Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Кой сорт смокини са по-полезни – зелените или тъмните лилави, и трябва ли да се белят? Говори се, че и листата на смокините имат добър ефект върху здравето, но как да се ползват?

Силвия

Изследователите на растителния свят са описали над 400 вида смокини. Това разнообразие в последните години се допълва и с нови сортове – дребни колкото финапен плод или кафяви като мушмула. Разнообразието при смокините е богато като палитрата на художник – от „кисело“ зелено до виолетово-шоколадово. Зелените смокини са с най-големи размери и по-месести в сравнение с лилавите или кафявите. Узрели те изглеждат по – бледо лайм зелени с нюанси на розовия цвят. Мярка за зрелост на зелената смокиня е тежестта на плода. По-тежките зелени смокини са по-сладки и с повече съдържание на захари.

Само зелените смокини са над дузина. Такива са Верте, Вентура, Кадота, Калимирна и Адриатическа – най-разпространена не само у нас, но и по света, и др. За разлика от кафявата турска и лилава смокиня зелената е по-сладка и с по-високо съдържание на плодови захари. Тя е подходяща за приготвяне на десерти, сладка и за изсушаване.

Отдавна е доказано, че тъмните смокини имат по-високо съдържание на цинк (който играе важна роля за производството на тестостерон) в сравнение със зелените. Някои тъмни сортове могат да превъзхождат по съдържание на плодова захар зелените плодове, сочат нови проучвания върху степента им на зрелост.

Независимо от големината, формата и оцветяването смокините имат повече обединителни от разграничителните показатели. Те са богати на фибри, витамини А, С, К, Е, от група В, микроелементи, ензими и др. Комбинацията от бета каротин и бензалдехид правят смокинята щит срещу процесите на стареене и развитие на ракови болести. В зърнестите плодчета има и фицин – ензим, подпомагащ активно храносмилането и спомагащ за естествено извеждане от организма на натрупани отрови. Смокинята спомага за нормализиране на чревната флора, ликвидирайки упорития запек.

Народната медицина и научните изследвания са категорично (и удивително!) единодушни, че плодовете и листата помагат при лечението на диабет. Смокини, круши и пъпеш, съвсем доскоро дебело зачекнати в менюто на хората със захарна болест, имат своя триумф по много причини, сред които и ниският им гликемичен товар – 4. Изследователи от Испания изказват аргументирано предположение, че смокиновите листа могат да бъдат естествено средство за борба с диабета. Те открили действително по-ниски нива на кръвната захар и увеличена степен на чувствителност на отделения инсулин към глюкозата. Точният механизъм, по който това се случва, все още не е изяснен напълно, но изследвания при хора и животни постоянно демонстрират този ефект.

Като допълнение към ефекта върху кръвната захар, смокиновите листа имат и силно изразено антиоксидантно и противовъзпалително действие. Те понижават оксидативния стрес, типичен при диабет и благоприятстват заздравяването на рани. Клинично проучване, насочено към антиоксидантната активност на смокиновите листа констатира, че благодарение на флавоноидите в състава им, те силно повлияват активността на свободните радикали в човешкото тяло.

Изследване, публикувано от Diabetes Research and Clinical Practice през 1998 г. съобщава, че добавянето на смокинови листа към диетата на инсулинозависими диабетици помага за контролиране на кръвната захар. Болните са били произволно разделени на две групи: първата – получавала течен екстракт от смокинови листа по време на закуска, демонстрира значително намаляване на нивото на кръвната захар, което е типично високо след нахранване. Средната доза инсулин при тези пациенти била с 12% по-ниска от тази на другата група, която получава различен вид чай. Проучване от 2005 г., поместено в Acta Diabetologica потвърдждава, че болни от диабет плъхове, приемали системно екстракти от смокинови листа, показват намален оксидативен стрес и по-добър антиоксидантен статус.

Независимо че са ядливи, листата имат неприятен тръпчив вкус и са жилави. За това е препоръчително да се ползват изсушени – за отвара и попарване, след като се натрошат. Важно е ползването им да става след консултация с лекар, тъй като не са изключени опасни прояви на хипогликемия.

Отстраняване на нежната смокинова кожа не е необходимо. Трябва да внимаваме за запазена цялост на финото покритие и независимо от неговия цвят да избираме здрави и не презрели плодове. Консумирайте смокините свежи, за предпочитане откъснати от дървото след равномерно узряване под щедрите слънчеви лъчи.

Д-р Емилова


Phys03

Facebook