Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

От 5 юли клиниката работи в хотел Боровец Хилс в едноименния курорт. През юли и август клиниката не приема пациенти на инсулиново лечение и такива с грипоподобни оплаквания и симптоми! Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

До края на август всеки постъпил в клиниката за поне 1 седмица получава ПроВиотик Имуно-Активатор

  

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

24 часа

По колко яйца на ден е полезно да се ядат и колко може по изключение наведнъж на Великден? Яйцата с по-ярък оранжев жълтък знак ли са за по-голямо качество, по-полезни ли са?

Косьо

Дълго отричано заради високите нива на холестерол, яйцето днес се радва на нова слава като здравословна храна. Това е доказано научен факт, като разбира се е важно да се съобразяваме с качеството, начина на приготвяне, произхода и мярката.

Полезни са само яйцата от кълвали трева на свобода кокошки, вече известни като щастливи. Зеленолистните трябва да са основни в храната им, а зърно да им се дава ограничено. Само в този случай съотношението Омега 3 към Омега 6 есенциални мастни киселини е 1:1 и е в полза на човешкото здраве. Ако кокошките се хранят само със зърно, съотношението е от 1:25 до 1:40, което води до затлъстяване, диабет тип 2, чести възпаления, дори рак. По цвета на жълтъка можем да се ориентираме доколко яйцата са от щастливи кокошки. Колкото по-наситен е той, толкова е по-полезен.

През 1915 г. в изданието „Биохимия“ д-р Льорой Палмър идентифицира химичните виновници за обагрянето на жълтъка. Каротеноидите са пигментни молекули, влизащи в състава на голям брой видове растения и приемани от животните само чрез храната. Част от тях се явяват  прекурсори за витамин А, а много от тях имат антиоксидантни способности.

Обаче при промишленото производство на яйца наситеният цвят на жълтъка може да е резултат от прибавени към храната на птиците естествени пигменти (листа от невен, жълта царевица, зелен фураж – люцерна, портокалови кори, водорасли, моркови и др. Най-лош вариант е влагането на синтетични пигменти, криещо големи рискове за здравето.

Съветът ми е да купуваме яйцата от домашно стопанство, където кокошките са не само щастливи, но и гарантирано здрави. Това се постига с добра хигиена и липса на контакт с потенциални причинители на салмонелоза, потвърдена с изследване на ветеринарните служби.

Друга възможност е включване в менюто на пъдпъдъчи яйца. Съставът на тяхната пъстра черупка не позволява проникването на салмонела във вътрешността на яйцето. Тук бонусът е и по-голямото съдържание на микроелементи и витамини, примерно витамин A – 2,5 пъти повече, B1 – 2,8 пъти, а B2 – 2,2 пъти, в сравнение с кокошето яйце. Доказано е, че тези шарени мъничета извличат радиацията от тялото. В Япония вече повече от половин век след атомните взривове пъдпъдъчите яйца се предлагат за закуска в училищата.

Важно е и приготовлението – суровият жълтък или този от много рохките яйца (врели 2 – 3 минути), запазва всички полезни съставки и увеличава нивата на добрия холестерол в кръвта. Твърдо свареният обаче не ни е приятел, а враг – той повишава лошия холестерол, а оттам и риска от инфаркт и инсулт.

А сега за количеството. Имам много пациенти, които преди да дойдат в центъра ни, са яли огромни количества твърдо сварени яйца. Рекордьор е един млад мъж, ял всеки ден по 25 – 30 яйца на закуска, за да извайва мускули. По Великден бихме могли да си позволим няколко твърдо сварени яйца (заради ритуала на боядисването). През останалото време на годината с полза за здравето ще е приемането на 5 – 6 сурови жълтъка седмично, но винаги от „щастливи“ кокошки. За Великден в моето семейство традиционно приготвяме специална салата. Смесваме твърдо сварени яйца (от боядисаните) и пресен чесън, нарязани на ситно. Прибавяме сок от лимон и малко зехтин и разбъркваме добре. Освен че е много вкусна, тази комбинация изключва негативния ефект от сварения жълтък чрез богатството на антиоксиданти от пресния чесън.

Щастлив и светъл Великден!

Д-р Емилова


Emi05

Facebook