Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Знам, че червеното цвекло е полезно, но за максимален ефект да го съчетавам ли с нещо? На сок или салата е по-добре?

Научните изследвания днес потвърждават нещо, което много от народите са открили от опит – червеното цвекло е една от най-достъпните и едновременно много полезни храни. В него биоактивните вещества са силно концентрирани и въздействието си проличава от малки количества пресен зеленчук или прясно изцеден сок от него. Затова е подходящ за смесване в плодови, зеленчукови или плодово-зеленчукови коктейли, при което ефектът се усилва допълнително от съставките на другите продукти. Получава се онзи максимален ефект, който науката нарича синергичен, а разговорно може да бъде обяснен със сравнението, че крайният положителен ефект от коктейла е по-голям от аритметичния сбор от ползите на всяка от съставките.

В китайската традиционна медицина има понятие “магическа напитка”, или “чудо напитка”, наричана така заради мощното ѝ въздействие върху здравето. Тя представлява прясно изцеден сок от равни количества червено цвекло, ябълка и морков. По желание и за вкус може да се добави и малко току-що изцеден лимонов сок. Тази напитка е включвана в профилактиката и лечението на сърдечносъдови и бъбречни заболявания, дори като част от терапиите срещу рак.

Днес науката обогатява практическия опит с доказателства за укрепване на здравето и повлияването на редица патологични състояния. Освен сърцето, мозъкът, бъбреците, белият дроб, ползи от магическата напитка могат да извлекат и черният дроб, жлъчката, стомахът, червата, очите, кожата, ставите, панкреасът.

Подпомага се и имунната система – тройната комбинация има противовъзпалително действие. Същият ефект има и салата от червено цвекло, морков и ябълка. Този избор предоставя допълнително предимство, ако целта е да се приемат и всички фибри.

Когато изборът пада върху сока и препоръката е фрешът с червено цвекло да се консумира в моновариант, трябва да се очаква бурна дезинтоксикация. Тя е прекрасна за организма, но големи количества сок от червения кореноплод в началото може да предизвикат гадене, световъртеж и обща слабост. Затова винаги се започва с малка доза – например 50 мл. Или същото количество в комбинация с 250 мл сок от моркови или с по 120 мл фрешове от моркови и ябълки, като постепенно трите съставки се изравняват.

Редица научни изследвания от последните години доказаха изключително добрия ефект на червеното цвекло върху кръвоносните съдове и кръвното налягане. Съдържащите се в него нитрати (в малки количества те не са опасни, опасни са нитритите) се преобразуват в тялото в азотен окис, който поддържа разширени кръвоносните съдове. Това води до по-добро кръвоснабдяване на органите и до понижаване на високото кръвно налягане.

Магнезият в зеленчука регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява образуването на тромби. Наличният в него витамин U е много полезен за заздравяване на язви на стомаха и дуоденума. Хлорът упражнява противоалергично и прочистващо бъбреците, жлъчния мехур и лимфата действие, а сапонините намаляват т. нар. лош холестерол.

Червеното цвекло има предимство пред други зеленчуци с оптималното си съдържание на бетаин – биоактивно вещество, което подпомага усвояването на белтъчините и подобрява работата на черния дроб. За укрепването на стените на капилярите и стимулирането на образуването на червени кръвни телца допринасят флавоноидите. Но в зеленчука има и йод - помага на пациенти с понижена функция на щитовидната жлеза; цинк – удължава действието на инсулина при диабетици; добро съотношение на калций и натрий, което благоприятства разтварянето на камъните в бъбреците и жлъчката и плаките в артериите.

Изброеното не изчерпва списъка с добрините, които червеното цвекло предоставя. То подобрява паметта и съня, има добър ефект при подагра, при дисменорея, тежък климакс. Изключително полезно е за имунитета и оттам – за предпазване от рак. Най-отчетлив ефект има при тумори на дебелото черво, мозъка, белия дроб.

Освен с моркови и ябълки червеното цвекло може да се консумира и като част от фреш коктейл или салата с моркови и краставици. Може да се приготви и на пара. Моята любима рецепта за сезонна салата е сурово настъргано червено цвекло с една кисела ябълка и шепа рукола, овкусени с лимон, зехтин и чесън.

Д-р Емилова


Med06

Facebook