Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Безопасна ли е домашно маринованата риба? Може ли да се оползотворят по някакъв начин и главата и кожата?

Интересът към рибата трябва да е постоянен, а не само в дните около Никулден. Консумацията и у нас е твърде ниска и така се лишаваме от нейните ценни съставки. Според проучване на Националния агрокултурен институт на САЩ /NSDA/ само в 100 г сурова риба скумрия или херинга има 177 ккал, при съотношение 50% белтъчини и 50% мазнини. Отличното качество на тези мазнини се определя от съотношението на незаменимите Омега 3 есенциални мастни киселини към Омега 6. То е приблизително 20 : 1 в полза на Омега 3. А това е много важно, защото в менюто ни днес присъстват много повече храни с преобладаващи Омега 6, което е причина за затлъстяване, диабет тип 2, чести възпаления, дори рак.

Според Американската диетологична асоциация е необходимо да се консумира риба 2 пъти седмично, за да предпазим мозъка и сърдечносъдовата система от заболявания. Причината е докозахексаеновата киселина /ДХК/ - една от трите Омега 3 мастни киселини, чието количество е най-голямо именно в рибеното масло. Тя способства за подобряване на настроението и когнитивните функции на мозъка. Доказано е, че при подрастващи деца тя подобрява коефициента на интелигентност и активизира паметта. Недостигът и се свързва със състояния като деменция и Алцхаймер. Според дерматологично тестване от учените Макардъл, Фрийдман и Сторий незаменимите Омега 3 мастни киселини понижават интерлевкините и тумор-некрозис фактора, отделяни при възпалителни процеси в тъканите. Рибата съдържа и т. нар. биоактивни белтъчни молекули, които в опорно - двигателната система имат роля за предпазване от възпаления и подпомагат подвижността на ставите.

Добър вариант за абсорбиране на полезните термолабилни мазнини от рибата е мариноването. Разбира се, трябва да изберем екземпляри, прясно уловени в чисти, отдалечени от морския бряг води. При мариноването се избягва топлинната обработка, разрушаваща голяма част от полезните вещества. Но консумацията на сурова риба, каквато всъщност е маринованата, крие и рискове от евентуални паразити по нея. Те се прикрепят към кожата на рибата и в комбинация с промишлени отрови от замърсени крайбрежни води могат да причинят различни увреждания. За това рибата се почиства внимателно от люспи, глава, опашка, вътрешности и тогава се пристъпва към останалата и обработка в домашни условия. Според различни препоръки за премахване на паразитите може да се приложи предварително замразяване при температури от минус 20 до минус 35 градуса, както и осоляване с различна продължителност и концентрация. Като се има предвид, че фризерът у дома няма такива „арктически“ характеристики, а солта е сред най-вредните „бели“ отрови за модерния човек, най-добър вариант за рибата на трапезата ни е да е старателно почистена и приготвена без сол. Прекаленото осоляване я прави напълно неподходяща за деца, бременни и хора с високо кръвно налягане, атеросклеротични отлагания по съдовете, бъбречни заболявания, затлъстяване, често появяващи се отоци, алергии и др.

При северните народи, които традиционно консумират много риба, не при всяко мариноване се включва сол. Ето една такава рецепта от Швеция с дози за 4 порции - 350 г филе от херинга /у нас - от скумрия/, 150 мл оцет, 150 мл вода, 60-70 г захар, дафинов лист, по 1 с. л. едро счукан черен и бял пипер, 5-6 зърна карамфил, 2-3 глави червен лук /на шайби/. В голям буркан се редят на пластове рибните филета и лукът. Водата, оцетът, захарта и подправките се смесват в малка тенджера и се слагат на умерен огън, докато заврат. Веднага след това сместа се маха от огъня и се оставя да се охлади. Рибата и лукът се заливат с охладената марината с прибавените подправки. По желание може да се прибавят още лимонова кора, бахар, синапени семена и др. Затвореният буркан се оставя в хладилник за 48 часа.

Приготвена по този щадящ начин, рибата ще ни се услади здравословно. А с главата и може да направим празник на котката си, но ако наистина е вече член на семейството, не бива да прекаляваме.

Д-р Емилова


Emi20

Facebook