Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Обещах си от първия ден на новата година да се храня здравословно, обаче без сектантска праволинейност. Тълкуването на здравословното хранене непрекъснато се променя. Какво препоръчвате?

Йоана Л.

Принципите на здравословното хранене не се променят толкова динамично, колкото може да изглежда в публичното пространство, където с етикет „ново“ се преоткриват вечни истини. От древността до днес еталон за полезно е храната, която природата ни предлага. Колкото по-малко преработена е тя и през колкото по-щадяща кулинарна обработка е преминала, толкова по-пълноценна е.

Йоана, поздравявам ви за смисленото новогодишно обещание, което си давате.

Гарантирам, че може да направите прехода без глад и мъченическо чувство, без фанатични забрани. Не е нужно за човека в добра форма да се откаже от начина си на хранене, а гъвкаво да го вмести в принципите на здравето. За тази цел до обяд давайте почивка на организма от тежка храна; намалете месото и млякото и продуктите от тях, особено преработените и снабдени с всевъзможни Е-та; ограничете добавянето на сол; сведете до изключение употребата на захар и бяло брашно; заменете подсладените и газираните напитки с пречистена от химикали вода, чай, прясно изцедени сокове.

Едновременно с това се стремете 80% от храната ви за деня да са сурови плодове и зеленчуци и фрешове и смути от тях; при равни други условия да избирате храни с повече фибри; да включвате средно по една бобова и една зърнена храна на ден; по-голямата част от менюто ви да е приготвено вкъщи или в заведения, които гарантират, че предлагат домашна кухня с биопродукти. На празници няма да е проблем да изпиете чаша истинско вино или бира. При желание за разтоварващ режим, 2 дни в седмицата може да се храните със сурови плодове, зеленчуци, живи кълнове, предварително накиснати семена и ядки. Всичко това осигурява здравето на дебелото черво и по този начин намалява с около 80% рисковете от заболявания.

Като подкрепа за новия път ви предлагам отговорите на най-често задаваните ми въпроси от хора, които подобно на вас търсят по-здравословен модел на живот. Много се радвам, че през последните години това се превръща в тенденция и сред младите.

До обяд консумирайте само плодове или фреш от тях, или плодово-зеленчуков сок, или смути.

Плодовете яжте предимно самостоятелно и поне ½ час преди хранене. Няма ограничение за количеството. В смесени фрешове ограничете асортимента до 3 вида плод. В смути – а и като цяло, давайте предимство на зеленчуците и особено на зеленолистните.

Обядът и вечерята започвайте винаги със салата от пресни сезонни и отгледани без химия зеленчуци. Овкусявайте с натурален лимонов сок, зелени подправки и при желание – семена, ядки, зехтин, олио от тиквени семки, от орехи и др. Гледайте на салатата като на основно ястие, а на традиционното „второ“ – като на гарнитура, дори когато то е съставено от готвени зеленчуци.

Препоръчвам седмично да включвате ястия от бобови (боб, нахут, грах, леща и др.) на 6 хранения и на 4 - зърнени (булгур, кафяв и черен ориз, царевица и др.). Към тази група се причисляват и зърноподобните култури киноа, амарант, чия. Идеално се съчетават със зеленчуци. Най-полезно е ястията да се приготвят чрез варене, задушаване, печене в зависимост от специфичната природа на продуктите. Бобовите храни са по-подходящи за обяд, а зърнените – за вечеря (около 18 ч.).

Препоръчвам консумацията на месо, риба, мляко и млечни продукти да е средно до 2 пъти седмично в обичайните порции. След този съвет винаги ми отправят въпроса дали това е забрана на шопската салата. Не, но е добре пристрастието към сиренето да се култивира. Компромисът е да го консумираме най-много веднъж на ден, бучката да е до размера на кибритена кутийка и да е обезсолена. Другата традиционна храна – киселото мляко, също е изключение от правилото, но нека е общо до 1 кофичка за седмицата.

Ако обичате шоколад, си правете домашен с поне 70% чисто какао. Количеството – по 1-2 парченца до 2-3 пъти седмично.

Наред с храненето условие за здраве е и движението – поне ½ ч. ходене или спорт на ден.

Д-р Емилова


Emi18

Facebook