Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

За всеки, включително за по-пълните, ли е подходяща гроздовата диета? И ако в семките и люспите наистина има толкова полезни вещества, колкото се твърди, как да се възползваме от тях – да пускаме в блендер зърната, за да се надробят и семките и люспите, или просто да ги дъвчем дълго?

Бени

Лечението с грозде има вековна история. За разлика от всяка диета, то е ориентирано към подобряване на здравето и се провежда под лекарски контрол. По време на програмата се редуват само грозде, вода или билков чай, без никакви други храни. Количеството е между 1 и 2-2,5 кг, разпределено на 3 приема. Този плод е с високо съдържание на витамини от група B (B1, B2, B3 и B6), E, C, A, холин, биотин, пантотенова киселина, лутеин, зеаксантин, бета-каротен и витамин K. От минералите е богато на калий, натрий, йод, цинк, мед, манган, магнезий, хром, калций. Съдържа още Омега-3 и Омега-6 мастни киселини.

150 г добре узряло грозде има 104 ккал, 1,2 г растителни протеини; 27,3 г въглехидрати (от тях монозахаридите са 12,2 г фруктоза и 11 г глюкоза) и 1,4 г растителни фибри.
Приписват му се много чудодейни свойства, най вече заради богатото му съдържание на полифеноли и растителни флавоноиди. Семките и ципата на гроздовите зърна са изключително богати на полифеноли – близо 90% от общото им съдържание в цялото зърно. Те са представени основно от процианидина, който има благоприятно действие върху нивата на лошия холестерол, еластичността на кожата, както и при естествената ѝ защита от UV-лъчите. Друг мощен антиоксидант е така добре познатия ресвератрол. Най-високите му нива се откриват в ципата на тъмните сортове грозде – червените и черни. Научно доказано е, че ресвератролът е мощно противораково средство.

Гроздовите семена и ципата са „заключили“ всички полезни вещества в целулозната си структура, така че ако не бъдат сдъвкани или смлени, те ще останат неусвоени. За това моята препоръка е да се редува консумация на добре сдъвкани цели зърна със смлени в блендер заедно с ципите и семките. Но при хора с доказан колит, гастрит или язва е възможно да се предизвика дразнене на стомашната или чревната лигавица. При тях е задължително прецеждането на получения след блендиране сок през тензух или фина цедка.
Гроздовите семки и ципи съдържат и голямо количество фибри, които подпомагат дейността на храносмилателната система.

Съвременни проучвания на флавоноидите показват експресия на 3 гена, отговорни за дълголетието, което прави гроздето съюзник срещу стареенето на клетките. Ежедневният прием на шепа прясно грозде подобрява мозъчната дейност (активира запаметяването и вербалното усвояване на речта) и понижава нивата на тумор некрозис фактор и интерлевкините, отделяни при процесите на възпаление.

Великият български лечител Петър Димков е препоръчвал консумация на грозде до 2,5 кг дневно в продължение на два месеца, като се намалят или изключат животински храни и алкохол. Тази система е близка до съвременните виждания за здравословно хранене, защото ограничава процесите на гниене и ферментация в организма. Не толкова отдавна – през 30-те години на миналия век варненската община изгражда на морския бряг в летовището „Св. Константин“ първата гроздолечебна станция. Там под стриктен лекарски контрол хиляди българи и много чужденци, консумирали слънчевия плод в продължение на 2-3 седмици. На тръгване от Варна ги изпращали на гарата с кошница местно грозде.

С гроздето трябва да са много внимателни хората с бъбречна недостатъчност (поради високото съдържание на калий) и пациентите, приемащи калий съхраняващи диуретици (като спиронолактон). При диабетиците гроздето не е противопоказано, но се препоръчват не прекалено сладки сортове, при стриктно контролиране на кръвната захар.

Гроздолечението е подходящо и за пълни, и за слаби хора. При тези с повече килограми се препоръчват по-малки количества от не много сладки сортове. Слабите могат да консумират по-голямо количество и то от най-сладките сортове. Продължителността на гроздолечението е строго индивидуална и се определя от лекуващия лекар. В нашия медицински център тя най-често е 20 дни.

Винаги е добре да се съобразяваме, че е възможно ципата на гроздето да е третирана с голямо количество пестициди и отрови. Трябва да се уверим, че гроздето на трапезата ни е органик.

Д-р Емилова


Emi02

Facebook