Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Горчивите краставици остават все по-далечен спомен в кулинарната ни география. Най-простото обяснение за това е, че в цяла Европа активно навлизат нови – „сладки“ сортове от популярния зеленчук.

Известно е, че горчивината се причинява от химически съединения, съдържащи се в растението. Става дума за кукурбитацините, откриващи се още в тиквичките и пъпешите. Те са в общо семейство с краставиците. В по-голямо количество кукурбитацините се откриват в листата и частта от стеблата, близка до зеленчука, узрял за откъсване.

Сред основните причини за образуване и натрупване на съединението учените поставят динамичните промени в околната среда: най-често промяна в температурата – твърде висока дневна температура, резки температурни колебания, недостатъчният достъп до вода, ниското Рh в почвата. Влияние оказва и генетичното обременяване – наличие на рецесивен алел. За това и при посяване на краставици със семена от едно и също пакетче може да се развие растение, даващо само горчиви краставици за разлика от другите му събратя от опаковката.

Кукурбитацинът се класифицира към химическото семейство на стероидите. Освен при краставицата, пъпеша и тиквичките се открива в различна концентрация и при някои красиви цветя – бегония, декоративна иглика, розацея и др. Съществуват различни класификации, но най-общо има кукурбитацин вид А, B, C,... до Т. Краставицата образува кукурбитацин С, чиято синтеза е известна и се счита че основно се унаследява по генетичен път.

Има мнения, че при прием на много голямо количество от специфичното вещество са възможни интоксикации в човешкия организъм. От друга страна, научни изследвания, които не са напълно приключени, дават сериозни данни, че в ниски концентрации въпросните вещества оказват мощно противораково действие. Т. е., ако малко ни загорчи, не бива да се притесняваме. Ползите от консумацията на краставици са несравнимо повече от теоретичните заплахи.

Заради високото съдържание на вода те имат славата на отличен диуретик. Наситеността им с фибри подпомага процесите на дезинтоксикация и подобрява перисталтиката. В корите на краставицата се открива един важен компонент за изграждане на съединителната тъкан – силициевият двуокис. Той има роля за здравето на костите, мускулната тъкан, сухожилията, хрущялите и цялата удивително съвършена система на съединяването им.

В недалечното минало краставицата е била основна част от менюто на трудовия човек на полето. Защо ли под непосилното, от наша гледна точка, жежко слънце той пеел, вместо да се крие в климатизирано помещение? Просто защото е бил в хармония с околния свят – в труда, храненето и почивката. И днес се е запазила рецептата на прочутия жътварски таратор без мляко. Предците ни избягвали в горещото време всякакви животински продукти и правели ястието от краставици, чесън, копър, вода, сол и оцет. Така се съхранявал балансът на вода, соли и минерали и трудът не бил наказание, а песен.

Градинската краставица може понякога да загорчи, но има голямото предимство да е узряла на слънце, а не в оранжерия. Освен това тя не е засегната от генно модифициране и със сигурност е местен сорт. Обелете я старателно и отрежете дълбоко краищата. Ако това не помогне, просто направете нова салата и не спирайте да си тананикате нещо весело.

Д-р Емилова


Phys06

Facebook