Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Доста продукти се нуждаят от разваряване. За кои е подходящо това да става в тенджера под налягане – на висока температура, но за сравнително кратко време, и за кои – чрез продължително готвене в слоукукър – на ниска температура, но в продължение на 6-8 часа?

Теодора от София

Колебанията при избора между бързо и бавно готвене лесно се преодоляват, когато се даде превес на суровата храна в менюто ни. Ако заложим на дневен прием на поне 80% сурови храни, ще си спестим сериозни заболявания и като бонус ще имаме стройно тяло и красива усмивка. Разбира се, горещо приветствам т. нар. бавно хранене да измества тъпкането на крак с вредни неща – мазни, пържени, с бяло брашно и бяла захар и др.

В българската национална традиция се откриват доста точни съответствия с готвенето под налягане и на много бавен огън. Капакът на гърнето, в което се сварявало месо със зеленчуци, се замазвало със солено тесто. Това имало и ритуален характер, защото месо на трапезата означавало празник. А в пещ се печали по няколко часа цели птици или агнета, но също и телешкият гювеч.

И в модерната кухня двете технологии имат свое място и са приложими на пръв поглед за всички продукти. Важно е да се съобразяваме и с препоръките на производителите за безопасна употреба. Това е свързано и с ефектите на крайния резултат.

И да не забравяме, че колкото по-щадяща е кулинарната обработка, толкова повече безценни съставки от храната ще постъпят в нашите клетки и ще ги активират. Затова на моите пациенти препоръчвам храните, които не могат да се консумират сурови, да се приготвят на пара. Така се запазва и цялата гама от най-полезни хранителни вещества – витамини, минерални соли, микроелементи, фитохимикали, антиоксиданти и др.

Другият, сравнително щадящ метод, е бавното готвене на по-ниски температури. При него също се запазват много от ценните съставки на храната. Бързото готвене на висока температура е препоръчително да се прилага най вече при бобови храни. За тях не е подходящо бавното готвене или по-точно готвенето с уреди, влезли у нас с английското си наименование слоукукъри.

Защо? Защото суровият боб, особено червеният, и в по-малка степен някои други (например белият боб), съдържат токсина фитохемаглутинин (лектин, който не се разгражда от тялото и обикновено предизвиква имунен отговор). Той се разрушава чрез кипене, но не при по-ниските температури при бавното готвене. По тази причина сухите зърна трябва да се варят на 100° С в продължение на 30 минути, преди да се забави готвенето, а ако сме накиснали зърната от вечерта, трябва задължително да им отцедим водата и да ги готвим на висока температура минимум 10 минути, за да се деактивира фитохемаглутининът.

По тази причина най-подходяща за различните видове фасул остава тенджерата под налягане, като все пак е препоръчително да го накиснем поне за 12 часа.

Д-р Емилова


Clinic07

Facebook