло и ще успеете да го задържите. Бонус към това ще са впечатляващо стройната фигура, неизчерпаемата енергия и ведрото настроение.

Д-р Емилова


Phys33

Facebook