Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

За 2-3 седмици минавам на детокс и отслабване – четох че идеално за целта е да се мине предимно на зеленчуково смути, но пролетните листни зеленчуци всички имали много желязо и имало риск от наднормено натрупване, така ли е? Какви зеленчуци и в какви пропорции препоръчвате, за да не се стига до минерални дефицити? Има ли ограничение за количеството смути през деня? Може ли да добавям сурови ядки, мака, спирулина, за да залъгвам глада?

Кристияна, 29 г.

Предпочетеното от Кристияна смути може да определим като „хранителна бомба“ и добър избор за зареждане на организма с всички необходими полезни минерали, витамини, етерични растителни масла, полифеноли, флавоноиди, растителни аминокиселини и антиоксиданти, съчетани от природата в уникална, 100% усвояваща се форма. Необходимо е да се направи уговорката, че при малка група хора (до 0,8% от европеидната раса) регулацията на желязото в организма е нарушена и дори при малки количества е възможно да се получи опасно натрупване. Става дума за хемохрoмaтозата, чието проявление се определя от наследствена обремененост.

За всички други – млади и стари, важи правилото, че тялото не притежава механизъм за отстраняването на излишно желязо, но има способността да регулира усвояването му. При ниско съдържание на железните ни депа, червата стимулират усвояването на желязото. А ако депата са препълнени, червата блокират усвояването. Но! Това важи само за желязото от растителните храни. Храносмилателната ни система не може да регулира усвояването на желязото от месото („хем“ желязо) и от синтетичните добавки. От тях то може да премине през нашата чревна бариера, дори ако вече имаме твърде много от него в депата. Така че при смутитата не сме изложени на опасност от предозиране. Още повече че зеленолистните съдържат добри количества желязо, но не свръхвисоки. Например спанакът има 2,7 до 3 мг на 100 г, докато шампионът спирулина съдържа 28,5 мг.

В зеленолистните зеленчуци се съдържат витамини от група B и фолиева киселина, подпомагащи усвояването на витамин В12 от организма. Те съдържат и минералите магнезий, калций, желязо, мед, йод. В наше време са чести проявленията на дефицит на витамини, минерали и фибри, но зеленолистното смути е чудесен начин за справяне с тези състояния. За да разбере Кристияна какво да добави, или не, към смутито, е важно да се съобрази със следното:

Първо – смути означава напитка, в която задължително присъстват зеленолистни. От всички човешки храни те са най-богати на хранителни вещества (микронутриенти) – тези, които ни предпазват или лекуват от тежки болести, включително рак.

Второ – поради наличието на огромен брой микронутриенти и фитохимикали е добре да редуваме различните видове зеленолистни в смутитата, защото именно поради факта, че са толкова редки, някои вещества имат свойството да се натрупват в организма и от полезни се превръщат във вредни.

Трето – храни, богати на мазнини, като ядките и семената (изключение правят чията и лененото семе) не са оптимална добавка в сладките смутита.

Четвърто – не е добре да смесваме храни, богати на скорбяла със сладки плодове.

Пето – усвояването на храната започва още в устната кухина и е много важно да „сдъвчем“ всяка глътка от смутито, за да могат ензимите от слюнката да свършат своята работа.

Напоследък са доста модерни т. нар. суперхрани – спирулина, мака, келп, чия и др. Повечето от тях са свръхконцентрирани и е хубаво да ги използваме в минимални количества, просто за обогатяване на менюто ни, което е добре да е съставено от максимално количество цялостни и от местен произход растителни храни. Особено внимателни трябва да бъдем с количествата на цианобактериите, като спирулина и АФА.

Друга суперхрана, например маката, представлява изсушен скорбелен корен, смлян на прах и не е добра комбинация със сладките плодове в смутито. Препоръчваното от мен количество смути в ежедневното ни меню, е 300 мл, прието винаги на гладно – или сутринта, или между обяда и вечерята. Ако през целия ден сме само на смути, то може да е 1 – 1,5 л. В сезона на свежите зеленини, драга Кристияна, препоръчвам да си ги набавите от родния пазар и така ще ви е свежо на душата и пред погледа.

Д-р Емилова


Clinic11

Facebook