Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

За първа година постя стриктно според християнската традиция. Чакам с нетърпение Рождество – и заради атмосферата и заради вкусната храна за Коледа и Нова година. Как да направя прехода към традиционните ястия, трябва ли да избягвам нещо?

Стела

През последните години се забелязва увеличаване на хората, които постят и са запознати с изискванията на религиозния канон. По-голяма несигурност човек изпитва при връщането към обичайното хранене. Особено ако е натрупал лош опит от резките промени. От една страна, човек иска да съпреживее пълноценно традицията и за охолно празнуване на християнския празник, от друга, се влияе от суеверието, че изобилието на масата е залог за благодатно бъдеще, от трета, се страхува, че дадените от народопсихологията "норми" за отрупване на масата на Коледа може да претоварят пречистения от постите организъм.

Празникът ще остави светли спомени, ако се съобразим с основния природен закон да искаме и вземаме само това, което е необходимо за живота. Здрав е човекът, който не се лишава от нужната му храна, но не се поддава на измамното чувство, че повече, при това от всичко, е равно на по-добре.

Стела, независимо по коя причина сте постили, вашият избор ви е приближил към традиционния начин на живот, благодарение на който българите са били здрави и дълголетни. През по-голямата част от годината те са се хранели без месо и мляко. Ако сме здрави и след постите проявим умереност, като не се опитаме в един ден да изядем накуп избягваните до момента храни, можем да си позволим да хапнем от всичко, което обичайно се слага на празничната маса.

Реално тържествата започват на Бъдни вечер. Запазете мярката, независимо от традицията за 7-9-11 ястия. Опитайте ги, но по малко и не наведнъж. Това ще подготви организма за разнообразието от храни, което го очаква на Рождество. За закуска изберете плодове, плодов, зеленчуков или смесен фреш – ще ви дадат енергия, без да ангажират организма с трудоемка дейност като храносмилане на тежки храни. Така тялото ще има повече сила за изхвърляне на токсините и изграждане на нови здрави клетки. Ако се нуждаете от повече тонус, може 2 часа преди обяда да си направите зелено смути. На обяд и на вечеря можете да хапнете ястия с умерени количества месо – за предпочитане птиче, и млечни продукти. Опитайте да спазите 5 универсални правила, които са особено важни при захранване след пости или някаква диета.

Първото: основните хранения да започват с голяма салата от сурови зеленчуци.

Второто: да не консумирате в едно хранене или ястие едновременно месо и мляко или млечни продукти. Различните видове белтъчини в тях се смилат по-бързо и се усвояват по-добре на отделни приеми.

Третото: давайте си "почивка" между салатата, основното и десерта. Сладко завършване на храненето по принцип не е нужно на организма, но по изключение на празници се поднася десерт и в семейства, които обикновено го пропускат. Няколко пъти в годината няма да нанесат вреда на здравето, но го направете по интелигентния начин. Не прекалявайте с количеството, яжте десерта самостоятелно и поне 2 часа след основното. Същото правило важи и за традиционните сушени месни мезета, които се поднасят в продължаващата до късно през нощта вечеря. Месото, което е с преобладаващо белтъчно съдържание, изисква за храносмилането си кисела среда, а десертите, които са предимно въглехидратна храна, се нуждаят от алкална. Когато ги нахвърляме в стомаха безразборно, даваме на организма разнопосочни "команди" и логично се стига до хаотична биохимична реакция. А именно забавено храносмилане, дълго задържане на храната в стомаха и ферментация. Най-очевидните последици са тежест, киселини, газове, но е смутен целият процес на смилане и усвояване на храната, както и изхвърлянето на отпадните продукти и токсините.

Четвърто: не прекалявайте с алкохола. Да обясняваме защо, ще е обида за интелигентността на читателите.

Пето: яжте само ако сте гладни, независимо че масата е отрупана. Така се грижите и за своето здраве, а и за хората, с които споделяте празника. Установено е, че в компания човек яде повече. Обяснението е в т. нар. огледален синдром – социалната ни природа показва одобрението към хората, които обича, като вземаме участие в това, което правят. Ако не вярвате, огледайте се, когато някой поднесе хапка към устата си.

Желая ви пълноценно общуване с любимите ви хора! От разговорите с тях ще запазите повече топли спомени, отколкото от изядените деликатеси.

Д-р Емилова


Phys09

Facebook