Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Свинската мас има по-малко наситени мазнини от кравето масло и по-малко калории в сравнение с него, това прави ли я по-добър избор на животинска мазнина?

Михаил

Във въпроса на читателя се открива предположението на част от отговора. Действително чистата свинска мас съдържа по-малко наситени мазнини – около 39 грама на 100 грама продукт, в сравнение с кравето масло – около 50 грама на 100 грама продукт, но обратно на твърдението на Михаил, повечето калории са в свинската мас.

Според Националната база данни за хранителни продукти в САЩ килокалориите за 100 грама в маста са 902, а в кравето масло – 717. И двата продукта имат предимството, когато са в чист вид и с доказан произход, да не съдържат така вредните и опасни трансмазнини – бич за модерния човек. При избора на мас или масло трябва да се съобразим със здравословното си състояние и някои особености в съдържанието на двете мазнини.

В свинската мас има по-малко холестерол – 95 милиграма, и повече мононенаситени мастни киселини – 45,1 грама. В кравето масло има повече холестерол – 215 милиграма, и почти двойно по-малко мононенаситени киселини – 23,4 мг. Мононенаситените киселини подпомагат повишаването на "добрия" холестерол и снижават общия и "лошия" холестерол, като по този начин предпазват от сърдечносъдови – заболявания. В свинската мас се съдържа и линоленова киселина, която защитава организма от възпалителни заболявания.

За кравето масло е доказано, че има много фосфолипиди (лецитин) – антагонисти на холестерола. Важно е да се знае, че то е много богато на витамин A (2499 единици – 50 процента от потребностите за деня), витамин E (2,32 мг), витамин B12 (0,17 мкг), витамин K (7 мкг).

Свинската мас пък е шампион по съдържание на витамин D (102 единици – 26% от препоръчителното количество за деня), витамин D3 (2,5 мкг). А холинът (витамин B4) в свинската мас е с по-високо съдържание от този в кравето масло – 47,9 срещу 18,8 мг.

Дълго време и свинската мас, и кравето масло бяха заклеймявани като лош хранителен избор, но в последните години в резултат на нови научни изследвания те са реабилитирани. Може да се включват в малки количества в менюто на хората, които не са вегани. По-добрият избор за любителите на маслото е то да се приготви и консумира под формата на гхи. Популярността на гхи се дължи на факта, че след пречистването му от водата и белтъците то увеличава полезните си качества и срока за съхранение. Мащабни проучвания, проведени в различни щати на Индия, показват, че броят на сърдечносъдовите заболявания там, където се консумира само гхи, е много по-нисък от местата с доста краве масло в менюто.

У нас свинската мас е имала разпространение и тежест на традицията както гхи за други народи. Използвана е за приготвяне на ястия и пържене. Съвременни проучвания показват, че точката на димене (показател за токсично преобразуване на мазнината при топлинна обработка) за маста е 188 градуса, а за маслото – 177.

Съветът ми е двата продукта да се ползват ограничено – не повече от веднъж седмично и винаги в комбинация със свежи зеленчуци. И още – ако прасето и кравата са се хранили с трева и коприва, каквото и да изберем – мас или масло, ще имаме по-малко риск за здравето в сравнение с всяка промишлено обработена стока в лъскава опаковка.

Д-р Емилова


Phys40

Facebook