Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 От 16 септември клиниката ще работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

 

Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

24 часа

Авокадото (Persea americana) е лаврово растение с вълнуваща биография, достойно за приключенски филмов сюжет. Според учените неговата родина е територията на днешно Мескико и Централна Америка. Плодовете му се отнасят ботанически към „беритата“ като къпина, малина и т. н.

Изследователски данни сочат, че авокадото е еволюирало от незапомнени времена в синхрон с изчезналата вече мегафауна. Днес вече не съществуват такива животни, чиято храносмилателна система да позволява поглъщането на целия плод и отделянето на семката цяла, което спомага за естественото разпространение на вида чрез разширяване на ареали. Съществуването му в днешно време се определя като еволюционен анахронизъм. Именно големината на семката му не се е променила от тези древни времена до сега. Но пък размерът на мезокарпа при култивираните сортове значително се е увеличил, което осигурява суровина в изобилие за така популярното гуакамоле, както и за безброй други здравословни ястия.

Друг интересен факт е, че както самото авокадо, така и по-специално неговата костилка (също и листата) са токсични за почти всички животни, особено домашните. Това се дължи на веществото персин. Като структура наподобява мастна киселина и неговата най-висока концентрация е в костилката.

Една от най-разпространените натурални рецепти за миша отрова сред коренното население на Централна Америка е смесването на смляна костилка от авокадо със сирене или свинска мас. До този момент няма данни персинът да е токсичен за хората. За нас авокадото не само не е отровно, но има много полезни характеристики. Но за интереса и консумацията на неговата костилка трябва да бъдем изключително внимателни. Наистина в костилката се съдържат по-голямата част от хранителните вещества на плода. В нея са около 70% от антиоксидантите на авокадото, включително ценните полифеноли, свързвани основно със зеления чай, но почти цялата част на тези полифеноли е представена от танините. Те имат горчив вкус и определят не дотам приятния вкус на самата костилка. Семето съдържа и цианиди, но с доста ниска концентрация. Хората със стомашни проблеми – различни видове язви, гастрити и др. не бива да консумират костилката. А тези, които държат да я използват, могат я прибавят смляна към блендирани сладки плодове, за да не доминира горчивият вкус. Популярната технология е следната:

Изважда се костилката и се премахва тъмната, кафява люспа. Изсушава се на слънце сърцевината за няколко дни. След това се смила на брашно в блендер или кафемелачка. Добавя се максимум ¼ от полученото количество в напитката. Според мен е важно да се започне с минимална доза – примерно 1/8. Ако не се появят оплаквания, количеството може да се увеличи, но до не повече от четвъртина.

Съветът ми е да отдавате предимство на полезната и вкусна част на авокадото, вместо на костилката. Тя е изключение, а плодът – правило за здравословно хранене.

Д-р Емилова


Clinic02

Facebook