Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Колко често е полезно да ядем октоподи, стриди, раци и охлюви, които според канона са разрешени по време Великите пости, тъй като се смятат за постна храна?

Надежда

Консумацията на безгръбначни през най-дългите пости на годината се определя от богатото им полезно съдържание. Те са представители на животинското царство, които нито притежават, нито развиват гръбначен стълб. Тук попадат насекомите, ракообразните, мекотелите, паякообразните и др. Еволюционно са се появили в края на криптозойската ера (геологически период на земята, започнал преди 540 млн. години).

Безгръбначни като представители на октоподите, миди, стриди, раци, омари и др. са популярни като морски дарове. В много страни и национални кухни са деликатес и интересно предизвикателство за майстор готвачите. Ракообразните, към които спадат омарите, раците и др. и мекотелите, към които са мидите, калмарите, октоподите и др., са два различни типа, съответно тип Arthropoda и тип Mollusca в класификацията на животинското царство.

Науката за хранене приема, че без риск може да приемаме до 350 г морски дарове седмично. Ползите за здравето са в богатото съдържание на антиоксиданти, като например астаксантина в скаридите, подпомагащ дейността на сърцето и мозъка. Въздействието му намалява риска от рак на дебелото черво и диабет тип 2. Селенът е друг антиоксидант с най-високо съдържание в октоподи и миди (до 72 мкг на 100 г). Той заедно с йода, калция и фосфора от морските дарове, е изключително полезен при проблеми с щитовидната жлеза, нарушение на метаболизма, диабет, депресивни състояния, остеопороза. В мидите, скаридите, октоподите се съдържат големи количества витамини B12, B6, B5, B4, витамини A, E. Това ги прави подходящи за прием при заболявания на нервната система, анемия, чести инфекции. Омега-3 мастните киселини също присъстват в тези деликатесни продукти. Те съдържат и двата вида незаменими мастни киселини в съотношение 1:1 – докозахексаенова и ейкозапентаенова. Те подпомагат дейността на мозъка и сърцето и са подходящи за малки деца, бременни, кърмачки и пациенти с депресия или дегенеративни мозъчни заболявания.

До скоро се твърдеше, че повечето морски дарове имат високи нива на холестерол, но при най-скорошното определяне на вида стероли, чрез хроматография, този възглед е прецизиран. Типичните хищници като скариди (ракообразни) и калмари, октоподи (мекотели), натрупват по-голямата част от своите стероли като холестерол, но мекотелите, които се хранят чрез филтриране на водата – миди и стриди, съдържат растителни стероли, различни от типичния животински холестерол. Растителните стероли са натурални вещества, присъстващи в храненето като съставка на растителните масла, както и в част от мекотелите. Научни изследвания, започнали още през 50-те години на миналия век, убедително доказват, че фитостеролите понижават общия и лошия LDL холестерол. Присъствието на растителни стероли в храната освен това намалява усвояването на животинския холестерол и чрез този механизъм също намалява нивата на общия и лошия холестерол в кръвта.

При закупуване оглеждайте има ли по морските дарове петна, стегната ли е консистенцията им и на какво ухаят – на море или на престояло. Съветът ми е да не ги смесвате с други морски продукти или меса, нито пък с млечни произведения. Избягвайте термична обработка като пържене или готвене при много високи температури. Най-вярната комбинация е с голяма салата от сезонни зеленини, подправена само с лимон. Лично аз прибавям и маслини. Това разнообразие превръща поста в изключително преживяване в хармония с обновяващата се природа край нас.

Д-р Емилова


Edu03

Facebook