Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Неоспоримо полезни са всички туршии, които са сурови, претърпели естествена млечно-кисела ферментация и без добавени химикали за пресичането им.

Много често към общото наименование на туршиите добавяме и консервираните, но в тях липсва най-ценното – живите представители на род Lactobacillicus, към които спада и така придобилият популярност в последно време Lactobacillus plantarum. Същите тези микроорганизми са причинителите и на ферментацията при хлебния квас, маслините и др.

Много преди ерата на петрола и електричеството, ферментацията е била естествен и единствен начин за консервиране на храната за зимния сезон в умерените ширини. Тя всъщност е вид „разваляне“ на продуктите, но с правилните микроорганизми, чиито естествен продукт на метаболизма е млечната киселина, на която се дължи прекрасният кисел вкус. Чрез Lactobacillus plantarum скорбялата в зеленчуците се превръща в млечна киселина, а тя е естествен консервант, унищожител на бактериите на гниенето /главен причинител на ракови заболявания/. Лошата новина тук е, че самата туршия преминава през различни етапи по време на естествената си ферментация, през които симбиотично се развиват много видове микроорганизми. Именно това е причината, да се добавя доста сол – за да се ограничи прекомерното нарастване на популацията на захаромицети и други нежелани микроорганизми, което потиска полезните такива и води до популярното като „смиване“ на вложените продукти.

Това е и другият важен момент – „бульоните“ и самите зеленчуци от туршиите са много полезни, източник са на безценни естествени пробиотици, витамини, минерали и микроелементи, но употребата им трябва да е в рамките на умереното, заради по-голямото съдържание на натриев хлорид. Да, солта е необходима, но дозирането ѝ да не надхвърля 2,5 – 3%. Няма опасност от разваляне на туршията, ако сме прибавили и някои естествени консерванти – хрян, джинджифил и др. Допълваща роля имат и утвърдените от традицията подправки – вишневи и лозови клонки и листа, дафинов лист, копър, синап, канела, карамфил, чесън и др.

Мисията за даване на класация по полезност на родните туршии е доста затруднена от много обстоятелства – регионални традиции във вкуса, модерни практики, влияние на пазара и др. В моето семейство отдаваме предпочитание на киселото зеле. Популярна е историята на капитан Кук, спасявал моряците си от зловещия скорбут по време на дълги плавания с богатото на витамин С кисело зеле. Количеството му е като това в цитрусовите плодове. Откриват се и витамини от група В, каротин, калций, желязо, както и витамин РР, укрепващ стените на съдовете и намаляващ тяхната пропускливост. В зелето – сурово и кисело, е наличен индол-3-карбинол. Това е мощна антиракова молекула, особено ефикасна за защита срещу рака на дебелото черво.

Най-простите ми съвети са да правим зимнината си сами, като подбираме гарантирано чисти зеленчуци, най-добре от собствена градина, да влагаме само морска сол, да ползваме съдове от дърво, стъкло, порцелан. И разбира се, да правим приготовленията за зимата с любов и грижа към близките си.

В не толкова далечното минало затискали с речен камък туршията в кацата, за да се предотврати досега на зеленчуците с въздуха и да не се развали зимнината. Според родни фолклористи камъка се дарявал на младите семейства от най-възрастните като символ за продължаване на традициите и като сигурна рецепта за хармоничен живот. А освен здравословен, той със сигурност бил и щастлив!

Д-р Емилова


Clinic13

Facebook