Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 От 16 септември клиниката ще работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

 

Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

24 часа

Ако въпреки че е по-пълноценен, кафявият ориз съдържа повече арцен от белия, да го намалим ли?

Асен, 36 г.

Да, вярно е, че кафявият ориз е с по-високо съдържание на арсен от белия. Но също така е вярно, че по-голямата част от арсена – 75 процента в храната ни идва от животински продукти – говеждо месо, млечни продукти, свинско, хотдог, яйца.

Арсенът присъства в околната среда заедно с други химични елементи като част от земната кора, но може да бъде натрупан и в резултат от човешка дейност. Намира се във водата, почвата, въздуха, храната и е в органична и неорганична форма. От значение за хората и тяхното здраве е количеството на неорганичния арсен, който кумулира в клетките на организма и е с канцерогенен ефект. Той се трупа в клетките на различни диви и културни растения, но по-голямо количество се концентрира в ориза, тъй като при отглеждането му се използват големи количества вода, позволяващи лесното му просмукване от почвата. Продължително проникване на арсен в организма крие риск от рак на белия дроб, пикочния мехур, кожата или сърдечносъдови проблеми. Най-застрашени са бременните, кърмачетата и малкитете деца.

През 2011 г. проф. Брайън Джаксън – аналитичен химик и изследовател от колежа в Дартмут, публикува доклад за наличие на неорганичен арсен в бурканчета бебешка храна със стойности над допустимите. Мащабни изследвания на кафяв, бял ориз и оризови продукти показват, че най-големи количества арсен се откриват в преработените оризови продукти (брашна, спагети, бисквити и др). Тъй като обвивката на зърното кумулира по-големи количества от токсичния елемент, при полирането на кафявия, за да се превърне в бял ориз, се намалява количеството на арсена в белия. Но така се губят по-голяма част от ценните съставки – витамините В1, ВЗ, B6, манган, желязо, селен и фибри.

Важно е да се знае, че при различните сортове ориз и в различните региони на добив концентрацията на вредния елемент варира в доста широки граници. Може да намалим риска, като изберем сортовете басмати и жасмин. Проучвания показват, че най-ниско съдържание на арсен има в египетския кафяв ориз. Съобразявайте се и с факта, че биооризът може да е с по-занижени нива на пестициди, но това не означава непременно по-ниски нива на арсен.

Какъвто и ориз да изберете, го изплакнете внимателно, докато водата стане бистра. Изследвания показват, че нивата на арсен може да се намалят до 40% при варене в голямо количество вода. Специалистите препоръчват съотношение 1:6 за ориза и водата, като след сваряване излишната течност се изхвърля.

След казаното дотук съветът ми към Асен и всички читатели е:

  1. Избягвайте преработени оризови продукти.
  2. Избирайте пълнозърнест ориз, добит в региони с ниска концентрация на арсен.
  3. Консумирайте не повече от веднъж седмично кафяв ориз от препоръчаните сортове, изплакнат многократно и обилно и сварен с много вода.
  4. Комбинирайте винаги ориза с голяма салата от сурови зеленчуци, като отдавате предимство на зеленолистните. В идващата пролет е най-добре да изберем салати, марули, коприва, лапад, зелен лук и пресен чесън. Повечето от тях, и най вече чесънът, способстват за извличане от организма на тежките метали, към които се причислява арсенът.
  5. Ако непоносимост към глутен е причината често да използвате ориз, може със същия успех да включите в менюто си просо, елда, царевица, киноа.

Няколко века преди оризът да намери място на трапезата ни, в националната кухня е ползвана друга пълнозърнеста култура – булгурът. Той конкурира успешно ориза и няма да сгрешим, ако го изберем, докато се колебаем между бели и тъмни сортове.

Д-р Емилова


Phys33

Facebook