Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

От години се храня с много сурови плодове, зеленчуци, с бобови и пълнозърнести храни, рядко ям животински продукти, може ли с времето такъв режим да създаде проблем?

Александра

Точно с времето програмата, предпочетена от читателката, ще натрупа за нея ползи, а не проблеми. Неоспорим факт е, че изброените храни, освен с фибри, зареждат с витамини, минерали, незаменими аминокиселини, микроелементи, пигментни вещества – открити, или все още неоткрити от науката. Те съвестно вършат своята работа, а от нас се иска да не прекаляваме с нищо.

Приемът на продукти, богати на фибри, е най-добър избор за съвременния цивилизован човек. Тези специфични влакна се състоят от много молекули глюкоза, свързани една с друга. Но нашата храносмилателна система не произвежда ензими, които да ги разградят до отделни молекули. Благодарение на тях обаче имаме адекватна физиология на стомашно-чревния тракт. Добре е да се знае, че фибрите са два вида – разтворими и неразтворими. Когато чрез храната разтворимите фибри попаднат в устата и после в стомаха, те набъбват и многократно увеличават обема си, образувайки гелоподобна маса. Разтягат се стомашните стени и се отделя лептин – хормонът на чувството за ситост. Освен това те всмукват излишната глюкоза и мазнини от храната и ги извеждат от тялото. В резултат нивата им се регулират и се предпазваме от хиперинсулинизъм, диабет и склерозиране на артериите.

Когато стигнат до дебелото черво, неразтворимите фибри фино и нежно дразнят неговите рецептори и предизвикват перисталтиката му – последователно свиване на определени негови участъци за придвижване на съдържимото към ануса. Ако в менюто ни преобладава храна без фибри (всички животински и всички рафинирани храни, като бяло брашно и бяла захар), няма перисталтика. Неизбежно се предизвиква тежък хроничен запек – причина за над 80% от болестите при хората.

Кога фибрите могат да станат вредни?

Първо – Основната разлика между животинската и растителната клетка е наличието на клетъчна стена. Тази целулозна обвивка „заключва“ хранителните вещества в растителната клетка и те не могат да бъдат усвоени от човешкото тяло. Но от това не произтича изводът, че би трябвало да се храним основно с животински продукти. Тялото ни е адаптирано перфектно за усвояване на растителна храна, като тя трябва да бъде хубаво сдъвквана. По тази причина, за разлика от хищниците, ние имаме добре развити кътници, способност да движим долната си челюст водоравно и бузи, в които да задържаме храната, докато я стрием хубаво и слепим на хапки. Задължително сдъвквайте хубаво храната или използвайте помощта на блендер или подобен кухненски уред.

Второ – Много от семената имат здрави повърхностни люспи с агресивна целулоза. Пример са конопът, просото и слънчогледът. Ако не бъдат обелени или смлени с вода и прецедени, могат да бъдат доста опасни за нашия апендикс. Знаете, че дори и птиците ги белят при хранене.

Трето – Някои зеленолистни съдържат огромни количества силициев двуокис (кварцоподобно вещество), което прави целулозата им неподходяща за храносмилателния тракт. Типичен пример са представителите от семейство Житни. Дори тревопасните животни допълнително ги „повръщат“, за да досдъвчат тази храна. При консумация във вид сок от житна трева например, е задължително старателно прецеждане. Тя не е подходяща за смути, а за извличане на зелен сок. Подчертавам го, защото консумацията на различни сокове от житна трева е все по-популярна.

Случаи на дискомфорт, породен от голямо количество фибри, се наблюдават при опити за замяна на естествения им прием с хранителни добавки. Великата природа е определила точното съотношение на необходимите за организма ни съставки в плодовете, зеленчуците, варивата, ядките. Драга Александра, вие сте открили за себе си тази формула, щом се храните предимно с тях.

При вас виждам само един сериозен проблем. Ако на стотния ви рожден ден няма връстници, с които да танцувате, ще се наложи да го направите с много по-млади. Но съм убедена, че ще се справите блестящо!

Д-р Емилова


Clinic09

Facebook